VASILE BĂNESCU: "Arhiepiscopul Teodosie are dreptul să se exprime liber pe orice temă, strict personal şi nu în numele BOR"

G.B
Miscellanea / 9 februarie 2022

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat astăzi că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, are dreptul să se exprime liber pe orice temă, dar strict personal şi nu în numele Bisericii Ortodoxe Române, care comunică prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia, potrivit Agerpres.

Bănescu spune că reacţia survine în urma "cererilor de poziţionare a Patriarhiei Române faţă de recentele afirmaţii apologetic-admirative faţă de preşedintele Vladimir Putin ale arhiepiscopului Teodosie".

"Aşa cum deja se ştie, arhiepiscopul Teodosie obişnuieşte să se pronunţe "sui generis" inclusiv pe teme extra-bisericesti. În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură şi pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când îşi exprimă preferinţe sau varii afinităţi în legătură cu anumite persoane", a transmis Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat că "BOR comunică public în plan decizional şi la nivelul orientării sale instituţionale doar prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh".

Potrivit media, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat la un post de radio că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu e atât de negru cum îl prezintă toată lumea în această perioadă, pentru că este cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Athos şi Ierusalim. Ierarhul a mai spus că Putin a făcut mai multe jertfe şi nu trebuie judecat ca un răufăcător.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu nu am vazut o mai mare inadaptare ca in cazul acestui purtator de cuvant.

    Practic, el vorbeste in fraze alambicate, uneori greu de digerat si de un om cu ceva educatie. Or, BOR se adreseaza tuturor oamenilor (a se citi "si celor cu mai putina educatie") - cei rai ar spune ca primordial se adreseaza celor fara educatie. 

    Si atunci? Cuvintele acestui om nu ajung la urechile poporului. Aia tot in gura lui Teodosie se uita.

    Practic, pare o "manevra" a BOR: il lasa pe Teodosie si pe altii, cu succes la popor, sa abereze si il trimit pe acest Banescu sa scoata o declaratie savanta (pe care poporul o ignora) - dar pot spune "uite pozitia noastra oficiala". 

    individul asta, Banescu, care isi da si el cu parerea, nu trebuie criticat prea mult, pt ca el nu are nici in clin nici in maneca cu spiritualitatea ortodoxa, nefiind nici macar preot, el fiind doar un om de mass-media, ce filozofeaza si jongleaza cu notiuni de teologie ortodoxa, dupa o gandire tipic banesciana!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb