VASILE ŞTEFĂNESCU, COTAR: "De când a plecat Badea, haosul din piaţa de asigurări este tot mai mare"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai 2020

Vasile Ştefănescu

Vasile Ştefănescu

Haosul din piaţa de asigurări şi reasigurări este din ce în ce mai mare de când a plecat Leonardo Badea din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ne-a declarat ieri Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Ştefănescu ne-a precizat: "Daunele nu se plătesc la timp. Noi răspundem mâine (astăzi - n.r.) printr-o scrisoare de 32 de pagini ASF-ului şi o să vedeţi ce se întâmplă pe această piaţă. În primul rând cel care conduce departamentul de control este domnul Florin Golovatic, care înainte a fost director general al firmei UNIQA Asigurări, societate amendată cu milioane de euro de Consiliul Concurenţei, care nu lasă pe nimeni în pace, pentru creşterea nejustificată a tarifelor de primă RCA. Acum, dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară consideră potrivit pe acest domn să ocupe această funcţie de conducere, (...) dar domnul Florin Golovatic îşi controlează foştii parteneri, colegi, alături de care a participat la aceste operaţiuni discutabile de creştere a poliţelor RCA - pentru care noi, transportatorii, am stat în stradă un an şi ceva - care s-au soldat cu demiterea sa.

Conducerea ASF, cunoscând toată această situaţie, nu vede nimic în neregulă că anumite rapoarte de control sunt închise după un an de la încheierea controlului. Deci dânsul se duce la foştii colegi în control, închide raportul după un an de zile, numărul reclamaţiilor a crescut de la 10.000 la peste 25.000 doar în ultimul an iar amenzile aplicate de ASF într-un an reprezintă fabuloasa sumă de 677.000 de lei. E o glumă în comparaţie cu cifrele de afaceri ale cel puţin două firme de asigurări din piaţă care au 70% (din piaţă)".

Preşedintele COTAR ne-a mai spus că vicepreşedintele ASF Cristian Roşu a intervenit împotriva transportatorilor şi asiguraţilor printr-o adresă către Guvernul României în care "preconiza ca Nostradamus că poliţele se vor majora".

"Nu ştiu dacă e corect ce se întâmplă în piaţa de asigurări şi reasigurări condusă de domnul vicepreşedinte Roşu. Eu n-am nimic cu domnia sa ca om, dar dacă tot aveţi salariile alea fabuloase din conducerea ASF (...), iar ei n-au înţeles nici până acum că aceşti bani îi dăm noi asiguraţii, că noi plătim poliţele la asiguratori. Ce l-am rugat noi până la urmă? Să vină să supravegheze bine-mersi piaţa, să sancţioneze asiguratorul pentru fiecare dosar de daună neachitat... Păi dacă strânge câte 10.000 de dosare şi dă doar o amendă de 10.000 de euro îl afectează cu ceva? Din punctul nostru de vedere, al transportatorilor, mai ales după ce ne-a făcut domnul vicepreşedinte Roşu cu scrisoarea către Guvernul României, prin care dânsul, precum Nostradamus, preconiza că dacă se va da Ordonanţă Militară cum am solicitat noi pentru suspendarea poliţelor RCA pentru toate maşinile care au stat în parc, şi era corect pentru toţi cetăţenii care au stat pe dreapta cu maşinile în această perioadă să se prelungească valabilitatea poliţei cu o perioadă egală cu perioada stării de urgenţă... Ce face domnul Roşu? Trimite o adresă către Guvern în care spune că dacă se ia această măsură de suspendare şi prelungire a valabilităţilor «preconizăm că poliţele se vor majora». Păi ai devenit Nostradamus fără niciun studiu de impact? Noi, transportatorii, am stat cu maşinile în parcuri, peste 90% din maşinile noastre. Cetăţenii, să zicem că din 8 milioane de asigurări, 6 milioane de maşini au stat pe dreapta două luni de zile. Cum au făcut şi alte ţări trebuia prelungită poliţa cu două luni de zile, mai ales că daunalitatea a scăzut în această perioadă cu 70-80%. Nu o spun eu, o spune Poliţia", spune Vasile Ştefănescu.

Potrivit acestuia, adresa trimisă de Roşu către Guvern nu a fost aprobată de Consiliul ASF, şedinţa fiind ţinută după un comunicat de presă al COTAR. De asemenea, în locul prim-vicepreşedintei ASF Doina Dascălu a semnat tot Cristian Roşu.

"Sunt oameni în conducerea ASF care nu sunt puşi să supravegheze piaţa. Sunt puşi să vină în sprijinul asiguratorilor, nicidecum în sprijinul consumatorilor care plătim această poliţă obligatorie prin lege. (...) Noi facem petiţii ca ASF-ul să vadă disfuncţionalitatea din piaţă şi să amendeze conform legii asiguratorul. Am ajuns iarăşi pe vremea lui Mişu Negriţoiu. Atâta timp cât tu ca vicepreşedinte al sectorului asigurări-reasigurări îşi permiţi să dai o scrisoare către Guvern... şi vreau să spun şi reţineţi că această adresă, ei sunt obligaţi prin regulamentul lor, să o treacă prin Consiliul lor. Vreau să spun că această adresă care a fost trimisă către Guvernul României, în care domnul Roşu, precum Nostradamus, preconiza că va creşte poliţa în următoarea perioadă dacă se suspendă pe durata stării de urgenţă, nu a fost aprobată de Consiliul ASF. A trimis-o el de la putere, am aflat ulterior că cel care a semnat în numele prim-vicepreşedintei Doina Dascălu este tot Cristian Roşu. Şi au făcut şedinţa după comunicatul nostru din presă. Am văzut (de asemenea) un comunicat de la Wlassopol (Ovidiu - n.r.), că ei n-au ştiut de această scrisoare decât din comunicatul nostru. E un haos total la nivel de conducere", a concluzionat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb