Valoarea industriei de ţigări electronice va ajunge în 2022 la 22,82 miliarde de dolari

F.D.
Miscellanea / 17 august 2022

Valoarea industriei de ţigări electronice va ajunge în 2022 la 22,82 miliarde de dolari

Consumul ţigărilor electronice a cunoscut o creştere exponenţială în ultimii ani. Tot mai mulţi oameni, în mod special tinerii, le aleg în detrimentul ţigărilor clasice, fie că vorbim de dispozitive care încălzesc tutunul sau de cele tip Vape Pen, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, pe piaţă în momentul de faţă sunt 460 de branduri de astfel de ţigarete electronice, iar, conform Statista, valoarea industriei de ţigarete electronice creşte anual cu 4,315% şi va ajunge în 2022 la 22,82 miliarde de dolari.

Puţini ştiu însă că aceste produse intră în categoria echipamentelor electrice şi electronice, astfel că, odată ieşite din uz, ele pot polua mediul înconjurător din cauza compuşilor chimici pe care îi conţin.

Totodată, aceste dispozitive pot afecta grav sănătatea oamenilor dacă nu sunt colectate şi reciclate corespunzător. Reprezentanţii Asociaţiei RESPO DEEE explică de ce sunt considerate periculoase aceste device-uri dacă nu sunt oferite spre reciclare.

"Trecând peste discuţia legată de impactul pe care ţigările electronice îl au asupra sănătăţii oamenilor, trebuie să ştim că aceste dispozitive care încing tutunul fără să-l ardă sunt echipamente electrice şi electronice şi trebuie reciclate în momentul ieşirii din uz. Ele conţin elemente chimice care poluează mediul înconjurător şi afectează sănătatea oamenilor, precum plastic, săruri de nicotină, metale grele, mercur sau baterii flamabile de litiu-ion", declară Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Milioane de tone aruncate anual la gunoi

În fiecare an se aruncă la gunoi un număr impresionant de astfel de dispozitive. Doar în Marea Britanie, spre exemplu, în 2021, la fiecare secundă au fost aruncate la gunoi câte două dispozitive de vaping. Anual se generează astfel peste 155.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, rezultate doar din produsele de vapat. Raportat la nivel mondial, vorbim de milioane de tone de deşeuri.

"Sunt DEEE-urile cu cea mai rapidă rata de creştere în lume. La nivel mondial, milioane de tone de astfel de device-uri sunt aruncate în natură şi nu ajung în circuitele de reciclare. În Marea Britanie s-au aruncat la gunoi în 2020 peste 155.000 de tone de dispozitive de vaping. Prin reciclarea lor corectă s-ar fi obţinut 10 tone de litiu, cantitate suficientă pentru a fabrica aproximativ 1.200 de baterii pentru vehicule electrice. Ne confruntăm cu o criză acută de litiu-ion la nivel mondial, însă pe de altă parte aceste resurse există în gropile de gunoi şi pot fi atât de uşor de recuperat prin reciclare", declară Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Ce conţin ţigările electronice?

Ţigara electronică este un dispozitiv pe bază de baterii (asemănător cu cel folosit pentru a inhala aerosolii) care, de obicei, conţine nicotină, arome şi alte substanţe chimice.

Majoritatea ţigaretelor electronice sunt formate din patru componente diferite:

- un cartuş, un rezervor sau o capsulă, care conţine o soluţie lichidă (e-lichid sau e-juice) cu cantităţi variabile de nicotină, arome şi alte substanţe chimice;

- un element de încălzire (atomizor);

- o sursă de energie (de obicei o baterie);

- un muştiuc pe care utilizatorul îl foloseşte pentru a inhala.

"Toate aceste elemente devin periculoase pentru mediul înconjurător dacă ajung în gropile de gunoi. Bateriile litiu-ion sunt uşor inflamabile. Atunci când sunt ascunse printre deşeurile obişnuite, ele pot fi strivite accidental în camioanele de gunoi sau în staţiile de transfer al deşeurilor, iar asta contribuie la sute de incendii în fiecare an, provocând daune vehiculelor, punând în pericol lucrătorii şi distrugând infrastructura de reciclare. Mai mult, substanţele periculoase, precum metalele grele contaminează solul, intră în pânza freatică şi generează efecte negative asupra sănătăţii umane. Pe de altă parte, reciclarea metalelor conţinute în bateriile uzate înseamnă o economie a consumului de materii prime şi energie, contribuind astfel la dezvoltarea unei economii circulare", declară Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

51% din tineri le aruncă la gunoi

Pe piaţă în momentul de faţă sunt 460 de branduri de astfel de ţigarete electronice, iar, conform Statista, valoarea industriei de ţigarete electronice creşte anual cu 4,315% şi va ajunge în 2022 la 22,82 miliarde de dolari.

Dintr-un studiu separat realizat de Truth Initiative în 2020 reise că 51% dintre tinerii care folosesc ţigaretele electronice le aruncă la gunoi după ce perioada de folosinţă a expirat, 10% le aruncă pe jos, iar 50% dintre ei nici nu ştiu că acestea sunt deşeuri electrice. Totodată, 46% dintre respondenţi se plâng de lipsa corectă de informaţii în ceea ce priveşte reciclarea, ce trebuie să vină din partea brandurilor ce comercializează astfel de produse.

Programe Trade-In în România pentru reciclarea ţigaretelor electronice.

Nici în România statisticile nu sunt mai îmbucurătoare. La 1 iulie 2019, Salvaţi Copiii a realizat un studiu care arată că 14,6% dintre elevii cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni fumători zilnici. Dintre aceştia, aproape 9% foloseau ţigările electronice, iar numărul lor este estimat să crească cu 4% în fiecare an.

Conform legislaţiei din România, aceste ţigări sunt considerate deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi trebuie tratate ca atare. Producătorii de ţigări electronice au dezvoltat programe de tip BUY BACK, astfel încât consumatorii le pot aduce produsele care au ieşit din uz, devenite astfel DEEE-uri, şi pot primi discount la achiziţionarea altor produse noi de acest tip. Programele de Trade-In au crescut în popularitate, însă doar printr-o informare corectă a utilizatorilor se poate ajunge ca procentul de reciclare al acestor dispozitive să fie unul semnificativ, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb