Veniturile Gazprom din Europa au scăzut pe fondul preţului scăzut al gazelor exportate
Preţurile scăzute ale gazelor naturale au redus aşteptările pentru veniturile Gazprom, pe care gigantul energetic controlat de Kremlin le generează din vânzările către Europa, potrivit analiştilor şi calculelor Reuters,
Scăderea veniturilor din exporturi ar putea agrava deficitul bugetar al Rusiei, care reprezintă deja 117% din planul anual, din cauza cheltuielilor mari de sprijinire a campaniei militare a Moscovei în Ucraina şi a sancţiunilor occidentale asupra exporturilor sale de petrol şi gaze.
Vânzările de gaze ale Gazprom către Europa, cândva sursa sa principală de venituri în valută, au scăzut din cauza crizei din relaţiile dintre Moscova şi Occident.
Potrivit calculelor Reuters, exporturile de gaze prin conducte ale Rusiei către Europa au atins aproximativ 12,1 miliarde de metri cubi (bcm) în prima jumătate a anului 2023, în timp ce au totalizat 62 de miliarde de metri cubi pentru întregul an 2022, ce indică o scădere gravă în acest an.
Gazprom nu a furnizat prognoze pentru exporturile de gaze din acest an şi nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Ronald Smith, un analist experimentat la firma de brokeraj BCS din Moscova, se aşteaptă ca preţul gazului rusesc în Europa să ajungă în medie la 445 de dolari la 1.000 de metri cubi în acest an.
Aceasta este în scădere de la 830 de dolari estimate de Ministerul Economiei pentru 2022.
Analistul estimează că exporturile de gaze ruseşti către Europa şi Turcia vor ajunge la 50 de miliarde de metri cubi în acest an.
Dacă Rusia îşi menţine constant exporturile de gaze către Turcia, acestea ar putea ajunge la 22 de miliarde de metri cubi în 2023, atunci vânzările către Europa ar ajunge la 28 de miliarde de metri cubi.
Acest lucru ar putea însemna o scădere a veniturilor europene la 12,5 miliarde de dolari în acest an, de la aproximativ 52 de miliarde de dolari în 2022, conform calculelor Reuters, retransmite news.ro
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2023, 08:21)
Europa deja cumpara mai mult gaz lichefiat "ieftin" ptr. prima data in istorie,
care se vede direct in economie mai ales cea mare consumatoare de energie,
multe companii mari au relocat activitatea in USA (unde au si facilitati fiscale mari)
si in mult hulitul China unde energia este mult mai IEFTINA