Valoarea creanţelor recuperate de AVAS în S1 a scăzut cu circa 50% faţă de S1 2008

F.A.
Piaţa de Capital / 13 august 2009

Valoarea creanţelor recuperate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scăzut în primul semestru al anului cu 49,70% faţă de perioada similară a anului trecut, la 36,507 milioane lei, potrivit datelor furnizate Agenţiei NewsIn de către Autoritate.

"În perioada ianuarie - iunie 2009, AVAS a realizat din activitatea de valorificare a creanţelor preluate de la bănci, furnizorii de utilităţi, CNAS, ANRS şi a celor preluate de la MFP, venituri totale de 36.507.000 lei", au spus reprezentanţii Autorităţii. În primul semestru al anului trecut AVAS a recuperat creanţe în valoare de 72,583 milioane lei.

Potrivit datelor Autorităţii, portofoliul de creanţe rămase de recuperat la data de 30 iunie 2009 s-a situat la nivelul de 6,173 miliarde lei, la care se adaugă creanţa în sumă de 1,313 miliarde lei preluată asupra fostei Companii Române de Petrol (SNP Petrom S.A.)

La sfârşitul lunii iunie 2009, AVAS avea 52.700 de debitori, din care 2.345 cu creanţe bancare, 48.295 cu creanţe fiscale şi 1.989 cu creanţe comerciale.

Pe tipuri de creanţe, cei mai mari debitori cu obligaţii de natură bancară, în ordine descrescătoare, sunt Societatea Naţională a Petrolului "Petrom" SA Bucureşti, Comtim SA Timişoara, Sanca Impex SA Bucureşti, Mercur Trading SA Bucureşti, Azochim SA Săvineşti, Draman SRL Constanţa, Siderca SA Călăraşi, Terra SA Focşani, CNM Navrom SA Constanţa, General Trading Investment CO SA.

"În cazul acestor debitori, exceptând creanţa deţinută asupra debitoarei SNP Petrom, a cărei recuperare este reglementată de O.U.G. nr. 249/2000, împotriva societăţilor debitoare menţionate a fost declanşată fie executarea silită în temeiul O.U.G. nr. 51/1998, privind valorificarea unor active ale statului, cu modificările şi completările ulterioare, fie procedura insolvenţei conform Legii nr. 85/2006", au spus reprezentanţii AVAS.

Cei mai mari debitori cu obligaţii de natură comercială sunt SC de producere a Energiei Electrice şi Termice Termoelectrica SA Bucureşti, Ferom SA Tulcea, Sidermet SA Călan, Moldomin SA Moldova Veche, Gavazzi Steel SA Oţelu Roşu, Nitramonia SA Făgăraş, Total Filiala Bradmin Brad, Comsuin Ulmeni Olteniţa, Enet SA Focşani, Compania Naţională a Cuprului Aurului şi Fierului Minvest SA Petroşani.

Conform declaraţiilor AVAS, pentru recuperarea creanţelor aferente acestor debitori se află în derulare fie procedura insolvenţei, fie executarea silită a bunurilor din patrimoniul acestora.

"În cazul operatorilor economici care prestează servicii comunitare de utilităţi publice prin care se asigură satisfacerea nevoilor de utilitate şi interes public general, recuperarea creanţelor deţinute de AVAS asupra acestora se va putea realiza şi prin eşalonarea la plată prin aplicarea unei scheme de ajutor de stat, în condiţiile încadrării în criteriile de eligibilitate stabilite prin schemă", au precizat reprezentanţii AVAS.

Printre cei mai mari debitori cu obligaţii de natură fiscală se numără Închiderea şi Conservarea Minelor SA - CNLO SA Târgu Jiu, Roman SA Braşov, Tractorul UTB SA, Compania Naţională a Huilei SA - Exploatarea Minieră Lupeni, Compania Naţională a Metalelor Neferoase "Remin" SA Baia Mare, Compania Naţională a Huilei SA - Exploatarea Minieră Paroşeni, Compania Naţională a Huilei SA - Exploatarea Minieră Petrila, Compania Naţională a Huilei SA - Exploatarea Minieră Lonea, Compania Naţională a Huilei SA - Exploatarea Minieră Uricani, CFR Regionala Timişoara.

Pentru recuperarea creanţelor aferente societăţilor Închiderea şi Conservarea Minelor SA şi a Tractorului UTB SA a fost declanşată procedura insolvenţei, Roman SA beneficiază de o reglementare specială, iar împotriva celorlalţi debitori menţionaţi a fost declanşată executarea silită.

Debitori preluaţi de la Ministerul Finanţelor Publice cu obligaţii provenite din executarea garanţiilor de stat emise pentru împrumuturi externe sunt societăţile Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, Contrasimex SA Bucureşti, SN Îmbunătăţiri Funciare SA Bucureşti, Sanevit SA Arad, Azochim SA Săvineşti, Ocrim România SA Bucureşti, Novatex SA Piteşti, Pomicola SA Valul lui Traian, Sidermet SA Călan, Pobac SA Bacău.

Majoritatea acestor debitori se află în procedura insolvenţei, cu excepţia Oltchim S.A. care beneficiază de o reglementare specială, a Contrasimex SA şi a SN Îmbunătăţiri Funciare SA Bucureşti, aflate în procedură de executare silită.

De asemenea, în primul semestru al anului 2009, AVAS a emis şase ordine către societăţile beneficiare de înlesniri la plată ce constau în eşalonări şi/sau scutiri la plată a unor obligaţii de natură fiscală.

Totodată, reprezentanţii instituţiei au mai spus că AVAS a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, şi alte solicitări de eşalonare la plată, iar aceste solicitări vor putea fi analizate după apariţia Hotărârii de Guvern ce va reglementa condiţiile de eligibilitate care trebuie îndeplinite de către operatorii economici din portofoliul AVAS în vederea accesării sprijinului financiar, precum şi procedurilor de acordare, monitorizare şi menţinere în vigoare a facilităţilor acordate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb