Guvernul italian a adoptat ieri seara decrete-lege care creează "venitul cetăţenei" şi scad vârsta de pensionare, promisiunile-far ale celor două formaţiuni de extremă dreapta şi populistă aflate la putere, relatează AFP.
"Acest Guvern îşi respectă promisiunile", şi-a exprimat satistacţia şeful Guvernului Giuseppe Conte, într-o conferinţă de presă comună cu cei doi vicepremieri ai săi, Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta) şi Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem).
"Consiliul Miniştrilor a decis să fondeze un nou stat-providenţă", a subliniat Di Maio. Decretele-lege urmează să intre în viogoare în zilele următoare, însă ele este necesar să fie validate de Parlament în termen de 60 de zile.
Bugetul pe 2019, adoptat la sfârşitul lui decembrie, prevede o anvelopă de şapte miliarde de euro pentru venit - principala promisiune a M5S, şi patru miliarde pentru reforma pensionării (plus alte 8,8 miliarde de euro în 2020) - măsura-far a Ligii. Numeroşi experţi au apreciat, însă, că măsurile anunţate, mai ales cu privire la pensii, riscă să coste mult mai scump.
Venitul este destinat unui număr de cinci milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia şi vizează totodată să favorizeze reinserţia socială şi să relanseze creşterea prin cerere.
Acest venit va fi de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu majorări sau scăderi în funcţie de situaţia gospodăriei, pe o perioadă de 18 luni.
Beneficiarii este necesar să fie instalaţi în Italia, de doi ani în cazul italienilor şi de cel puţin zece ani în cazul străinilor. Ei nu vor putea să refuze mai mult de două oferte de muncă, a doua va putea să fie la 250 de kilometri distanţă de locuinţă, iar o a treia în toată Italia.
Întreprinderile care angajează un beneficiar vor obţine echivalentul venitului său cetăţenesc în deduceri fiscale pe durata care-i rămâne de beneficiat. O măsură similară vizează să ajute de asemenea beneficiarii care îşi vor crea propria întreprindere.