Vitor Constancio, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), consideră că, în acest moment, Europa se află într-o "sinucidere demografică" şi este nevoie de imigranţi pentru ca forţa de muncă să nu continue să scadă, potrivit Reuters.
Constancio consideră că unul dintre factorii ce opreşte creşterea economică a regiunii este "societatea îmbătrânită" şi forţa de muncă ce ar putea scădea în următoarele decenii. "Este o problemă gravă deoarece, în ultima perioadă, Europa a comis un fel de sinucidere demografică" a declarat fostul politician din Portugalia.
"Nu este suficient să promovăm naşterile pentru a schimba tendinţele demografice. Trebuie folosit şi ajutorul imigranţilor. Altfel, vom crea o problemă de creştere a economiei şi pentru viitoarele generaţii", a mai spus acesta.
Vicepreşedintele BCE avertizează că potenţialul creşterii economice a Europei este mic şi din cauza pieţei muncii ce se micşorează: "Creşterea potenţială este mică şi, în condiţiile actuale, ne temem că nu există şanse de schimbare".
Populaţia zonei euro a crescut anul trecut cu 0,25%, dar şapte din cele 19 state au avut o scădere a populaţiei. În schimb, populaţia Statelor Unite ale Americii a crescut cu 0,75%, iar Australia a avut o creştere de 1,4%.
Şomajul în cele 19 state ale zonei euro este în continuare ridicat, dar sunt diferenţe mari între state precum Grecia sau Spania şi ţări precum Germania.
Numărul şomerilor din Spania a crescut, în 2014, cu 1,8 milioane de persoane, în timp ce în Germania forţa de muncă a crescut cu 1,4 milioane de persoane, conform statisticilor oferite de Uniunea Europeană.
"Rata şomajului este de 11% în Europa, fapt ce destabilizează continentul. Valorile europene sunt erodate ca rezultat al fricii legate de şomaj", a mai adăugat Constancio.