Veste proastă - începe o criză a cafelei

O.D.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Agro-alimentar / 19 noiembrie 2021

Veste proastă - începe o criză a cafelei

Dimineţile multor oameni vor fi mai grele. Cea mai consumată băutură non-alcoolică a lumii se scumpeşte. Cotaţiile la cafeaua arabică au crescut, apropiindu-se de cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, pe fondul înmulţirii semnalelor privind recoltele slabe ai principalilor producători, Brazilia şi Columbia. La Bursa de la New York, preţurile pentru contractele cu livrare în luna martie au crescut cu 4,6%, până la 2,3475 dolari pentru o livră (0,45 kilograme), cel mai ridicat preţ înregistrat după luna ianuarie 2012. Este vorba de un preţ aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an. În plus, scumpirea cafelei arabica, folosită de marile lanţuri de cafenele stimulează presiunile inflaţioniste de-a lungul multor sectoare ale economiei. "Tensiunile de-a lungul lanţului de aprovizionare sunt la un nivel fără precedent. Nu ne-am confruntat niciodată cu atât de mulţi factori negativi simultan. Situaţia se transformă rapid într-o criză", spune Judy Ganes, preşedintele firmei J. Ganes Consulting. Potrivit acestuia, zonele cultivate cu cafea din Brazilia, care în acest an au fost lovite de secetă şi îngheţ, vor avea randamente sub medie şi în 2022 iar Brazilia nu are suficiente stocuri pentru a acoperi diferenţa. În aceste condiţii, preţurile ar putea ajunge în curând la 2,70 şi chiar 2,80 dolari pentru o livră de cafea arabica.

Preţurile locale în Brazilia şi Columbia au ajuns deja la un nivel record. În ambele ţări există îngrijorări că vor apărea şi mai multe cazuri în care fermieri se declară în "default" după ce au încheiat contracte de livrare forward la preţuri mult mai mici decât cele înregistrate în prezent. Companiile încep deja să resimtă efectele acestei crize. Grupul israelian Strauss Group Ltd., proprietarul Doncafe şi Amigo, a anunţat recent că majorarea costurilor cu materiile prime, în special cafea şi lapte, îi erodează marjele. În consecinţă, compania a decis să majoreze preţurile în Brazilia, dar şi în Ucraina, România, Serbia şi Polonia. În ultimele luni exportatorii brazilieni nu au putut exporta milioane de saci de cafea din cauza blocajelor din porturi. La rândul său Vietnamul, cel mai mare producător de cafea robusta, s-a confruntat şi el cu probleme din cauza perturbărilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterii costurilor cu transporturile maritime pe rutele din Asia. În acest an, consumul global de cafea este preconizat să crească până la 168,8 milioane de saci (fiecare cu o greutate de 60 de kilograme), în creştere de la 164,8 milioane saci anul trecut, arată prognozele analiştilor de la Rabobank International. Piaţa mondială ar urma să înregistreze o rată medie anuală de creştere de 9% în următorii trei ani, până la "peste 400 de miliarde de dolari", estimează şi lanţul de cafenele Starbucks Corp.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Alcool,tutun,cafea,nu sunt chestii esentiale.Nu mori daca nu le consumi,din contra!

    Lipseste din text:

    Principalii producatori Brazilia si Columbia.... “fermierii” inclima MEREU in Crize economice catre PRODUCTIA DE COCA!! 

    Din cauza socului primit initial de “lipsa cerere boabe cafea” fermierii se muta simultan (o parte din ei) pe COCA vazand ca ciclic in crize bubuie consumul si traficul de “materialul” respectiv (asa cum bubuie somajul in multe state pe glob, asa cum bubuie consumul de spirtoase, asa cum bubuie spitalizari mai multe, asa cum bubuie decese mai mari, asa cum bubuie infractionalitatea, asa cum bubuie consumul mai mare ca productivitatea, asa cum bubuie “panici/frici/instabilitate) . 

    Ps: plus ca ... industria respectiva (coca) are o cotatie de pret mult mai stabila la ordin de productie - vanzare... cotatia explodeaza doar cand tre sa faca livrarea final ... (sunt destule documente si documentare pe tema asta facute de economisti ca relatie de cauza - efect). 

    Pss: cine nu crede ca etc consum si comportamente se schimba in societate .. sa ia rapoartele existente. 

    In cartier / zona a bubuit “aciuarea la bere” ... pana si agentii imobiliari nu mai au ce vinde ca ii vad la juma de zi ascunsi cu bautura in bot... 

    Da trist... 

    Chiar sunt curios bursa sa faceti o postare ce cifra de afacere si volum vanzare la agentii pe buc... chiar sunt curios... caci in terrn vad lucruri contradictorii cu aberatiile postate aici. 

    cladire de birouri de peste 2-3 ani sta cu anuntul (mai exact din martie 2019) si nimeni nimic... unde e domnul Ciubuc? 

    Alta cladire ba cere juma de mil euro ba plus 80... ba juma ba plus 80 ... asa ii face da o da bataiala de 3 ani.. 

    Ca in anii 70-80... dupa finalizarea ultimului boom din trend... produsele de import din unele regiuni vor devenii (dinou) lux pentru popor. 

    Ca dupa 30-40... 

    odata piata tinde intern-extern... odata extern intern... 

    odata consum=productivitate ... 

    odata productivitate=consum 

    Roman ia trebuie sa intre usor in productivitate = consum si deci doar atunci cota parte de datorie in sistem se regleaza.. (asta o sa duca la alte ruperi comerciale.. in viitor). 

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb