Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor societăţii Antibiotice SA Iaşi (simbol ATB, la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti), convocată pentru data de 23 aprilie, figurează şi un punct care vizează modificarea componenţei Consiliului de Administraţie al societăţii, prin revocarea unor membri şi alegerea altora. Pe lista de candidaturi avansată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, actualul acţionar majoritar al producătorului farmaceutic ieşean, se află şi numele vicepreşedintelui instituţiei, Ioan Nani.
"Am primit o adresă din partea AVAS, în care sunt nominalizate şase persoane care ar putea candida pentru un loc în Consiliul de Administraţie al societăţii. Printre cele şase persoane se numără şi domnul vicepreşedinte al AVAS, Ioan Nani", ne-a declarat Coca Caşcaval, director general al Antibiotice Iaşi.
Ioan Nani a condus societatea ieşeană timp de zece ani, începând cu 1998, anterior ocupând funcţia de director financiar al Antibiotice SA. În urmă cu aproximativ un an, Nani a fost schimbat din funcţie, la solicitarea fostei conduceri a AVAS, reproşându-i-se deficienţe de comunicare în relaţia cu instituţia statului pe tema privatizării producătorului farmaceutic ieşean. După alegerile parlamentare cu ocazia cărora s-a schimbat puterea politică şi, implicit, conducerea AVAS, în februarie a.c., Ioan Nani a fost numit vicepreşedinte al acestei instituţii.
La scurt timp, ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, declara că Antibiotice SA Iaşi va trece din subordinea AVAS în cea a Ministerului Sănătăţii. Societatea ieşeană va constitui nucleul Companiei Farmaceutice Române, care ar mai putea îngloba Sanevit SA Arad, Unifarm SA şi departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului "Cantacuzino" de la Bucureşti şi Iaşi. Motivaţia constituirii unei astfel de companii constă în diminuarea consecinţelor negative ale crizei, prin diminuarea importului de produse farmaceutice. Responsabilitatea constituirii şi coordonării Companiei Farmaceutice Române îi va reveni vicepreşedintelui AVAS Ioan Nani, a cărui capacitate de expertiză în gestionarea problemelor din sectorul producţiei de medicamente a fost dovedită în perioada în care a condus societatea Antibiotice Iaşi.
Conform informaţiilor pe care le deţinem, hotărârea de Guvern privind transferul pachetului de acţiuni controlat de stat la Antibiotice SA, de la AVAS la Ministerul Sănătăţii, a fost aprobată în şedinţa de Guvern din data de 1 aprilie a.c., documentul respectiv urmând să fie publicat în Monitorul Oficial până la finalul lunii în curs. În acest sens, este interesant că pe lista de propuneri pentru preluarea unui post în Consiliul de Administraţie al Antibiotice SA Iaşi figurează şi câţiva consilieri în cadrul Ministerului Sănătăţii. Faptul că, la AGA din 23 aprilie, data de 15 mai va fi aprobată drept referinţă pentru identificarea acţionarilor asupra cărora se răsfrâng efectele hotărârilor adoptate vine să confirme că, până atunci, Antibiotice Iaşi va fi deja transferată în portofoliul Ministerului Sănătăţii. De asemenea, în acest context, devine cert şi că Ioan Nani va prelua din nou conducerea societăţii Antibiotice SA şi, ulterior, din această poziţie, va gestiona procesul de înfiinţare şi funcţionare a Companiei Farmaceutice Române.
Antibiotice Iaşi este cea mai mare companie din portofoliul AVAS. Statul deţine la fabrica ieşeană de medicamente un pachet de acţiuni reprezentând 53,0173% din capitalul social, printre alţi acţionari numărându-se SIF Oltenia (10,0954%), diferenţa de 36,8873% din titluri aflându-se în posesia altor acţionari. La finalul primelor trei luni ale acestui an, producătorul farmaceutic ieşean a raportat un profit brut în valoare de 13 milioane de lei, în creştere cu 55% comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, profitul net a avut o evoluţie pozitivă în perioada menţionată, atingând valoarea de aproximativ 10 milioane de lei, în creştere cu 43% faţă de profitul net înregistrat în primele trei luni ale anului 2008, de 7 milioane de lei. "Această performanţă este, în primul rând, rezultatul implementării din trimestrul IV 2008 a unui plan riguros de măsuri destinate reducerii costurilor, dar şi, în oarecare măsură, al ajustării pe plus a preţurilor la unele medicamente, începând cu luna februarie, prin prisma cursului valutar", se explică în raportul companiei ieşene. De asemenea, la finalul lunii martie a.c., cifra de afaceri a Antibiotice SA a înregistrat o creştere de 18,4% faţă de primele trei luni ale anului trecut, atingând nivelul de aproximativ 57,5 milioane de lei.
SC Antibiotice SA Iaşi este cel mai important producător român de medicamente de pe piaţa autohtonă, este principalul producător de antiinfecţioase din România şi exportator de produse farmaceutice în peste 35 de ţări ale lumii. Societatea ieşeană este lider în producţia de medicamente injectabile, unguente, creme, geluri şi supozitoare, unicul producător român de substanţe active prin biosinteză şi producătorul cu cea mai complexă structură de producţie: 8 fluxuri de fabricaţie atestate GMP, pe care sunt obţinute 5 forme farmaceutice (pulberi injectabile, capsule, comprimate, supozitoare, preparate de uz topic: unguente, geluri, creme). În perioada 1999-2007, societatea a investit 20 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie, pentru implementarea normelor GMP şi FDA, pentru reducerea costurilor cu utilităţile şi pentru protecţia mediului. În prezent, toate cele 8 fluxuri de fabricaţie Antibiotice sunt autorizate GMP. Pe piaţa internă, compania ocupă primul loc pe segmentul preparate dermatologice şi locul trei pentru medicamentele antiinfecţioase.
Antibiotice Iaşi este considerată o companie strategică, deoarece este unicul producător de pulberi pentru suspensii şi soluţii sterile injectabile (40-50 milioane flacoane/an), deţine fluxuri dedicate producţiei de capsule pe trei subclase (cefalosporine, peniciline şi non-peniciline), este singurul producător român de cefalosporine injectabile şi este producător unic al întregii game de tuberculostatice esenţiale.