VICEPREMIERUL MAGHIAR ZSOLT SEMJEN: "Am fost îngăduitori cu românii"

M.K.
Internaţional / 6 decembrie 2016

Zsolt Semjen (Sursa foto: Facebook)

Zsolt Semjen (Sursa foto: Facebook)

Vicepremierul maghiar Zsolt Semjen a afirmat că Ungaria trebuia să dea cu pumnul în masă mult mai devreme în relaţia cu România, în contextul în care săptămâna trecută ministrul de Externe de la Budapesta le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la festivităţile organizate cu ocazia zilei de 1 decembrie.

"Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid. Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme", a spus Zsolt Semjen, vicepremierul Ungariei, potrivit Digi24.ro.

Oficialul a adăugat: "Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali".

"Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie", a spus, la rândul său, Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe.

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, le-a interzis diplomaţilor unguri să fie prezenţi la recepţia de Ziua Naţională a României de la Budapesta, a relatat săptămâna trecută site-ul Hvg.hu, citat de Hotnews.

Hvg.hu a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior de la Budapesta dacă a fost emis un astfel de ordin şi dacă, în momentul în care a fost emis, s-a luat în considerare dacă o astfel de mutare ar putea avea un impact asupra relaţiilor bilaterale româno-ungare.

"Având în vedere că poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecărui diplomat şi fiecărui angajat să participare la sărbătorile naţionale româneşti", a răspuns ministerul de Externe de la Budapesta.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat şi a catalogat decizia luată de Peter Szijjarto ca fiind una "greu de înţeles".

"Am luat notă cu surprindere şi nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei", a transmis MAE român, într-un comunicat de presă.

"O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică. România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori", a precizat MAE, săptămâna trecută.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Pe aceasta cale rog pe cei implicati sa lase UDMR-ul la vatra. In ziua alegerilor si in vecii veciilor. Amin.

    1. Da colega..OM..deacord cu relatarile tale

      Dar iti spun eu cum se poate face,,,Trebuie ca toti romanii sa participe la vot ( sau cat mai multi) astfel ca atunci cand se fac calculele procentuale sa nu poata depasi 5 %., deoarece procentul se calculeaza fata de nr.de alegatori care participa la vot.

      Asa ca ...te rog indeamna-i pe romani sa participe la vot... 

    MAE nu stie sa dea cu pumnul in masa?

    Cred ca trebuie sa marim bugetul apararii si reintrodus serviciul militar obligatoriu!

    1. Tu la serviciu militar obligatoriu ca sa-i aperi mosia lui dragnea. Io am zburat cu prima salupa

    Dragilor, sa nu ne alertam degeaba. Asa cum noi avem idiotii nostri, ii au si ei pe-ai lor. Pana la urma Orban este un radical si asa si-a facut cabinetul: din insi care dau din gura pe tema ''dusmanul extern'' (FMI, BM, Romania, Bruxelles etc). In felul asta, bizonul ungur este multumit de faptul ca ''altii'' sunt de vina pentru ca el o duce prost. Insa sa ne amintim ca in Ungaria, ca in multe alte tari, suma oamenilor decenti este mai mare decat suma oamenilor indecenti. Altfel, de ce i-am mai blama pe cei care spunca romanii sunt tigani sau hoti ? Pentru ca noi stim ca in Romania suma oamenilor decenti este mai mare decat suma oamenilor indecenti. Astept injuraturile de rigoare.

    1. mai degraba de o majoritate care nu prea obisnuieste sa gandeasca

      Un oficial nu ajunge acolo in post fara votul popular. Daca sunt acolo inseamna ca acei "Idioti" au fost alesi de o majoritate care gandeste la fel....

      Logic, ai dreptate. Insa oamenii se comporta rareori logic. Prin idioti ma refer la politicieni ipocriti precum Theresa May si Boris Johnson care una spun inainte si alta dupa. Sunt sigur ca daca de maine, magic-magic, toate tarile din jurul Ungariei devin nationalist/radical/xenofobe, de-a 2 zi Orban va milita pentru ponderare si dialog. Si stii de ce cred asta ? Pentru ca Orban [Fragment eliminat, conform regulamentului] batrana in politica- este interesat sa fie DIFERIT de ceilalti si nicidecum ca oamenii de rand sa o duca prea bine. Radicalismul se articuleaza cel mai bine pe saracie. Europa a avut 4 [Fragment eliminat, conform regulamentului] de vaza: Berlusconi, Basescu, Orban si Sarkozy. Toti fiind un fel de Putin-wannabe. Doar Orban nu este anchetat (inca). Refuz sa pun semnul egal intre Orban si poporul ungur, chiar daca traditional poporul ungur a arborat un soi de aroganta/superioritate fata de noi. Insa asa sunt si intre ei ,la ei acasa. Daca vorbesti cu expatriati care lucreaza in Ungaria, o sa-ti confirme. Ca atare, nimic nou in declaratia acestui ministru vremelnic, alta decat sa trompeteze catre poporul sau ca lupul cel rau este in afara Ungariei si nicidecum in interiorul Ungariei, deci poporul poate sa doarma linistit ca Orban ''lucreaza'' pentru ei.......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb