Venituri de 293 milioane euro pentru Deutsche Telekom/OTE în România

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 6 august 2010

Venituri de 293 milioane euro pentru Deutsche Telekom/OTE în România

Deutsche Telekom, cel mai important acţionar al OTE, a înregis­trat, în trimestrul al doilea, pe piaţa românească de telecomunicaţii, venituri de 293 milioane euro, în scădere uşoară faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit EBITDA ajustat de 71 milioane euro. În aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile consemnate de grupul german în România erau de 295 milioane euro, iar EBITDA ajustat - de 72 milioane euro, informează Mediafax.

"Piaţa românească de telecomunicaţii este caracterizată de o situaţie economică foarte dificilă şi o concurenţă foarte intensă în zona preţurilor. Din cauza preţurilor mai scăzute, adiţiile nete de clienţi pe segmentul broadband au compensat doar într-o măsură limitată efectele adverse ale scăderii veniturilor din zona telefoniei fixe. Veniturile afacerilor de telecomunicaţii mobile au crescut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită numărului mai mare de clienţi", se arată în raportul trimestrial al Deutsche Telekom, prezentat ieri.

Grupul german deţine 30% din acţiunile companiei elene de telecomunicaţii OTE, prezentă în Româ­nia prin Romtelecom, Cosmote şi Germanos.

Potrivit raportului grupului german, baza de clienţi pe telefonie fixă a scăzut la 2,666 milioane până la jumătatea acestui an, faţă de 2,896 milioane la 30 iunie 2009. Pe telefonie mobilă, compania a înre­gistrat, însă, în aceeaşi perioadă, o creştere de 11,8% a numărului de clienţi de pe piaţa românească, de la 6,33 milioane la 7,08 milioane.

Pe piaţa internetului în bandă largă, numărul clienţilor Deutsche Telekom pe piaţa românească a crescut cu 15,8%, de la 725.000 la 840.000. Romtelecom oferă atât servicii fixe de internet broadband (ClickNet), cât şi mobile, iar Cosmote furnizează, de asemenea, servicii de date mobile.

Referitor la primul semestru al acestui an, Detusche Telekom precizează că veniturile înregistrate pe piaţa românească au crescut la 584 milioane euro, de la 499 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul EBITDA ajustat a urcat de la 139 milioane euro la 143 milioane euro. Totuşi, calculat în lei, indicatorul profitului a scăzut uşor, notează grupul german în raport.

Compania Romtelecom a fost afectată şi în prima jumătate a anului de scăderea veniturilor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, economiile obţinute de companiile din România ale Deutsche Telekom/OTE pe unele segmente au acoperit în totalitate costurile mai ridicate pentru achiziţia drepturilor de televiziune.

Totuşi, serviciile de comunicaţii mobile au consemnat o îmbunătăţire uşoară a EBITDA ajustat, datorită unei creşteri "modeste" a veni­turilor.

Potrivit raportului financiar al OTE pe primul semestru al anului trecut, Romtelecom a avut, în acea perioadă, venituri de 408,7 milioane euro şi un profit OIBDA (profit operaţional înainte de includerea deprecierii şi amortizării) de 135 milioane euro.

Cosmote România avea, în aceeaşi perioadă, venituri de 203,1 milioane euro şi un profit operaţional de 35,8 milioane euro, conform aceleiaşi surse.

Deutsche Telekom deţine 30% din acţiunile OTE, iar statul elen a păstrat o participaţie de 20%, care îi conferă şi drept de veto asupra deciziilor importante de management, inclusiv în privinţa numirii directorului general.

Veniturile OTE din operaţiuni mobile au urcat cu 6,3% în România, în trimestrul doi

Veniturile grupului elen OTE din operaţiunile de comunicaţii mobile derulate pe piaţa românească au crescut cu 6,3% în trimestrul al doilea, la 115 milioane euro, în timp ce profitul EBITDA a coborât cu 11,8%, la 18,7 milioane euro, în contextul condiţiilor economice dificile şi al competiţiei dure. Principalele operaţiuni mobile ale OTE în România sunt reprezentate de Cosmote Româ­nia (inclusiv Zapp, cumpărată anul trecut), dar şi Romtelecom oferă din 2009 servicii de internet mobil.

Potrivit raportului trimestrial al OTE, baza de clienţi a Cosmote România a ajuns la 6,7 milioane la 30 iunie 2010, însă această cifră exclude utilizatorii Zapp. Cosmote a finalizat achiziţia Zapp în noiembrie 2009. Cosmote România avea 6,33 milioane de clienţi la jumătatea anului trecut, potrivit raportărilor anterioare ale OTE. Din numărul total de clienţi înregistrat de Cosmote România la jumătatea acestui an, 19,8% reprezentau abonaţi (clienţi postpaid).

"Creşterea bazei de clienţi în regim postpaid, în special pe segmetnul de business, a generat o creştere semnificativă a veniturilor", notează OTE.

Cosmote România a avut, totodată, şi o creştere a numărul de clienţi prepaid, iar veniturile din servicii au urcat în trimestrul al doilea cu 2,6%.

Excluzând operaţiunile Zapp, scăderea EBITDA ar fi fost, în perioada analizată, de numai 9%, reflectând reducerea cheltuielilor de consum şi erodarea preţurilor.

Cosmote România se va concentra în continuare pe extinderea prezenţei pe pieţele broadband şi corporate, cota de piaţă a companiei fiind în prezent de 24%, potrivit raportului OTE.

La nivelul primului semestru, veniturile OTE pe piaţa comunicaţiilor mobile din România au crescut cu 9,7%, de la 209,5 milioane euro la 229,8 milioane euro, iar profitul EBITDA a scăzut cu 30,1%, de la 36,2 milioane euro la 25,3 milioane euro. Conform raportărilor anterioare, veniturile Cos­mote România au fost de 203,1 milioane euro în primele şase luni ale anului 2009.

Grupul german deţine 30% din acţiunile companiei elene de telecomunicaţii OTE, prezentă în România prin Romtelecom, Cosmote şi Germanos.

Yorgos Ioannidis, Directorul General al Romtelecom (foto), a declarat: "Rezultatele financiare pentru al doilea trimestru sunt influenţate de atitudinea tot mai precaută a clienţilor, din cauza dificultăţilor economice cu care se confruntă. În aceste condiţii nefavorabile, am înregistrat totuşi o creştere a numărului total de unităţi generatoare de venit (abonamente, RGUs) de până la aproximativ 4,5 milioane, un rezultat combinat al creşterii numărului clienţilor de televiziune cu 19,8% faţă de trimestrul al doilea 2009 şi al conexiunilor de internet de bandă largă cu 21,5% în aceeaşi perioadă, precum şi al reducerii cu 7,5% a numărului de linii fixe faţă de al doilea trimestru al anului trecut. Numărul clienţilor de IPTV a depăşit 12.000 la jumătatea anului, iar serviciul continuă să fie dezvoltat: la acest moment, am depăşit 100 de canale, dintre care 5 sunt în format HD".

Domnia sa arată, într-un comunicat, că în urma schemei de plecări voluntare din companie, cheltuielile operaţionale fără depreciere şi amortizare au sporit cu 11,8% în trimestrul II 2010, faţă de

aceeaşi perioadă a anului trecut, după creşterea semnificativă a costurilor cu pachetele compensatorii, de 16,6 milioane de euro, corespunzând celor 645 de poziţii care au fost eliminate. În plus, 127 de angajaţi şi-au exprimat intenţia de a părăsi compania până la finalul lunii septembrie 2010. Această situaţie, împreună cu o scădere a veniturilor de 11,1% în trimestrul II din 2010 faţă de perioada similară a anului trecut, au afectat profitul operaţional, care s-a diminuat cu aproape 7%, la 21,9%. (A.T.)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb