Valeriu Stoica, Domeniul Vila Dobruşa: "Crama Avincis reînvie un soi românesc de viţă-de-vie de excepţie Alutus"

F.D.
Companii / 24 octombrie 2023

Valeriu Stoica, Domeniul Vila Dobruşa: "Crama Avincis reînvie un soi românesc de viţă-de-vie de excepţie Alutus"

Domeniul Vila Dobruşa - Crama Avincis lansează marţi, 31 octombrie, un nou vin produs dintr-un soi românesc redescoperit la Staţiunea de Cercetări Viticole şi Vinicole din Drăgăşani, Cuvee Valerius - Alutus Primus. Soiul de viţă-de-vie Alutus devine al treilea soi original creat la Drăgăşani după mult mai cunoscutele Crâmpoşie selecţionată, obţinut prin încrucişare deschisă în 1972, şi Negru de Drăgăşani, obţinut în 1993 prin încrucişarea dintre o veche viţă-de-vie românească, Negru Vârtos şi Saperavi.

"În comunitatea viticultorilor din Drăgăşani se vorbea, la nivel de legendă, despre existenţa încă a unui soi de viţă-de-vie original, care însă nu fusese niciodată cultivat. Noi am descoperit că la Staţiunea de cercetări mai erau câţiva butuci de viţă-de-vie din acest soi, o creaţie rezultată prin încrucişarea unui soi vechi românesc, Băbeasca Neagră şi soiul georgian Saperavi. Am salvat practic acest soi numit Alutus, după denumirea în latină a râului Olt, altoind în verde câţiva butuci de viţă-de-vie Carbernet Sauvignon şi am constatat că vinul făcut din aceşti struguri are un potenţial cel puţin la fel de mare ca Negru de Drăgăşani", spune Valeriu Stoica, proprietariul Cramei Avincis.

În 2020 a fost prima recoltă de Alutus, de pe o parcelă de jumătate de hectar, ulterior fiind altoite în verde alte 5 hectare de Carbernet Sauvignon şi Merlot, Domeniul Vila Dobruşa - Crama Avincis fiind astfel singurul din lume care are o plantaţie cu acest soi de viţă de vie. În urma procesului de vinificare a primei recolte, fermentarea într-un tanc de inox şi învechirea în butoaie de stejar franţuzesc, au rezultat 2.200 de sticle dintr-un vin spectaculos, caracterizat prin cromatica violetului profund, prin paleta aromatică amplă şi prin savoarea catifelată a gustului.

Prezentarea Cuvee Valerius - Alutus Primus are loc în cadrul unui eveniment gastronomic mai amplu organizat de către Cristian Preotu, proprietarul grupului Le Manoir, la Le Manoir Gourmet Market. "Suntem încântaţi să colaborăm cu Crama Avincis şi cu familia Stoica la renaşterea acestui soi românesc de viţă-de-vie. Este un eveniment deosebit pentru comunitatea locală a celor care cunosc şi apreciază vinul de calitate şi este un exemplu elocvent de fuziune a tradiţiei cu modernitatea. Suntem bucuroşi să prezentăm Cuvee Valerius - Alutus Primus într-un context gastronomic special, alături de meniul creat de Chef Daniel Pălici la Le Manoir Gourmet Market", declară Cristian Preotu.

Le Manoir Gourmet Market, rezultatul parteneriatului dintre investitorul şi dezvoltatorul imobiliar One United Properties şi Le Manoir, este un spaţiu de 400 mp ce aduce atmosfera pariziană în Bucureşti, cu cele mai bune produse gastronomice, vinuri fine şi dulciuri artizanale. Gama largă de opţiuni este completată de un bistro cu preparate bazate pe produsele atent selecţionate din acest magazin concept, într-o ambianţă chic, destinsă, cu un meniu semnat de Daniel Pălici.

AVINCIS este continuarea unei poveşti de familie, cu pasiune pentru vinuri şi lucrul bine făcut, care a început încă din anul 1927. Atunci, Maria şi Iancu Râmniceanu, numit ofiţer al armatei române de Ionel Brătianu, au cumpărat în Drăgăşani un conac în stil neoromânesc pur, inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncoveneşti, înconjurat de vii. În anul 2007 strănepoata lor, Cristiana, alături de soţul său, Valeriu Stoica şi de fiica acestora, Andreea Stoica, s-au reîntors pe domeniul de familie şi au avut revelaţia miracolului viei, al vinurilor şi al tradiţiilor locului. Astăzi, domeniul Vila Dobruşa, care şi-a deschis porţile pentru iubitorii vinului în vara anului 2011, cuprinde conacul, crama AVINCIS, 43 hectare de viţă de vie, mai multe hectare de pădure şi amenajarea peisagistică. AVINCIS este simbolul renaşterii vinului românesc, sub semnul tradiţiei şi al modernităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb