Principalele priorităţi ale ţării noastre sunt continuarea dezvoltării economice, consolidarea politicii fiscale şi continuarea reformei în sectorul energetic, potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.
"Condiţiile economice interne sunt bune să îndeplinim criteriile Tratatului de la Maastricht până în 2010 şi să aderăm la zona Euro în 2014", a declarat ieri, la Viena, ministrul Vosganian, în cadrul conferinţei Euromoney, "The Central & Eastern European Forum".
Domnia sa este de părere că deficitul bugetar va scădea sub 1% până în 2010. "Confirmarea acestui lucru ar fi un element care să mai scadă îngrijorarea investitorilor străini", susţine Lucian Anghel, economist şef al Băncii Comerciale Române.
În 2007, deficitul bugetar a fost de 2,4%, iar cel aprobat pentru 2008 este de 2,8%. Totuşi, Ministerul Economiei şi Finanţelor îşi propune să diminueze deficitul aprobat de Parlament. Domnul Anghel ne-a spus că aceasta este o veste foarte bună pentru 2008.
"Sperăm să scădem inflaţia la 5 - 5,5% pe 2008, într-un scenariu moderat - pesimist", a mai declarat ministrul.
Inflaţia de anul acesta va depinde foarte mult de un an agricol normal, este de părere domnul Anghel. "Semnalul transmis de ministru este pozitiv, aştept să fie pus în practică", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "O execuţie bugetară echilibrată în primele şase luni ar putea diminua temerile investitorilor nerezidenţi şi ar putea ajuta Banca Centrală să încadreze inflaţia în tunelul de va1riaţie în a doua jumătate a anului".
Lucian Anghel opinează că evoluţia cursului leu/euro va fi principalul inamic al inflaţiei în prima jumătate a acestui an.
"Cred că sunt şanse foarte mici, de 1%, de atingere pe termen scurt a nivelului de 4 lei/euro, dar dacă acest lucru se va întâmpla, şansele ca ţinta de inflaţie să fie atinsă în acest an sunt sub 1%", ne-a explicat economistul şef al BCR.
Varujan Vosganian a mai menţionat că trebuie controlate cheltuielile publice.
Potrivit domniei sale, cotele din buget alocate educaţiei, sănătăţii şi cercetării au crescut în 2008 comparativ cu anii precedenţi. În 2008, pentru educaţie este alocat 6% din bugetul ţării, faţă de 2% în 2004, cota sănătăţii este de 4,5%, faţă de 3% în 2004, în timp ce pentru cercetare a fost alocat 0,8% din buget, faţă de 0,1% în 2004.
În sectorul energetic, continuă privatizarea, se fac investiţii în două unităţi nucleare pentru a creşte astfel capacitatea de a produce energie nucleară şi a reduce importurile de energie şi, totodată, sunt aşteptate investiţii în unităţi de energie alternativă.
De asemenea, trebuie continuată reforma în sistemul juridic, potrivit domnului Vosganian.