VÂNZAREA ESTE UNA DINTRE VARIANTE Olga Chumakova: Combinatele Mechel nu vor fi închise

EMILIA OLESCU, VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2012

Olga Chumakova: Combinatele Mechel nu vor fi închise

Combinatele Mechel nu vor fi închise, ci vor continua să func-ţioneze în regim normal, ne-a spus Olga Chumakova, şefa reprezentanţei Mechel la Bucureşti. Domnia sa ne-a declarat că vânzarea celor patru combinate (Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel) reprezintă doar una dintre posibilele variante de rezolvare a situaţiei de la Mechel, adăugând: "În niciun caz nu este vorba despre închiderea uzinelor. Ele vor funcţiona în regim normal, la capacităţi normale. Acesta este mesajul pe care l-am primit din Rusia - ni s-a spus să ne continuăm activitatea. Schimbarea proprietarului este doar una dintre variantele posibile pentru rezolvarea situaţiei".

Olga Chumakova ne-a precizat că nu există niciun investitor care să-şi fi manifestat interesul pentru cumpărarea vreunuia din cele patru combinate.

Modul în care va proceda Grupul Mechel depinde foarte mult de condiţiile de piaţă, potrivit reprezentantului corporaţiei ruseşti în ţara noastră.

Domnia sa ne-a mai precizat: "Avem un program de optimizare a costurilor şi a personalului. La Oţelu Roşu se termină ultima etapă a unui proces investiţional important. În luna octombrie, va fi dat în funcţiune un nou echipament la Oţelu Roşu, care va reduce costurile cu energia şi va majora eficienţa producţiei. Cu alte cuvinte, vom produce mai mult, în aceeaşi perioadă de timp. Investiţia face parte dintr-un program mai mare, de 50 de milioane de euro, care se află pe final. Anul trecut a intrat în funcţiune un complex nou de elaborare a oţelului, proiect care face parte tot din procesul investiţional de care am amintit".

Potrivit doamnei Chumakova, Grupul Mechel a anunţat, în urmă cu două zile, că intenţionează să vândă mai multe active, printre care se numără şi companiile controlate prin societatea "Eastern European Steel Division" SRL, ce coordonează activităţile grupului în ţara noastră.

Presa rusă: Mechel vinde combinatele din România

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel Buzău, potrivit kommersant.ru.

Sursa citată afirmă că Mechel vrea să vândă patru combinate din România pentru suma totală de 150 milioane de dolari. Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel Buzău.

Ca să îşi reducă datoriile şi ca să finanţeze un proiect minier, grupul rus a scos la vânzare numeroase active, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.

Consiliul Director al Mechel a aprobat, vineri, vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei, se arată într-un comunicat al grupului. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-şi reduce datoriile, care se cifrează la 9,4 miliarde dolari, şi pentru a finanţa exploatării miniere Elga. Printre activele considerate incompatibile cu strategia grupului se numără şi companiile controlate prin Eastern European Steel Division SRL, se spune în comunicat. Firma a fost înfiinţată în 2008 pentru coordonarea activităţilor din România.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, săptămâna trecută, ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, la jumătatea lunii septembrie, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.

Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Guvernul: Mechel şi-a respectat clauzele din contractul de privatizare

Guvernul a luat, ieri, în discuţie o analiză asupra activităţii grupului metalurgic Mechel în ţara noastră şi a concluzionat că acesta ş-a respectat toate clauzele cuprinse în contractul de privatizare, potrivit purtătorului de cuvânt a Guvernului, Andrei Zaharescu. "Conform informării, în perioada 2003-2007, cumpărătorul a respectat toate clauzele cuprinse în contractul de privatizare. Din anul 2007 până astăzi, potrivit contractului, monitorizarea postprivatizare a încetat", a declarat Zaharescu.

Sindicatul Mechel Câmpia Turzii: Ruşii au încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare

Preşedintele sindicatului din cadrul Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, contrazice, însă, Guvernul, afirmând că ruşii au încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare. Pe de o parte, investitorul nu a păstrat obiectul de activitate al combinatului, "elaborarea de oţel şi producere produse metalurgice", spune sindicalistul, adăugând: "Nu am mai elaborat oţel din 2006, când s-a închis oţelăria. Mechel s-a angajat, în contract, să crească cifra de afaceri cu 80%. Nu a fost aşa. Este foarte grav că AVAS a permis scurtarea termenului iniţial, de cinci ani, în care investitorul străin era obligat să-şi respecte obligaţiile asumate în contract, cu 13 luni".

Alt punct din contract, încălcat de ruşi, este cel care spune că nu pot face disponibilizări fără acordul sindicatului, arată reprezentantul salariaţilor de la Câmpia Turzii.

O altă clauză prevede "obligaţia cumpărătorului de a menţine pe o durată de cinci ani de la data semnării contractului un număr de 5.630 de salariaţi ai societăţii angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată".

Cu toate acestea, Mechel a început să reducă numărul angajaţilor încă din 2004. Schema de personal a oscilat astfel, arată Ioan Pascu: 2003 - 5630 de angajaţi; 2004 - 5.507 angajaţi; 2005- 5.169 salariaţi; 2006 - 4.478 angajaţi; 2007 - 3.390 de angajaţi; 2008 - 2.697 salariaţi; 2011- 1.925 de salariaţi.

Mircea Scîntei, Metarom: În 2012, Grupul Mechel trebuie să ramburseze 2,7 miliarde de dolari

Grupul Mechel are mari probleme în Rusia, ne-a declarat preşedintele FSS METAROM, Mircea Scântei. Potrivit unui studiu al Syndex, datoriile acumulate de Mechel la nivel de grup reprezintă o ameninţare pentru viitorul grupului, mai spune preşedintele Metarom.

În studiul citat se arată: "În 2011, grupul Mechel a raportat o pierdere netă de 500 milioane euro. Îndatorarea foarte ridicată reprezintă principala ameninţare pentru viitorul companiei".

Potrivit Syndex, Mechel a dus o politică investiţională amplă, soldată cu o datorie netă de peste trei ori valoarea profitului brut, raportată în trimestrul al treilea din 2011, "cel mai înalt printre companiile metalurgice ruseşti".

Astfel, datoria netă a Mechel se ridică al circa 9 miliarde de dolari, iar în acest an, grupul trebuie să ramburseze 2,7 miliarde de dolari, explică specialiştii Syndex, adăugând: "Dacă datoria netă a Mechel va depăşi de trei ori nivelul profitului brut pentru anul 2012, acest fapt va constitui o încălcare a covenantului unui credit de la Gazprom Bank, în valoare de circa 1 miliard de dolari, ceea ce ar însemna că Mechel va fi obligată să mărească gajul corespunzător creditului de la 25% din acţiunile companiei "Yuzhny Kuzbass" (principala companie minieră a grupului) la 35%. Experţii sunt de părere că încălcarea covenantului nu poate fi evitată.

Grupul Mechel, deţinut de omul de afaceri rus Igor Zyuzin, desfăşoară activităţi în patru segmente: minerit, siderurgie, feroaliaje şi energetică.

Grupul reuneşte companii producătoare de cărbune, minereu de fier, oţel, laminate din oţel, aliaje neferoase, energie electrică şi termică, formând un complex integrat pe verticală. Activităţile de exploatări miniere ale grupului Mechel combină producţia şi vânzarea de cărbune cocsificabil şi termic, minereu de fier, nichel, ferocrom şi ferosiliciu.

În 2010, Mechel a transferat, în Rusia, de la Târgovişte, singurul utilaj din Europa de Est certificat NATO

Ziarul BURSA a publicat, în vara lui 2010, un articol care preciza că secţia specială a combinatului Mechel Târgovişte, cu producţie inclusiv în industria militară, s-a redus brusc, prin transferul unor utilaje în Rusia. Astfel, două utilaje (instalaţiile aferente maşinilor de forjat radial SXP16 şi SXP24) au fost transferate către "Uralkuz" OAO din Celiabinsk (aşezată la estul munţilor Urali), companie tot din grupul Mechel.

Ţinta finală a ruşilor o reprezinta însă instalaţia SXP55 utilaj performant, ce se încadrează în categoria capacităţilor prevăzute de Legea nr. 477 / 2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, în caz de necesitate, putând fi adaptată producţiei speciale militare.

La acea vreme, ministerele Apărării şi Economiei au fost informate de intenţia proprietarilor ruşi, care nu mai erau constrânşi prin clauzele contractului de privatizare să nu opereze astfel de transferuri din patrimoniu. Modul prin care a fost negociat contractul de privatizare, în 2002, a lăsat grupului Mechel posibilitatea să transfere aceste utilaje importante - singurele din Europa de Sud-Est, certificate de NATO.

Informaţia privind transferul activelor a fost confirmată oficial atât de liderul sindical, Mihai Toma, cât şi de reprezentanţii companiei ruseşti.

Articolul mai spunea că, la momentul privatizării, în 2002, secţia specială - "Forjă de Blocuri şi Bare" (F.B.B.) nici măcar nu a fost negociată separat. Mai mult, ea a fost la un pas să fie lăsată încă de atunci în afara contractului de privatizare, ceea ce putea însemna că, încă din 2002, chiar anul aderării noastre la NATO, puteam rămâne fără utilajele respective.

Liderul de sindicat, Mihai Toma, a declarat, atunci, pentru ziarul BURSA că transferul utilajelor în Urali se explică prin faptul că ruşii aveau doar atelierele necesare la Celiabinsk, nu şi tehnologia care se găsea la Târgovişte.

Mihai Toma a explicat tot atunci că, după cele două utilaje mutate în primăvara lui 2010, urmau să fie mutate alte două, mai ales utilajul SXP55 (care are statut special în domeniul apărării ţării, fiind unicat în Europa de Est). Sindicalistul spunea atunci: "Oricum, Rusia nu vrea să dea de lucru ţărilor membre NATO".

La data publicării articolului, reprezentanţii companiei "Mechel International Holdings" ne-au precizat: "A avut loc vânzarea a două maşini de forjare din cadrul secţiei FBB a combinatului «Mechel» Târgovişte către uzina "Uralkuz" OAO, întreprindere de profil din cadrul grupului "Mechel", care fabrică produse de forjare din oţeluri speciale. Evaluarea a fost efectuată de către un expert independent, iar vânzarea a fost realizată în condiţii de licitaţie. Motivele principale care au indus efectuarea acestei tranzacţii au fost cele care au rezultat în primul rând din analiza pieţei - în ultima perioadă de timp conjunctura pieţei s-a schimbat şi cererea pentru produse forjate de pe piaţa românească şi pieţele europene s-a diminuat semnificativ.

În acelaşi timp, cererea de pe piaţa internă a Federaţiei Ruse pentru produse forjate rămâne stabilă şi considerabilă. Tranzacţia a avut loc în primăvara acestui an (n.r. 2010), secţia FBB a rămas complet funcţională, în secţie există echipamente de forjare cu caracteristici tehnice care permit continuarea producţiei în cadrul sortamentului iniţial. La momentul actual, capacităţile de producţie ale secţiei FBB sunt mult peste nivelul cererii de produse forjate atât pe piaţa României, cât şi pe pieţele altor ţări europene. Echipamentul menţionat s-a aflat în folosinţă mai mult de douăzeci de ani. La momentul tranzacţiei, aceste active erau amortizate în proporţie de 66%. Astfel, din această tranzacţie a rezultat scăderea nesemnificativă a imobilizărilor corporale, dar această scădere este nerelevantă, întrucât tranzacţia a fost efectuată în condiţii comerciale, iar «Mechel» Târgovişte a încasat contravaloarea echipamentului la nivelul stabilit de evaluator. Nu au fost efectuate concedieri din cauza vânzării utilajelor. În ciuda crizei, încercăm să păstrăm personal calificat. Toate obligaţiile rezultate din contractul de privatizare semnat în 2002 au fost îndeplinite, iar, în anul 2006, contractul a fost închis, ceea ce este confirmat prin scrisoarea primită de la autoritatea de resort - AVAS".

Anterior vânzării către investitorul rus, în cadrul FBB au fost realizate zeci de mii de tone de oţeluri speciale destinate exportului pe pieţe de referinţă (inclusiv Germania, locul unde se dă ora exactă în materie de produse metalurgice de calitate).

O echipă de specialişti români a fost trimisă la Celiabinsk pentru a pune în funcţiune utilajele care vor produce oţeluri speciale în Rusia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Catre dna director CHUMAKOVA

    Dna directoare ,santem un grup mare de muncitori activi angajati la SC MECHEL Campia Turzii ,care solicitam o antalnire cu dumneavoastra ,pentru a discuta mai multe probleme,existente la nivel de societate ,cu scopul de a anbunatatii bunul mers al societatii care o conduceti la Campia Turzii. Dintre acestea vrem sa enumaram an scris doar doua, urmand ca celelalte sa le discutam verbal cu dumneavoastra  

    1 Referitor la estimarea pornirii an 10 04 2013 ,vrem sa va informam categoric ca nu santem de acord sa pornim productia la TS1 ,TOT3 ,avand an vedere numarul mare de personal TESA (NEPRODUCTIVI ) care este o frana an rentabilitatea societatii .Din informatiile noastre din cei 376 angajati actuali peste 200 sant personal tesa (este strigator la cer)  

    2 Totodata vrem sa primim salarile restante anainte de data de 10 04 2013 data estimata pentru pornirea productiei la Campia Turzii  

    Problemele de mai sus mentionate , am solicitat azi (vineri) 05 04 2013 sa le discutam cu dl director SANDU , dar am fost refuzati Solicitam sprijinul dumneavoastra pentru a fi primiti luni la discutii an legatura cu aceste probleme cu dl director SANDU Trebuie sa antelegeti ca noi muncitorii nu vrem decat ca aceasta fabrica de la CAMPIA TURZII sa porneasca si sa fie rentabila  

    MULTUMIM

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7430
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3173
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9983
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.4657

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb