Varujan Vosganian: "Cel mai performant trimestru!"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 mai 2008

Varujan Vosganian: "Cel mai performant trimestru!"

Creşterea PIB de 7,5% înregistrată în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu primul trimestru al anului 2007, este cea mai mare (pentru trimestrul I) din anul 1990 încoace, conform raportului privind politica bugetară prezentat ieri, de ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Domnia sa a precizat că principalii indicatori care au determinat această creştere sunt sectorul construcţiilor cu 32% şi serviciile care s-au majorat cu 6,7%. Ca urmare a schimbării structurii PIB odată cu creşterea ponderii serviciilor şi a construcţiilor, a scăzut consumul de energie primară, apreciază ministrul.

Conform raportului prezentat, au existat şi alţi indicatori care au determinat majorarea produsului intern brut pentru primul trimestru al acestui an. A avut loc o creştere cu 10% a cifrei de afaceri din sectorul de servicii, în timp ce comerţul cu autovehicule a crescut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul a declarat: "Am reuşit să stopăm creşterea deficitului comercial". Conform afirmaţiilor domniei sale, exporturile de bunuri din perioada ianuarie-aprilie a acestui an s-au majorat cu 13,5% spre deosebire de importuri care au avut o creştere cu 12,3%. Domnul Vosganian a realizat o comparaţie cu primul trimestru din 2007, relevând faptul că importurile înregistrate atunci au avut o creştere de 33,2%, în timp ce exporturile au crescut cu 12,9%.

"Ne dorim ca ponderea deficitului de cont curent în PIB pentru 2008 să fie mai mică decât cea din 2007", a declarat domnul Vosganian. Astfel, investiţiile străine directe care acoperă acest deficit, au avut o creştere cu peste 10% faţă de anul trecut, cand valoarea acestora s-a ridicat în jurul cifrei de 7,5 - 8 miliarde de euro, informează ministrul, care mai afirmă că creditul neguvernamental a crescut cu 66%, în timp ce creditele acordate gospodăriilor s-au majorat cu 84,1%, în termeni reali creşterea fiind de 70%.

Domnia sa apreciază că acest lucru relevă o mai mare capacitate a românilor de a obţine credite.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine că majorarea creditelor acordate gospodăriilor se datorează atât creşterii standardului de viaţă cât şi a relaxării cerinţelor de creditare.

Statisticile INS relevă că creşterea PIB-ului se datorează în mare măsură dezvoltării sectorului imobiliar, în care s-au orientat cea mai mare parte din investiţiile străine directe. Preşedintele AOAR ne-a precizat că investiţiile străine directe se bazează pe majorările de capital ale companiilor, prin transformarea în acţiuni a datoriilor acestora către companiile "mamă".

Domnul Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată, a declarat că această creştere se poate explica şi prin faptul că preţurile din sectorul imobilar au crescut, investitorii plătind mai mult pentru achiziţionarea unui teren, de exemplu, comparativ cu anul trecut.

Potrivit declaraţiilor domnului Vosganian, în ceea ce priveşte convergenţa, avem un nivel al PIB-ului pe locuitor de 10 mii de euro, care reprezintă 41% din cel al Uniunii Europene. Raportul de 1 la 2 comparativ cu media europeană înseamnă că pentru produsele cumpărate în ţara noastră plătim de două ori mai puţin faţă de media Uniunii. Diferenţa, apreciază ministrul, apare din preţurile la transport şi alte servicii care nu sunt încă la nivelul mediei europene.

Domnia sa ne-a asigurat că prin continuarea politicilor fiscale actuale ţara noastră ar putea ajunge, în anul 2013, la un nivel de peste 50% din PIB-ul pe locuitor al Uniunii Europene.

Execuţia bugetară pentru primele patru luni ale acestui an reflectă un excedent de 0,14% din PIB (nivelul acestuia a fost de 440 miliarde lei), potrivit declaraţiilor domnului Vosganian. Pentru primele trei luni ale acestui an veniturile înregistrate au fost de 62,15 miliarde de lei reprezentând 14,1% din PIB, în timp ce cheltuilile s-au ridicat la 61,5 miliarde de lei. Varujan Vosganian a declarat: "Execuţia bugetară pe primele patru luni prezintă un excedent, în condiţiile în care cheltuielile pentru investiţii, provenite de la bugetul de stat, au crescut de peste trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 450 milioane lei, la 1,4 miliarde lei". Domnia sa a mai adăugat: "Dacă evoluţiile bugetare vor continua în acelaşi ritm, vom atinge, la sfârşitul anului, un nivel prognozat al veniturilor de 35,9% din PIB", a mai adăugat ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb