Membri ai Corpului de Control al premierului sunt într-o acţiune de documentare la Ministerul Economiei legate de acţiunile întreprinse pentru participarea producătorilor agricoli români la târgul SIAL din Paris, a declarat, ieri, Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Domnia sa a precizat că obiectivele acestei acţiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de minister pentru participarea României la târgul SIAL Paris, şi anume modalitatea de închiriere a spaţiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului şi sumele plătite pentru asigurarea participării României la târg.
"Concluziile de la nivelul prim-ministrului vor veni după ce acţiunea Corpului de control va fi gata'', a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, citat de News.ro.
Scandalul legat de prezenţa românească la SIAL a izbucnit în urmă cu două zile, când Chef Adrian Hădean a formulat acuzaţii grave la adresa Ministerului Economiei, cu privire la organizarea standului românesc la SIAL şi la faptul ca producătorii români invitaţi la târg, care au plătit 1.500 de euro taxa de participare, nu şi-au putut expune produsele. Conform lui Hădean, firma angajată pentru organizarea prezenţei româneşti la SIAL nu şi-ar fi primit banii de la minister, motiv pentru care aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţiile.
Marţi seară, Ministerul Economiei şi Comerţului a dat publicităţii un comunicat în care preciza că "pentru participarea firmelor româneşti la târgul SIAL Paris desfasurat in perioada 16-20.10.2016, MECRMA a plătit chiria spaţiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate în urma înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branşament electric, racord apă şi conexiune internet, în valoare de circa 1,2 milioane lei".
De asemenea, instituţia menţiona că a organizat procedura de selecţie a organizatorului intern.
"Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în primă instanţă, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis contestaţia şi a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA", a transmis Ministerul Economiei şi Comerţului, care însă şi-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea României la SIAL 2016 şi nu a semnat contractul de atribuire.
"În aceste condiţii, 41 de firme româneşti din industria alimentară împreună cu patronatul de ramură au decis să beneficieze de spaţiul achitat de MECRMA şi să participe la această expoziţie", este concluzia ministerului.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, VISA SA are sediul social în Petroşani şi îi are ca acţionari pe Doru Marian Boldur şi pe Sorin Apostu, administrator fiind Sorin Apostu. Obiectul principal de activitate este "Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management". Presa a relatat că Sorin Apostu a fost prefect de Hunedoara, dar şi consilier în Ministerul Economiei şi că Visa SA a câştigat anul acesta şi licitaţiile pentru organizarea participării româneşti la târguri de la Barcealona şi de la Milano.
Marţi seară, ministrul Economiei Costin Borc a postat pe contul său de Facebook mai multe imagini de la SIAL, însoţite de comentariul: "Câteva fotografii de la târgul SIAL, acolo unde "nu au fost prezenţi micii producători români". Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme şi că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui, mai mult de atât, a plătit cei 300 de mii de euro pentru chirie şi utilităţi. Trebuie însă să învăţăm din fiecare greşeală, îmi cer scuze faţă de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocraţia din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai uşoare pentru firmele cu care interacţionăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eşecuri....".
Ulterior, Adrian Hădean a precizat pe contul său de Facebook că nu doreşte ca acest scandal să capete o turnură politică.