Distribuitorul de centrale termice, Baxi România, estimează pentru anul acesta vânzări totale de 30,3 milioane de lei, cu peste 65% mai mult decât în 2007 când a înregis-trat afaceri de 18,2 milioane de lei, a declarat ieri directorul general al Baxi România, Sever Scarlat.
Potrivit reprezentanţilor companiei, în primul semestru al anului 2008, Baxi România a înregistrat o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei, în creştere cu 43% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, pentru acelaşi interval din 2008, Baxi România şi-a sporit marginile de profit brut cu 51%. Baxi România a înregistrat în 2006 o cifră de afaceri de 21,6 milioane de lei şi de 18,2 milioane de lei în 2007.
"Evoluţia generală a companiei, precum şi cea din prima jumătate a anului se datorează schimbării focusului de pe echipamentele termice standard pe cele cu eficienţă energetică sporită şi anume centrale termice cu condensare dedicate în special segmentului rezidenţial, industrial sau comercial, dar şi pe bază de energie regenerabilă (panouri solare). Această reorientare se datorează anticipării influenţei crizei energetice mondiale asupra industriei locale, precum şi obiectivelor de creştere a profitabilităţii Baxi România, produsele din această categorie având margini de profit mai mari decât cele standard", a declarat directorul general al Baxi România, Sever Scarlat.
Potrivit acestuia, compania a sporit eforturile de vânzări pentru marca premium deţinută, respectiv Baxi, care deţine acum o pondere de 48% din vânzări. Baxi este precedată în vânzari de cea de-a doua marc deţinută, Westen, care se încadrează în piaţa pe segmentul medium, o zona puternic concurenţială din punct de vedere al nivelului scăzut al preţurilor.
"Efectele directe ale acestei direcţii sunt vizibile în creşterea ponderii în cifra de afaceri a echipamentelor eficiente energetic şi a celor care utilizea-ză energie regenerabilă. Astfel, în 2006 ponderea acestor echipamente a fost de 4% şi a urcat la 9% în numai un an, determinând avansul profitabilităţii Baxi România. Pentru 2008 ne-am planificat ca centralele termice cu condensare şi panourile solare să ajungă la 12% din cifra de afaceri", a mai spus Scarlat.
În ceea ce priveşte piaţa centralelor termice, reprezentanţii Baxi susţin că în 2007 aceasta s-a menţinut la acelaşi nivel din 2006, respectiv la 150.000 - 160.000 de unităţi, şi este de aşteptat ca în 2008 să existe uşoare scăderi, în special pe segmentul centralelor cu eficienţă standard.
"Scăderea cererii de echipamente termice din zona de locuinţe vechi, apartamente va fi aproape compensată de majorări ale vânzărilor pe segmentul locuinţelor noi, fără deci să se producă o evoluţie a pieţei în termeni de volume. Este însă de aşteptat ca valoarea pieţei să urce uşor pe fondul creşterii vânzărilor de centrale termice cu condensare, produse cu margini de profit mai mari", au mai spus cei de la Baxi. Ei susţin că domeniul construcţiilor nu a ajutat decât parţial industria termotehnică din cauză că pentru marile complexuri rezidenţiale, dezvoltatorii au preferat în general centrale termice de bază, fără servicii adăugate, deci cu preţuri reduse şi margini de profit mai mici pentru distribuitori.