Veniturile Enel în România au crescut, anul trecut, cu 20%, la 850 milioane euro, a anunţat, ieri, compania. Potrivit Mediafax, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a urcat cu 27%, de la 121 milioane euro în 2008, la 154 milioane de euro în 2009, a declarat, la Londra, directorul financiar al grupului italian, Luigi Ferraris. El a precizat că, treptat, cererea de energie în România îşi va reveni, însă vor fi necesari 2-3 ani pentru a se ajunge la valori normale.
Autorităţile române nu au "reacţionat pozitiv" la prezenţa Enel pe piaţa energiei, a cărei restructurare reprezintă "o împărţire între actori predefiniţi". Dar grupul nu va vinde activele pe care le deţine în Româ-nia, a declarat, ieri, directorul general al Enel, Fulvio Conti.
Domnia sa a subliniat: "România nu a reacţionat pozitiv la prezenţa noastră pe piaţă. Încă avem de recuperat datoriile de la companiile CFR, iar restructurarea producţiei de energie este mai mult o împărţire între actori predefiniţi. Presăm şi vom continua să presăm Guvernul român în ambele teme". El a adăugat că România este o piaţă bună pentru activităţile de distribuţie a energiei, cu potenţial de creştere şi cu un număr de clienţi importanţi.
Enel are de recuperat de la companiile CFR peste 120 milioane de euro. "Înţelegem că este o situaţie dificilă acum, dar este fundamental necesar ca o companie de distribuţie a energiei să încaseze ce i se datorea-ză, pentru a putea susţine investiţiile", au mai spus oficialii Enel.
Enel are în plan să vândă activele din Bulgaria pentru că grupul italian nu a reuşit să devină un actor integrat pe această piaţă.
Grupul italian deţine în România trei foste filiale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei, respectiv Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.