Comerţul total de bunuri şi servicii dintre Marea Britanie şi România din al doilea trimestru al anului 2022 a înregistrat o creştere semnificativă de 53,2% faţă de a doua jumătate a lui 2020 şi prima jumătate din 2021, împreună, arată cel mai recent studiu realizat de Departamentul de Comerţ Internaţional, conform Agerpres.
Valoarea tranzacţiilor totale dintre Regatul Unit şi România până la sfârşitul trimestrului II din 2022 a depăşit 7,5 miliarde de lire sterline, iar România este al 34-lea partener comercial al Marii Britanii, arată Camera de Comerţ Româno-Britanică într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.
În topul primelor 5 bunuri exportate din Marea Britanie în România se găsesc vehicule rutiere, altele decât maşini (79,9 milioane lire sterline sau 8,3% procentual din întreaga valoare a mărfurilor exportate), băuturi (67,5 milioane de lire sterline milioane sau 7% procentual), maşini (57,3 milioane lire sterline sau 6% procentual), produse electrice diverse (intermediar) (49,7 milioane lire sterline sau 5,2%) şi maşini specializate (capital) (47,5 milioane lire sterline sau 4,9% procentual).
România a exportat către Marea Britanie servicii de travel (1,3 miliarde lire sterline, 56,5% din totalul serviciilor importate în UK din România), transport (495 milioane lire sterline, 20,9%), telecomunicaţii, servicii informatice (134 milioane lire sterline, 5,7%), alte servicii de afaceri (103 milioane lire sterline, 4,3%) şi construcţii (29 milioane lire sterline, 1,2%).
În aceste condiţii, pe 17 noiembrie, la Londra va avea loc Conferinţa "New Horizons for UK - Romania Trade and Investment", o ocazie pentru participanţi de a explora cele mai noi oportunităţi de investiţii în România şi de a oferi tuturor stakeholder-ilor, investitori sau antreprenori din cadrul ambelor pieţe, posibilitatea de a împărtăşi idei de afaceri şi de a crea parteneriate pe termen lung.
Evenimentul va pune în discuţie şi contextul ultimilor doi ani, marcaţi de pandemia COVID-19, care au arătat şi scăderi relevante ale cotei de piaţă a Marii Britanii în România, până la un procent de 0,5%. De asemenea, s-au înregistrat scăderi ale investiţiilor străine directe din Marea Britanie în România de până la 7,7%, echivalentul a 44 de milioane de lire sterline.
Totodată, se va discuta despre granturile disponibile pentru investiţii verzi şi eficiente în combaterea schimbărilor climatice.
Giles Kenningham MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire), fost şef al cabinetului presă la Downing Street numărul 10 şi purtător de cuvânt al premierului din Marea Britanie, Bogdan Mihăilescu, Consilier al ministrului pentru Afaceri Comerciale şi Economice la Ambasada României din Regatul Unit, Colin Lovering, Preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Britanice şi Marius Bostan, Fost Ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România se vor afla printre speakerii prezenţi la evenimentul organizat în data de 17 noiembrie, în cadrul Institutului Cultural Român din Londra.
Camera de Comerţ Româno-Britanică (BRCC) este principala organizaţie care promovează comerţul şi investiţiile bilaterale între Regatul Unit şi România. Misiunea BRCC este aceea de a facilita şi creşte oportunităţile de business dintre cele două ţări prin facilitarea dialogului şi a schimbului de bune practici.
Înfiinţată în 1998, Camera de Comerţ Româno-Britanică (BRCC) este o organizaţie independentă, cu birouri locale în Londra, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.