VICEPREŞEDINTELE PC, MARIA GRAPINI: Companiile de stat trebuie cuprinse în legea unică a salarizării

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 aprilie 2009

Companiile de stat trebuie cuprinse în legea unică a salarizării

Conservatorii arată că aproximativ 500.000 de salariaţi ce lucrează în companiile de stat (şi au venituri foarte mari) nu sunt consideraţi bugetari şi nu se vor supune noii legi unice de salarizare în sectorul bugetar

Companiile de stat trebuie cuprinse în legea salarizării unice a bugetarilor, deoarece în aceste instituţii se plătesc salarii foarte mari, care sunt negociate, fără ca angajaţii să fie supuşi unor criterii de eficienţă a muncii, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PC, Maria Grapini.

Domnia sa a explicat: "Este extrem de dificil să stabileşti o lege după care toţi bugetarii să aibă un salariu foarte bine cântărit, dar în acest subiect nu au intrat companiile de stat ai căror angajaţi, şi nu puţini - circa 500.000 - nu sunt consideraţi bugetari, aşadar rămân cu salarii negociate.

Dacă am compara salariul mediu în România pe totalul economiei şi salariul mediu în companiile de stat, este cam de şapte ori diferenţa. 7.000 de lei este salariul mediu în companiile de stat, faţă de circa 1.700 de lei pe total de economie. Aşadar, scapă de sub legea unică a salarizării circa 500.000 de angajaţi cu un fond de salarii de circa 350 milioane de lei pe lună".

Pe de altă parte, viceliderul conservator a subliniat necesitatea stabilirii, prin legea salarizării unice în sistemul bugetar, şi a unor criterii de eficienţă şi de performanţă în muncă, care să fie aplicabile angajaţilor din instituţiile de stat sau care îşi primesc salariul din bani publici, informează Agerpres.

Maria Grapini a declarat: "Dacă tot vorbim de o echitate în ceea ce priveşte salarizarea, cred că ar fi trebuit să se fi mers atât în companiile de stat, cât şi la bugetari pe nişte principii pe care noi nu le-am regăsit între cele enumerate de premier. În toată lumea, salariile se stabilesc în funcţie de nişte criterii de eficienţă, în funcţie de importanţa muncii, în funcţie de activitatea pe care o des­făşoară acel om, în funcţie de impactul greşelii pe care o poate face un om care desfăşoară o activitate".

Conform spuselor sale, conservatorii consideră că nu este corect şi etic ca în companiile de stat salariaţii să rămână cu salariile mari şi cu acelaşi regim de neurmărire a activităţii din punct de vedere al eficienţei.

Maria Grapini a explicat: "Este nevoie de intervenţia Guvernului, pentru că aceste companii sunt de stat şi trebuie să fie revizuite salariile şi în acest domeniu. Nu vrem să le diminueze salariul, ci doar vrem să aibă criterii foarte clare de eficienţă".

În egală măsură, conservatorii sus­ţin că, înainte de a fi adoptată de Parlament, legea salarizării unice trebuie să facă obiectul unei dezbateri transparente şi nu doar formale, împreună cu sindicatele şi cu patronatele.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 1. 7000 fata de 1700 este de aprox 4 ori mai mare si nu de 7 stimata vice-presedinta ! iar 7000 ca medie in societatile cu capital de stat.... e mult umflata cifra, dezinformare totala !

    2. pe logica (corecta de altfel) a importantei muncii si a impactului greselii, nu puteti compara un salariat din mult hulitele companii din sectorul energiei, de ex., a carei greseala de cele mei multe multe ori este ireversibila si produce pagube cu un functionar de birou care greseste o hartie, il cearta sefu' si gata, o face din nou 

    3. sunteti "pe cale disparitie" ca partid si incercati prin populism sa intrati "sub ocrotirea legii"... nu tine 

    4. minte nu aveti de loc; de codul muncii a-ti auzit cumva ? dar de contracte colective de munca ? cum credeti ca bagati sporurile in salarii sau, mai rau, le taiati ? 

    mai cititi si voi presa si luati aminte la cazul Petrom.

    SUNTETI VARZA... 

    1. XXX ;deci un necunoscut, sau mai exact de trei ori necunoscut. O fi de prin Romgaz, Transgaz sau alta companie nationala, unde nu salarile reprezinta raul cel mai mare ci umflarea an de an sau legislatuara dupa legislatura (la fiecare schimbare de macaz cei numiti politic in fruntea regiilor, companiilor de stat, si-au angajat neamurile, prieteni, .....) a numarului de angajati. Pentru a "justifica aceasta au inventat compartimente, au "reorganizat" de jos pana sus unitatile; practic inmultindu-le, pentru a mai putea face ceva angajari. Faceti o analiza a ceea ce s-a intamplat, de ex. la Romgaz si Transgaz in ultimii 10ani si cam ce toaca zilnic slujbasii de acolo si pe ce bani si o sa constatati de ce este pretul gazului asa mare (DESPRE ASTA NU SPUNE NIMENI NIMIC CAND SE BATE APA-N PIUA LA ZECI DE EMISIUNI TV) si o sa mai puteti vedea cam ce economii ar putea face statul roman, punand pe principii sanatoase activitatea, in regiile statului.

      Ca si concluzie putem observa ca toti cei care sunt platiti di banii contribuabilului sau a statului (adica tot a contribuabilului) si-au fixat salarii, sporuri... s-au dotat, de la masini, secretare (da,da nu radeti), birotica......incat i-ti vine sa-ti dai palme ca ai fost atat de tampit incat ti-ai luat soarta in maini, lucrand si luptandu-te de unul singur cu tot ceea ce inseamna Romania de azi(institutii, corutii.....) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb