Veşti bune: suprapopularea planetei va fi stopată de... supraîncălzire

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 23 februarie 2011

Veşti bune: suprapopularea planetei va fi stopată de... supraîncălzire

Scenariile catastrofice au devenit o modă a începutului de mileniu. Două teme sunt abordate tot mai insistent, suprapopularea planetei şi încălzirea globală. Suprapunându-le avem o veste rea, una bună şi în final una rea.

Din start trebuie precizat că oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că în acest secol nu vom asista la un colaps general, chiar dacă teoriile legate de calendarul mayaş şi de exploziile solare sunt difuzate obsesiv. Îngrijorarea este provocată însă de explozia demografică. În condiţiile în care ritmul de creştere al populaţiei se menţine, se va ajunge inevitabil la o suprapopulare care va genera haos din cauza lipsei de alimente.

Conform experţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), numărul locuitorilor din întreaga lume va ajunge până la sfârşitul acestui an la şapte miliarde. Aceasta este deja o certitudine. Aceasta cifră s-ar putea dubla până în 2100, dacă nu se iau măsuri. Contrar aşteptărilor, nu China reprezintă motivul de îngrijorare. Mare problemă este cu ţările mai puţin dezvoltate, care au o natalitate sporită, dar care sunt foarte expuse la foamete. Specialiştii de la ONU Population Division au construit mai multe scenarii demografice, o previziune moderată indicând faptul că în 2070 în întreaga lume vor trăi 9,4 miliarde de oameni. Scenariul pesimist prevede o planetă cu 30 de miliarde de locuitori în anul 2300. La o astfel de populaţie, resursele ar fi mai mult decât insuficiente, acesta putând fi maximul care ar produce colapsul general.

Există oameni de ştiinţă care spun că nu se va ajunge la aşa ceva, aducând în scenă încălzirea globală. "Cele mai multe dezbateri despre schimbarea climatică puneau întrebarea dacă lumea va reuşi să ţină încălzirea globală sub o marjă de +2 grade Celsius până în 2100. Schimbarea climatică nu se va opri însă la acea dată, iar scenarii realiste arată că până în 2300 temperaturile ar putea creşte cu 12 grade sau chiar mai mult. Îngrijorările actuale, legate de creşterea nivelului oceanelor, incendii tot mai frecvente, pierderea biodiversităţii sau crize agricole, vor păli pur şi simplu în faţa unei ameninţări şi mai mari: jumătate din suprafaţa locuită a planetei va deveni pur şi simplu prea încinsă pentru a fi locuită", a declarat pentru The Thelegraph, Tony McMichael de la Australian Naţional University. În opinia cercetătorilor, singura şansă de combatere a încălzirii ar reprezenta-o adoptarea unei strategii care să dezvolte tehnologii cât mai "prietenoase" cu mediul înconjurător. Savanţii susţin însă că perioade de încălzire globală au mai fost în ultimele mii de ani şi omul a reuşit de fiecare dată să se adapteze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb