VASILE DÂNCU: "Trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv"

Andrei Stan
Politică / 29 noiembrie 2015

"Trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv"

Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, consideră că, în prezent, societatea românească trăieşte "o democraţie care este bolnavă", pentru că există "un absenteism masiv", iar oamenii "de multe ori îşi vând votul pe un kilogram de ulei sau de zahăr", transmite Mediafax.

Vasile Dâncu a declarat, sâmbătă, într-un discurs ţinut la Cluj-Napoca, unde a primit titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), că oamenii nu mai au încredere în instituţii şi în stat.

"Trăim o criză de încredere în care România pare devastată, pare deşertificată. Oamenii nu mai au încredere în instituţii, în stat, au început să atace biserica, credinţa, nu mai au încredere unii în alţii, ne-am îndepărtat unii de alţii. Este un fenomen sociologic pe care îl măsurăm, este o măsurare tristă. Avem o criză a dezbaterii şi a ideilor, în spaţiul public nu se mai dezbat idei, nu se mai caută alternative. Avem o violenţă continuă, avem un spaţiu conflictual deschis şi ce este mai grav este că, astăzi, argumentarea este rar folosită. Trăim o dictatură a emoţiilor care nu duc la soluţii, trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv, pentru că oamenii nu se prezintă la vot, nu participă la dezbatere. De multe ori îşi vând votul pe un kilogram de ulei sau de zahăr, iar acesta nu este un gest de revoltă, ci este un semn de abrutizare a cetăţeanului care nu mai caută soluţii, care nu mai are speranţă", a afirmat Dâncu.

Potrivit acestuia, statul a primit din partea cetăţenilor toate delegările posibile, să aibă grijă de oameni, astfel încât aceştia să nu mai aibă nicio responsabilitate.

"Să se ocupe de bolnavi, de săraci, de dezastre, de educaţie şi sănătate, iar noi suntem nişte cetăţeni clienţi care aşteptăm, plătim impozite, dar stăm, de fapt, într-un pavilion de egoism vecin cu dezumanizarea. Nu ne mai sensibilizează suferinţa celorlalţi, criza din jurul nostru. Avem o criză a spiritului, una de solidaritate colectivă. Noi suntem o colecţie de insule care se îndepărtează unele de altele (...) A dispărut cuvântul viitor din discursurile noastre, sistemul politic şi social pare construit cu spatele la oameni, cu faţa spre conducători şi aceasta este o mare pierdere", a spus Vasile Dâncu.

Potrivit acestuia, mass-media produce o criză a culturii, fiind un canal care poate suporta orice, prin care se poate transmite orice, "un amplificator emoţional care transmite frica".

"Suntem o societate copleşită de frică, de la politicieni cărora le este frică să ia decizii, până la destine individuale marcate de frică. Avem o regresie spre magic, spre soluţii iluzorii, cum este cea a plecării în străinătate. Avem şi o criză a intelectualului şi una a culturii. Este o societate a incertitudinii maxime, în care dispare totul foarte repede", a afirmat Dâncu.

El s-a întrebat ce mai poate face un intelectual, un universitar clasic în aceste condiţii, dacă mai poate avea influenţă în această societate şi a răspuns că universitatea a rămas spaţiul care se adaptează cel mai uşor, unde nu se schimbă valorile şi unde se păstrează continuitatea acestora.

"În toate aceste crize ale spiritului contemporan, universitatea este cel mai important loc al rezistenţei colective, unde solidaritatea dintre profesori şi studenţi creează un loc al încrederii. Aici, profesorii se sprijină pe studenţi, iar studenţii pe dascăli, şi aşa se naşte încrederea. În universitate nu există conflict între generaţii, aici se reface un lanţ al ADN-ului cultural. Este nevoie de o reţea de minţi şi suflete care să dea o speranţă acestei societăţi. Universitatea este un spaţiu al libertăţii, este mereu învingătoare, niciun dictator nu a reuşit să învingă spiritul universităţii. Merită să păstrăm acest spirit al rezistenţei permanente", a menţionat Dâncu.

Vasile Dâncu a primit, sâmbătă, titlul de Profesor Honoris Causa al UBB Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Aula Magna a universităţii.

Directorul Departamentului de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC), Ioan Hosu, a afirmat, la citirea Laudatio, că instituţia este onorată de faptul că Vasile Dâncu a acceptat titlul de Profesor Honoris Causa.

"Acest titlu este simbolul excelenţei în activităţi didactice şi al dezvoltării instituţionale în domeniul comunicării", a spus Hosu.

Vasile Dâncu este sociolog, profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazu", membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research), al Societăţii Sociologilor din România şi al Asociaţiei Sociologilor din România. El a contribuit la înfiinţarea, în cadrul UBB, a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială (1996), a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative (1996), a Centrului de Cercetare Sociologică Avansată (CESA).

El a fondat, în 1994, Institutul de Studii Sociale, Marketing şi Publicitate "Metro Media Transilvania", iar în 2009 Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Cea mai recentă distincţie acordată lui Vasile Dâncu a fost Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Germaniei din partea preşedintelui Joachim Gauck, în 10 noiembrie 2015.

La ceremonia de acordare a titlului de Profesor Honoris Causa lui Dâncu au fost prezenţi, printre alţii, membri ai conducerii UBB, prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, deputatul PSD Aurelia Cristea, primarul Clujului, Emil Boc, fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

Acordarea titlului de Profesor Honoris Causa pentru Vasile Dâncu a fost aprobată de Consiliul profesoral al FSPAC, în 13 martie 2015, şi votată de Senatul UBB, în 11 mai 2015.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dancu vorbind despre democratie! Ce urmeaza, Gorghoi, Udrea&Turcan vorbind despre valorile familiei?. Predoiu, Macovei&Vanghelie vorbind despre independenta justitiei?, Geoana&Melescanu vorbind depre politica fara interferenta serviciior?. Dancu nu a facut niciodata altceva decat sa contribuie la falsificarea votului populatiei! . Guvernul lucrului bine facut pe cine reprezinta, pe cei 30.000 de idioti furibunzi din strada ?. Acum au o democratie fara partide... Mare lucru au facut in imbecilitatea lor!

    stiti de ce nu am mers sa votez domnule dancu! !! pe liste erau numai penali,escroci,analfabeti,etc. .........chiar nu am gasit pe unul in care sa am incredere ca ma poate reprezenta in parlament

    esti o creatura libidinoasa semeni cu libidinosul de dragnea si cel mai mare libidinos alaes de romani iohanis MA uit la tine si imi este scarba poate vrei si premiul pentru pupi in curism BAAA handicapatule CE ai facut tu pentru ROMANIA când te vad parca vad minerii cum ma bateau

    1. Cu cine te certi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb