VALER MARIAN, ÎNTR-O INTERPELARE ADRESATĂ LUI CHIŢOIU: Directorul CEC Bank Satu Mare - acuzat de fraudă şi corupţie

E.O.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 17 aprilie 2013

Peste 1 milion de euro - prejudiciul adus băncii

Directorul Sucursalei CEC Bank Satu Mare, Daniel George Ardelean, este acuzat de fraudă şi corupţie, după cum reiese dintr-o interpelare pe care senatorul PSD Valer Marian i-a adresat-o, zilele trecute, ministrului finanţelor publice Daniel Chiţoiu.

Potrivit documentului lui Valer Marian, prejudiciul adus băncii în urma faptelor lui Ardelean, "cunos­cut ca suporter fervent şi sponsor consistent al PDL, care este acuzat şi de management defectuos", se ridică la peste 1 milion de euro.

Printre altele, acesta este acuzat de angajarea personalului pe criterii clientelare, "tariful de angajare" în cadrul băncii fiind de 2000-4000 de euro.

George Ardelean ar fi acordat mai multe credite neperformante pentru persoane fizice şi juridice, inclusiv pe fonduri europene. "Pentru acordarea acestor credite pretindea sume de bani care mergeau până la pragul de 20-30% din credit, bunuri şi excursii în străinătate", arată documentul citat de senatorul PSD, care subliniază: "În cazul persoanelor fizice, această activitate s-a realizat în mod organizat, din cadrul reţelei care aducea aceşti clienţi făcea parte dl. Tineghe Stelian (fost angajat în prezent lucrător bancar la Banca Româ­nească) şi unchiul său Andrei Romeo. Pentru a-şi asigura protecţia a efectuat demersuri pentru acordarea de credite în sumă de 10.000.000 lei firmei d-lui deputat Holdiş Ioan (prieten apropiat al unchiului său Andreica Romeo şi angajat ca asis­tent universitar de către acesta la Academia Comercială în vederea definitivării doctoratului), creditare care a fost respinsă de Centrala Băncii întrucât garanţiile au fost supraevaluate de către d-na evaluator Pop Dorina. În aceste condiţii, deputatul Holdiş s-a deplasat la Centrala Băncii în audienţă la d-nul preşedinte Ghetea, dar nu a reuşit să obţină facilitatea de credit solicitată".

Interpelarea lui Valer Marian mai precizează: "George Ardelean a obligat angajaţii CEC să urmeze cursurile Academiei Comerciale, unde este angajat, pretinzând acestora sume de bani pentru promovarea examenelor şi întocmirea lucrărilor de diplomă; au fost cazuri când a pretins de la studente să întreţină raporturi sexuale".

Ardelean şi-ar fi cumpărat o vilă în Cartierul Funcţionarilor (strada Crinului), cu peste 100.000 de euro, plătită cu banii jos. "Din salariul său şi muncă cinstită nu avea cum să adune această sumă", manţionează sesizarea citată de senatorul PSD, adăugând că Ardelean mai are în proprietate un apartament, terenuri, o casă de vacanţă şi casa părintească, din valoarea acesteia achitându-i fratelui său partea ce-i revenea".

Faptele de corupţie şi fraudă săvârşite de directorul de la CEC Bank Satu Mare au fost sesizate instituţiilor abilitate ale statului, DNA efectuând cercetările de rigoare şi stabilind un prejudiciu de peste 1 milion de euro.

"Centrala CEC Bank refuză sau amână să se constituie parte civilă în cauză", spune Valer Marian, care-l întreabă pe Daniel Chiţoiu care sunt motivele pentru care CEC Bank nu se constituie parte civilă în cauza instrumentată de DNA.

Valer Marian mai solicită ministrului finanţelor publice să dispună efectuarea unui control urgent şi riguros la CEC Bank Satu Mare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt doua alternative

    a) prima ca dl Director sa nu fie vinovat dar in acest caz cei care-l coduc trebuie sa confirme 

    b) a doua ca dl director sa fi comis o parte din cele puse in seama domniei sale si in acest caz este obigat sa suporte cosecintele si in primul rand sa demisioneze (dimisia ar fi un prim gest pana se lamuresc complet lucrurile) 

    Ar mai fi o alternativa ca cei ce l-au denuntat fiind la putere sa-i gaseasca inlocuitor din propria tabara asta e foarte grav 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb