VICEPREŞEDINTELE COMISIEI BUGET-FINANŢE, FLORIN CÎŢU: "Voi propune cererea unor comisii de anchetă pentru ce s-a întâmplat cu datele pentru buget"

Ion Marian
Politică / 10 februarie 2017

Florin Câţu

Florin Câţu

Vicepreşedintele Comisiei Buget-Finanţe, Florin Cîţu, a declarat că va propune conducerii Partidului Naţional Liberal să ceară o comisie de anchetă pentru ceea ce s-a întâmplat la Curtea de Conturi şi Comisia Naţională de Prognoză cu privire la datele pentru buget, potrivit unui comunicat de presă emis de PNL.

Florin Câţu a declarat: "PSD a planificat şi premeditat un jaf perfect asupra bugetului naţional. Totul a început cu emiterea ordonanţelor de urgenţă 6 şi 9 din 2017 şi care trebuiau să fie gata înainte de aprobarea bugetului în Parlament. PSD avea câteva ţinte clare: concentrarea celor mai importante, ca destinaţie şi sumă, fonduri din România în mâna unui singur om, Liviu Dragnea, trebuia "aranjat" deficitul bugetar pentru a nu fi depăşit în acelaşi timp cu forţarea în buget a tuturor măsurilor din programul electoral al PSD, înlăturarea efectelor unui control al Curţii de Conturi pe execuţia bugetară a lui 2017. A urmat legea bugetului de stat în care majoritatea fondurilor s-au dus într-un singur loc, la Ministerul Dezvoltării. Deficitul bugetar a fost, cred ei, rezolvat prin introducerea masivă a creditelor de angajament. Şi în final, modul discreţionar prin care un ministru împarte fondurile pe care le are la dispoziţie.

După ce am înţeles cum au făcut Comisia Naţională de Prognoză să genereze datele de care aveau nevoie, m-am întrebat de unde ştiau ce trebuie schimbat în legea finanţelor publice prin cele două ordonanţe pentru a scăpa de răspundere. În opinia mea, PSD nu s-a bucurat numai de complicitatea Comisiei Naţionale de Prognoză, ci şi de cea a Curţii de Conturi. În 16 ianuarie 2017, Camera Deputaţilor, printr-o iniţiativă separată, cerea printr-o hotărâre semnată de vicepreşedintele Camerei, Gabriel Vlase, un control al Curţii de Conturi pe tema "găurii" de la buget. De ce Camera Deputaţilor a mai cerut o anchetă Curţii de Conturi în paralel cu constituirea comisiilor reunite de anchetă? Acum două zile l-am audiat pe vicepreşedintele Curţii de Conturi, Cosmin Nicula. În timpul audierilor, domnul Cosmin Nicula a făcut nişte declaraţii năucitoare pentru mine. Ne-a informat că a executat un control operativ peste controlul planificat al Curţii de Conturi care deja se efectua la ministerul de Finanţe pe execuţia bugetară a anului 2016. În acelaşi timp, a afirmat că, în opinia dânsului, cele două rectificări trebuiau să fie negative.

Din punctul meu de vedere, controlul operativ dispus peste controlul anual al Curţii de Conturi asupra execuţiei bugetare are că scop furnizarea mai rapidă, până la încheierea lucrărilor comisiei, a unor probe incriminatorii la adresa fostului prim-ministru şi a fostului ministru de finanţe. Astfel, comisiile reunite vor fi nevoite să includă în raportul final concluziile acestui control operativ. Concluziile controlului operativ se potrivesc de minune cu declaraţiile iniţiale ale lui Dragnea despre "gaura" de la buget. Aşa ceva nu s-a mai văzut la nicio rectificare bugetară de până acum. În opinia mea, PSD s-a sfătuit cu controlorul financiar asupra a ceea ce trebuie schimbat în lege ca să nu pice la control. Şi-a generat propriile date pentru buget. A scos bugetul cum a vrut. Iar la sfârşit a vrut să rezolve şi aspectul juridic al jafului. Rămâne acum să vedem dacă toate lucrurile astea sunt legale".

Din aceste motive, Florîn Cîţu consideră că este necesar un răspuns din partea Curţii de Conturi la unele din aspectele semnalate de acesta şi va propune conducerii PNL să ceară comisii de anchetă pentru ce s-a întâmplat atât la Comisia Naţională de Prognoză cât şi la Curtea de Conturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb