Vicepreşedintele PD-L Ioan Oltean a declarat, vineri, la Bistriţa, că numărul mare de proiecte iniţiate de Guvern, care au trecut prin Camera Deputaţilor în sesiunea parlamentară trecută, arată că Executivul continuă să se substituie Parlamentului.
Ioan Oltean a explicat: "Din totalul de 631 de acte normative care au fost dezbătute, 273 au fost acte normative iniţiate de către Guvern, în vederea aplicării programului de guvernare de către fostul guvern. Din cele 273 de acte normative, 199 au fost proiecte de legi pentru aprobarea ordonanţelor de urgenţă ale guvernului - o statistică deloc lăudabilă, la care adăugăm încă 18 proiecte de legi pentru aprobarea ordonanţelor de guvern din perioada vacanţei parlamentare. Aşadar, o treime din actele normative în care a fost sesizată Camera Deputaţilor o constituie ordonanţele, ceea ce înseamnă că Guvernul continuă să se substituie Parlamentului".
Potrivit Agerpres, vicepreşedintele PD-L a precizat că în jur de 70% dintre ordonanţele de guvern luate în discuţie de deputaţi aparţin fostului guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu, iar diferenţa aparţine Guvernului Boc.
Ioan Oltean s-a arătat critic şi faţă de proiectele legislative depuse de diverşi deputaţi şi senatori, care au impresionat mai mult prin număr, decât prin calitate. Vicepreşedintele PD-L a declarat: "Din total, 358 sunt propuneri legislative ale deputaţilor şi senatorilor. Ca să vedeţi cât de serioase sunt aceste propuneri legislative, cât de fundamentate, cât de temeinice sunt ele, au fost adoptate şi se constituie în legi doar trei, deci, în proporţie de 99%, propunerile legislative au fost respinse de Parlament".
Ioan Oltean a făcut un bilanţ al activităţii Camerei Deputaţilor în sesiunea recent încheiată, potrivit căruia deputaţii au avut pe rol 856 de acte normative, dintre care 528 restanţe din sesiunea anterioară.
Dintre acestea, au intrat în dezbatere 631, în cazul a 554 dintre ele Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională.
La finalul sesiunii, 227 de acte au fost promulgate, 46 se află în procedură de promulgare, 330 au fost respinse, iar 230 au rămas să fie discutate în sesiunea din toamnă.