Victor Negrescu a solicitat preşedintei CE să scoată din calculul deficitului bugetar cheltuielile aferente ajutorului oferit Ucrainei şi Republicii Moldova

S.B.
Politică / 14 august 2023

Victor Negrescu a solicitat preşedintei CE să scoată din calculul deficitului bugetar cheltuielile aferente ajutorului oferit Ucrainei şi Republicii Moldova

Europarlamentarul Victor Negrescu, responsabil al grupului social-democrat din Parlamentul European pentru bugetul european anual şi coordonator în Comisia pentru control bugetar, a trimis luni o scrisoare către preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, prin care solicită amendarea temporară a regimului fiscal european, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul pandemiei, prin extragerea costurilor directe aferente ajutorului acordat Ucrainei şi Republicii Moldova din metodologia de calcul a deficitului bugetar, informează news.ro.

În perspectiva discursului de la începutul lunii septembrie privind Starea Uniunii prin care Comisia Europeană anunţă proiectele sale viitoare, europarlamentarul Victor Negrescu, responsabil al grupului social-democrat din Parlamentul European pentru bugetul european anual şi coordonator în Comisia pentru control bugetar, a trimis o scrisoare către preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, prin care solicită amendarea temporară a regimului fiscal european, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul pandemiei, prin extragerea costurilor directe aferente ajutorului acordat Ucrainei şi Republicii Moldova din metodologia de calcul a deficitului bugetar", anunţă eurodeputatul într-un comunicat oficial.

"În primul rând, încep prin a saluta eforturile depuse de Comisia Europeană pentru a sprijini Ucraina şi ţările din prima linie de la începutul războiului ilegal de agresiune început de Federaţia Rusă împotriva unei naţiuni suverane. Uniunea Europeană a dovedit în ultimele luni rezistenţă şi unitate în a oferi un răspuns comun şi puternic la această criză gravă cu care se confruntă continentul nostru. Statele membre ale UE au arătat o puternică solidaritate cu Ucraina şi Republica Moldova, oferind sprijin, ajutor umanitar şi militar într-un mod susţinut şi extins prietenilor noştri ucraineni şi moldoveni. Este o dovadă că putem face atât de multe lucruri împreună dacă rămânem uniţi şi înţelegem că trebuie să ne ajutăm reciproc în momentele dificile", scrie Negrescu în scrisoare.

"După cum aţi afirmat adesea, ţările din prima linie au demonstrat că, în faţa pericolului, au fost capabile să facă lucruri importante pentru a ajuta Ucraina şi Republica Moldova şi a proteja modul nostru de viaţă. Pentru a face faţă acestei provocări severe, multe dintre ţările din prima linie au alocat resurse semnificative şi au cheltuit sume importante din propriile bugete pentru a furniza ajutorul logistic, umanitar şi militar de care are nevoie Ucraina. Acest lucru a generat costuri şi cheltuieli suplimentare neprevăzute şi a pus o mare povară asupra bugetelor naţionale. Uneori, aceste costuri financiare indispensabile au fost făcute în detrimentul altor politici cruciale care afectează în mod direct rezilienţa democratică şi socială a acelor ţări. Prin urmare, respectarea regulilor fiscale europene actuale, legate de rata deficitului de 3% din PIB şi datoria de 60% din PIB, a devenit din ce în ce mai dificilă şi provocatoare din punct de vedere social, mai ales în era post-COVID şi cu ratele actuale ridicate ale inflaţiei", a motivat demersul său şi necesitatea unei astfel de măsuri reprezentantul României în legislativul european, Victor Negrescu.

Europarlamentarul român evidenţiază, de asemenea, această decizie ca o soluţie pentru creşterea ajutorului acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, prin oferirea unui spaţiu fiscal mai amplu pentru suportarea costurilor legate de ajutorul logistic, militar şi umanitar.

Eurodeputatul Victor Negrescu a mai realizat demersuri de acest fel, în trecut, reuşind să mobilizeze sprijinul Comisiei Europene şi să genereze adoptarea rapidă a cadrului de protecţie temporară pentru refugiaţii din Ucraina şi flexibilizarea regulamentelor europene privind bugetul pe termen lung 2014-2020.

"În perspectiva anunţurilor Comisiei Europene din cuprinsul discursului privind Starea Uniunii, în calitate de deputat în Parlamentul European, responsabil pentru bugetul european anual pentru Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European şi, de asemenea, în calitate de coordonator S&D în Comisia de control bugetar, adresez Comisiei Europene solicitarea să evalueze posibilitatea modificării temporare a regulilor fiscale europene şi a procedurii deficitului excesiv prin extragerea din calculul deficitului a sumelor specifice cheltuite pentru ajutorul logistic, militar şi umanitar pentru Ucraina şi Republica Moldova. Acest lucru va oferi ţărilor UE care ajută o pârghie bugetară mai mare pentru a continua şi a-şi extinde sprijinul atât de necesar către Ucraina şi Republica Moldova. Integrarea unei astfel de flexibilităţi temporare în cadrul financiar actual este un subiect excelent pentru propunerile dumneavoastră privind Starea Uniunii", a conchis europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Negrescule, o sa ramai cu scrisoare si cu ochii in vant. Pandemia a fost o chestie neprevazuta. Razboiul in care Europa se baga si il alimenteaza intentionat, nu este neprevazut. Face parte din cheltuielile de mentinere a hegemoniei euroatlantice, asa cum sunt si cheltuielile Romaniei de 2.5% din PIB pentru inarmare. "Cost of doing NATO business".

    Daca scoatem vaccinurile (inutile) si armamentulj revenim in tinta de deficit fara nicio masura fiscala suplimentara.

    Bai, eu vreau cat mai multe arme, sa inchidem gura trolilor astora! Auzi, alt subject s-au platit arme, de aia nu sunt bani. Nu sunt bani pt ca Caciu sau cum il cheama pe fostul ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb