Vânzările de PC-uri la nivel mondial au depăşit aşteptările

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 17 iulie 2009

Vânzările mondiale de calculatoare personale au înregistrat un declin mai mic decât se estima în al doilea trimestru al acestui an, pe măsură ce consumatorii s-au îndreptat spre laptopurile ieftine, au anunţat, miercuri, două importante firme de consultanţă, informează Reuters.

Grupul IDC a estimat că în al doilea trimestru al acestui an vânzările mondiale de PC-uri au scăzut cu trei procente în ritm anual, şi nu cu şase procente cât estimau analiştii. La rândul său, grupul de cercetare Gartner Inc., estimează şi el că în perioada aprilie-iunie 2009 vânzările mondiale de PC-uri au scăzut cu cinci procente, în loc de un declin de aproape 10 procente cât estimau analiştii. Rezultatele anunţate de IDC şi Gartner diferă deoarece utilizează metode diferite penrtu a calcula vânzările de PC-uri la nivel mondial.

"Aceste rezultate peste aşteptări pot fi interpretate ca un semn al unei relansări a pieţei de PC-uri în termeni de volum de vânzări pe anumite regiuni", a declarat analistul Gartner, Mikako Kitagawa.

"La finele primului trimestru existau unele îndoieli dacă livrările s-au bazat pe înlocuirea stocurilor sau dacă am atins într-adevăr cel mai de jos punct", a declarat la rândul său analistul IDC, Loren Loverde. "Creşterea a fost una răspândită la nivelul regiunilor. Toate regiunile au înregistrat rezultate peste aşteptări", a adăugat Loverde.

Ambele firme de consultanţă sus­ţin că Hewlett-Packard Co. a rămas cel mai mare producător mondial de PC-uri, cu o cotă de piaţă de aproximativ 20 de procente. Rivalul Dell Inc. a rămas numărul doi, cu o cotă de piaţă de aproximativ 14 procente, însă distanţa dintre Dell şi Acer s-a redus semnificativ. În timp ce livrările Dell au scăzut cu 17 procente în ritm anual, livrările Acer au crescut cu 23,7 procente în ritm anual, grupul taiwanez controlând o cotă de piaţă de 12,7 procente. Grupul chinez Lenovo şi grupul japonez Toshiba şi-au păstrat poziţiile patru, res­pectiv cinci în topul celor mai mari producători mondiali de calculatoare personale.

Chiar şi aşa, cifrele actuale arată că anul 2009 va fi primul an de declin anual în industria PC-urilor după 2001. Potrivit Gartner, reducerile agresive de preţuri au condus la creşterea cotelor de piaţă, însă acest lucru nu este neapărat o veste bună pentru producători. Atât Dell, cât şi HP au anunţat recent că scăderea preţurilor şi popularitatea netbookurilor ieftine le-au diminuat profiturile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb