Verbund: "Încrederea investitorilor, zdruncinată de amânarea acordării certificatelor verzi"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 iunie 2013

Verbund a lansat, ieri, oficial, parcul eolian Casimcea, unul dintre cele mai mari din Europa, cu o capacitate instalată de 225 MW.

Verbund a lansat, ieri, oficial, parcul eolian Casimcea, unul dintre cele mai mari din Europa, cu o capacitate instalată de 225 MW.

Decizia autorităţilor noastre de a amâna plata unei părţi importante a certificatelor verzi care li se cuvin producătorilor de energie regenerabilă a zdruncinat încrederea investitorilor, care sunt acum mai sceptici în analiza oportunităţilor pe piaţa noastră, a declarat Wolfgang Anzengruber, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei austriece Verbund.

Verbund a lansat, ieri, oficial, parcul eolian Casimcea, unul dintre cele mai mari din Europa, cu o capacitate instalată de 225 MW. Valoarea investiţiei este de 380 milioane euro. Aproximativ jumătate din parcul eolian de 225 MW este conectat la reţea, alte turbine eoliene urmând să fie puse în funcţiune până în 2014.

Wolfgang Anzengruber a explicat, întrebat dacă societatea este interesată să participe la privatizările din energie din ţara noastră, printre care şi hidrocentrala de pompaj Tarniţa: "Ne uităm la oportunităţile de pe piaţa energetică românească. Noi suntem în general interesaţi doar de energia hidro şi cea eoliană. Trebuie baze legislative solide şi o reglementare stabilă ca să ne putem implica într-un proiect de construire a unei hidrocentrale mari. Asemenea investiţie se recuperează în 20-30 de ani. După ce s-a întâmplat cu schema de sprijin pentru regenerabile, încrederea investitorilor este zdruncinată. Ei sunt mai reţinuţi cu proiectele din România. Nu este clar ce impact va avea amânarea certificatelor asupra parcului nostru de la Casimcea. Aşteptăm să vedem cum se aplică ordonanţa".

Oficialul Verbund apreciază că pe întreg teritoriul UE sunt probleme cu diversele scheme de sprijin pentru energia curată. Fiecare ţară are propriul sistem şi multe state au decis să stopeze sau să diminueze sprijinul. Wolfgang Anzengruber apreciază că Europa trebuie să se hotărască dacă în acest domeniu trebuie să fie implementată un sistem unitar de sprijin la nivel UE sau lasă libertatea fiecărui stat membru să îşi aleagă, ca şi până acum, propriul sistem de sprijin. Domnia sa crede că sistemul unitar este de dorit de către investitori la această dată.

Dezvoltarea parcului Verbund din Dobrogea a durat patru ani, iar construcţia a început în 2011. Realizarea următoarei trepte de dezvoltare este planificată pentru începutul anului 2014. Pe fondul schimbărilor legislative din România, compania încearcă să accelereze finalizarea investiţiei de la Casimcea.

Domnul Anzengruber a mai spus: "Energia eoliană este completarea ideală pentru hidroenergie, pe care se concentrează producţia noastră, iar România oferă condiţii cadru bune pentru investiţia noastră. Parcul eolian se află la circa 250 km de Bucureşti, spre est, în apropierea coastei Mării Negre. Aici condiţiile de vânt sunt la fel de favorabile ca cele de la Marea Nordului din Germania, oferind condiţii optime pentru realizarea unui proiect de o astfel de anvergură. 88 de turbine eoliene pot produce anual în total 540 GWh de energie electrică, furnizând astfel electricitate curată către circa 350.000 de gospodării din România. Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa".

Odată cu punerea în funcţiune a parcului eolian din România, Verbund îşi consolidează poziţia pe piaţa energiei eoliene. Compania austriacă operează, în prezent, în mod individual, respectiv prin intermediul participaţiilor, parcuri eoliene cu o capacitate totală de 450 MW.

Din 1998, Verbund este înregistrată la bursa din Viena, 51% din acţiuni fiind deţinute de statul austriac. Anul trecut, compania a realizat o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro. Peste patru cincimi din producţia de electricitate a Verbund provine din hidrocentrale, iar restul din eoliene şi centrale pe gaz.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai duceti-va dra-cu cu eolienele voastre facute de *investitori * cu bani de la consumatori.rusine guvernantilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb