Vameşii care deţin vile vor trebui să justifice provenienţa fondurilor necesare construirii acestora, a anunţat, ieri, ministrul delegat pentru coordonarea activităţii de control, Ionel Blănculescu, în cadrul unor dezbateri dedicate luptei antifraudă. "Toţi cei care deţin astfel de bunuri vor trebui să ne explice cum le-au obţinut", a afirmat Ionel Blănculescu.
În urma acţiunilor Autorităţii Naţionale de Control, au fost depistaţi sau sînt în curs de cercetare 124 de vameşi. Pe lîngă aceştia, se află sub directa supraveghere a ANC şi a serviciilor speciale un număr de 107 vameşi suspectaţi de fapte de corupţie, care au prejudiciat bugetul de stat. Pentru ca astfel de cazuri să fie întîlnite tot mai rar, ANC a introdus, la nivelul Autorităţii Naţionale a Vămilor, respectiv al birourilor vamale din punctele de trecere a frontierei, formularul "Plîngere pentru nerespectarea Codului de Conduită şi Disciplină al personalului vamal". De asemenea, instituţia condusă de Ionel Blănculescu a luat măsuri pentru asigurarea supravegherii vamale la nivel teritorial, prin înfiinţarea echipelor mobile. În completarea acestora, ANC iniţiază acţiuni de control al comisionarilor vamali.
Cu privire la reforma instituţională a activităţii vamale, ANC a elaborat un proiect de hotărîre de guvern destinat înfiinţării Institutului Naţional Vamal. Motivaţia principală pentru constituirea unei astfel de instituţii este asocierea acestui sector cu ideea de vulnerabilitate.