VALERIU GHEORGHIŢĂ: ''Dozele de la AstraZeneca vor fi donate sau revândute''

G.U.
Miscellanea / 31 mai 2021

''Dozele de la AstraZeneca vor fi donate sau revândute''

Guvernul României pregăteşte cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care ţara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze, au declarat oficiali guvernamentali pentru Digi24.ro.

Informaţia a fost confirmată, duminică seara, la Digi24, de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. "Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăseşte la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregăteşte un mecanism, pe de o parte de donaţie prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terţe. Inclusiv în România se pregăteşte acest mecanism de revânzare sau de donaţie şi e foarte probabil că aşa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

În momentul de faţă, România are un surplus de aproximativ 1,7 milioane de doze de vaccin Vaxzevria - AstraZeneca. A primit 2.438.880 de doze de vaccin produse de compania AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 743.956 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei. Restul se află la Institutul Cantacuzino, pe stoc, aşteptând să fie livrate, informează Digi24.

Problema autorităţilor din România este că cetăţenii, care acum pot să opteze pentru un anumit tip de vaccin, refuză să se imunizeze cu VaxZevria, pentru că se tem de efectele secundare, după ce mai multe ţări din UE au anunţat că suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca.

"Decât să îl punem pe foc, că o să expire, mai bine îl vindem", au explicat sursele Digi24.ro.

Potrivit reglementărilor la nivelul UE, ţările care achiziţionează vaccinuri prin programul Comisiei Europene pot să le doneze către terţe ţări dar au şi posibilitatea de a le revinde, fără a avea însă voie să facă profit din asta.

Ar exista, potrivit informaţiilor noastre, ţări care doresc să cumpere din UE vaccinuri pe care ţările europene le au în surplus. Avantajul pentru ele ar fi că ar avea acces la aceste vaccinuri la preţurile negociate de UE, în condiţiile în care ţările mici, cu economii sărace, nu au în mod normal posibilitatea să negocieze avantajos direct cu marii producători de vaccinuri.

Cadrul legal necesar pentru ca România să poată revinde dozele de vaccin din stoc ar urma să fie adoptat în următoarea şedinţă de guvern, notează sursa citată.

Deocamdată, România este ţară donatoare, fiind de altfel prima ţară care a donat vaccinuri Republicii Moldova.

Cei patru şefi ai COVAX au mulţumit României, joi, pentru donaţiile făcute în cadrul programului global de furnizare de vaccinuri către ţările sărace.

Prin programul COVAX au fost asigurate doar 72 de milioane de doze distribuite în 126 de ţări, începând cu luna februarie, transmite Digi24.

"Sunt suficiente doze doar pentru 1% din populaţia acestor ţări", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus. Directorul OMS a cerut ţărilor să doneze doze de vaccin către COVAX pentru a permite inocularea a 10% din populaţiile din toate ţările până în septembrie şi 30% până la sfârşitul anului: "Acest lucru este crucial pentru a opri pandemia".

Tedros a cerut, de asemenea, producătorilor de vaccinuri să acorde COVAX primul drept în cazul în care unele ţări refuză dozele de vaccinuri sau să angajeze 50% din volumele lor către COVAX anul acesta.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O decizie foarte bună. E timpul sa ne arătăm sildaritatea, ca români, cu restul planetei, să punem genunchiul in pământ și să ridicăm pumnișorul in aer...arătând că ne pasă de soarta celor care nu au bani nici de mâncare, darămite de vaccin.

    1. sa i omoram pe alti, din solidaritate

      E un minim de logica. Sa vinzi sau sa donezi ce nu-ti trebuie nu e chiar o mare filozofie.

      Analfabet , dar cu opinii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb