Italienii de la Enel au decis să suspende temporar procesul de vânzare al activelor din România.
Reprezentanţii Enel ne-a transmis: "Vânzarea activelor Enel România era parte dintr-un program mai amplu de tranzacţii ce urmăreau încasarea a până la patru miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2014, pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizării cu succes a mai multor iniţiative în timpul anului 2014, această ţintă a fost atinsă. Consiliul Director al Grupului va decide, prin urmare, asupra oricăror planuri de continuare a acestui program în contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date în luna martie".
Ziarul BURSA a relatat, în ianuarie, că autorităţile noastre ar fi reuşit, prin semnalele date, să îi descurajeze complet pe chinezi, care au intrat în cursa preluării activelor Enel România, alături de Electrica, Nuclearelectrica, RCS&RDS, GDF Suez şi E.ON, susţin surse din piaţă.
Negocierile au trecut în etapa ofertelor neangajante la finele anului trecut, iar câştigătorul sau câştigătorii ar fi trebuit anunţaţi în februarie.
Sursele noastre ne-au explicat, la vremea respectivă: "În piaţă se ştie că Enel a bătut palma cu chinezii încă din martie, ca să vândă la pachet activele din România. Ulterior, când statul român a intrat în cursă, chinezii au primit mesaje dure din România. Li s-a transmis că nu au cum să preia o treime din distribuţie şi să facă experimente cu echipamente chinezeşti în distribuţia şi furnizarea de electricitate mai ales în zona Capitalei, unde necesarul investiţional este, încă, ridicat".
Chinezii ar fi oferit un preţ atractiv pentru achiziţia în bloc a distribuţiilor de electricitate controlate de Enel în România, în care era inclusă şi o primă pentru preluarea "la pachet". Ulterior, aceştia au aflat că statul nu-şi doreşte ca o companie străină să preia Enel Distribuţie Dobrogea, pe care o consideră ca fiind strategică în actualul context regional, dar şi că Electrica are drept de preempţiune la Enel Muntenia Sud.
Enel ar fi solicitat 1,2 miliarde de euro pentru companiile vizate de statul român (Enel Muntenia Sud şi Enel Dobrogea), sumă care nu ar fi accesibilă Nuclearelectrica şi Electrica, potrivit unor voci din piaţă, care afirmă că strategia autorităţilor noastre a avut ca scop scăderea preţului solicitat şi descurajarea chinezilor de a prelua o treime din piaţa de distribuţie a electricităţii din ţara noastră.
De asemenea, Italia se pregăteşte să vândă o nouă participaţie din grupul Enel, în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, susţin două surse apropiate situaţiei şi citate de Reuters.
Guvernul italian a anunţat că doreşte să-şi diminueze participaţia deţinută la Enel până la finalul anului, dar sursele citate susţin că Trezoreria italiană a comandat deja consultanţilor să monitorizeze piaţa pentru pregătirea operaţiunii.
Guvernul italian, care deţine circa 30% din Enel, numărul 2 european în funcţie de capacitatea instalată în unităţi de producţie, intenţiona iniţial să vândă 6% din capitalul social al companiei până la finalul anului trecut, dar a amânat operaţiunea, invocând condiţii neprielnice de piaţă.
Enel a anunţat, recent, că în 2014 şi-a redus datoria mai mult decât sperase, în principal datorită vânzării unei participaţii de 22% din Endesa.