Valoarea totală a depozitelor din sistemul bancar românesc a scăzut cu 3,6%

IOANA TUDORACHE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 mai 2013

Suma tuturor depozitelor a atins nivelul de 303,7 miliarde lei

Valoarea totală a depozitelor din sistemul bancar românesc a scăzut, potrivit FGDB, cu 3,6% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior şi cu 2,2% faţă de anul precedent.

Astfel, la 31 martie, suma tuturor depozitelor a atins nivelul de 303,7 miliarde lei.

Atât valoarea depozitelor în lei, cât şi a celor în valută a scăzut faţă de finele anului precedent. Astfel, totalul depozitelor în lei s-a diminuat cu 5,5% în această perioa-dă, ajungând la nivelul de 155,2 miliarde lei, iar totalul depozitelor în valută a scăzut cu 1,5%, având o valoare de 148,4 miliarde lei, la sfârşitul lunii martie. Ponderea depozitelor în lei în valoare totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la FGDB a scăzut cu un punct procentual faţă de trimestrul anterior, ajungând la nivelul de 51%.

Diminuarea depozitelor care aparţin persoa-nelor juridice, cu 14,8 miliarde lei, nu a putut fi acoperită de creşterea de 3,5 miliarde lei a valorii depozitelor populaţiei.

De asemenea, numărul deponenţilor persoane fizice a scăzut cu 172 (0,1%) faţă de trimestrul anterior, iar numărul persoanelor juridice care deţin depozite bancare s-a diminuat cu 12.032. Aşadar, în luna martie, numărul persoanelor fizice cu depozite bancare este de 15,3 milioane, iar numărul celor juridice este de aproximativ un milion.

Suma totală a depozitelor persoanelor rezidente deţinute la instituţiile de credit participante la FGDB a fost de 114,9 miliarde de lei, înregistrand creşteri de 3,4 miliarde lei comparativ cu trimestrul trecut. Valoarea depozitelor persoanelor fizice nerezidente, de asemenea, a crescut faţă de 31 decembrie 2012, cu 3,9 miliarde lei (2,8%).

În ceea ce priveşte depozitele persoanelor juridice, acestea au suferit scăderi cu 8,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ponderea depozitelor în valută în valoarea totală a depozitelor persoanelor juridice, a cres-cut, la sfârşitul lunii martie, până la 55,2%, cu 2,2 puncte procentuale peste nivelul înregistrat la finalul anului trecut. Evoluţia acestor depozite a fost determinată de scăderea mai rapidă a valorii depozitelor în lei (12,3%), faţă de cea a depozitelor în valută (4%).

La sfârşitul primului trimestru, numărul persoanelor juridice garantate a fost de 906.750, cu 1,4% mai mic decât la sfarşitul anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb