"Veşti" de la maiaşi, descoperite într-o peşteră

Ziarul BURSA #Cultură / 6 martie 2019

"Dialogul" peste timp este posibil graţie arheologilor. Specialiştii mexicani au descoperit sute de vestigii de mare valoare într-o peşteră situată în situl maiaş de la Chichen Itza, în Yucatan (sud-estul Mexicului). Această "comoară ştiinţifică", descoperită în acest "spaţiu mistic", numără şapte ofrande, în special arzătoare de tămâie din ceramică precum şi alte obiecte, a indicat cercetătorul Guillermo de Anda în timpul unei conferinţe.

Oamenii de ştiinţă speră ca prin datarea acestor vestigii să aflăm cine erau şi de unde veneau populaţiile maiaşe care trăiau în peninsula Yucatan, informează News.ro. Povestea peşterii este una extraordinară. Peştera a fost descoperită acum mai mult de 50 de ani de populaţia locală care a informat atunci Institutul Naţional de Arheologie şi de Istorie (INAH). Un cercetător trimis de INAH a decis, dintr-un motiv necunoscut, să zidească intrarea în această cavitate şi s-a mulţumit să redacteze un raport tehnic în care nu indica locul descoperirii. Într-o primă fază, arheologul Guillermo de Anda, care lucrează de trei ani la acest proiect din regiune, nu a fost atent la raport. Anul trecut, pe când studia una dintre prăpastiile situate la doi kilometri de templul din Kukulcan, în situl arheologic Chichen Itza, el a căzut pe peştera Balamku. "Ceea ce am descoperit atunci a fost incredibil, nimic nu era alterat şi unul dintre arzătoarele pentru tămâie a devenit chiar o stalagmită", a povestit Guillermo de Anda. Arheologii, care au parcurs până în prezent aproape 460 de metri "în patru labe sau la picior" vor continua să exploreze peştera, adâncă de aproape 24 de metri, şi să analizeze obiectele arheologice in situ. Experţii estimează că cele mai mari arzătoare de tămâie ar putea data din epoca post-clasică (anii 700-1.000 d.Hr). Potrivit acestora, toate obiectele au fost aduse în sit prin aceste galerii care conduc până la peşterile despre care ei credeau cu siguranţă că ajung "la zei". "Este posibil să descoperim materiale mai vechi, inclusiv rămăşiţe umane, sub nămol şi sedimente", a adăugat arheologul.

Guillermo de Anda a povestit că maiaşii care locuiau în Yucatan l-au avertizat că un şarpe a fost gardianul peşterii. Într-adevăr, o reptilă de acest tip, care este printre cele mai veninoase din lume, a blocat timp de patru zile accesul în peşteră al cercetătorilor. La cererea maiaşilor care trăiesc aproape de situl arheologic, echipa de arheologi a organizat timp de şase ore o ceremonie spirituală "de ispăşire" pentru a evita să se producă o dramă prin intrarea în cavitate. Locuitorii au afirmat că primul arheolog care a zidit peştera, acum 50 de ani, a făcut acelaşi ritual timp de două zile. În limba maiaşă, Balamku înseamnă "zeul jaguar", referire la acest animal mitic de la care au împrumutat capacitatea de a intra şi de a ieşi din lumea subterană. Sunt aşteptate acum primele concluzii ale specialiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb