VICTOR PONTA: "Guvernul este foarte pregătit pentru vizita FMI"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 noiembrie 2012

"Guvernul este foarte pregătit pentru vizita FMI"

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul este "foarte pregătit" pentru vizita Fondului Monetar Internaţional (FMI), iar mesajul transmis de pieţele financiare, prin emisiunea de obligaţiuni de 1,5 miliarde euro, a fost unul puternic şi favorabil ţării noastre, fiind posibilă, în continuare, o scădere a ran-damentelor sub 5%.

Domnia sa a precizat: "Suntem foarte pregătiţi pentru vizita FMI. După cum ştiţi, dincolo de votul unanim din board-ul FMI (n.r. privind aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului preventiv), practic, săptămâna trecută mesajul dat de cei care n-au influenţe politice, şi anume de pieţele financiare, pentru Româ-nia a fost un mesaj extraordinar de puternic în această perioadă şi favorabil".

Victor Ponta a precizat că subscrierile totale au fost de 4,5 miliarde euro. "Ministerul Finanţelor a scos titluri de 1,5 miliarde. S-au subscris 4,5 miliarde, deci erau de trei ori mai mulţi bani decât am vrut noi să împrumutăm, şi cu 5%, nivel la care România nu s-a împrumutat niciodată. Sper ca, în acest an, să scădem chiar sub 5%, ceea ce ar fi o scădere realmente istorică pentru noi", a mai afirmat premierul.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe prin lansarea unei emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de puţin peste 5% pe an. Investitori din Marea Britanie, Aus-tria şi Germania au cumpărat jumătate din obligaţiuni, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.

Victor Ponta a reiterat ideea potrivit căreia ţara noastră ar trebui să încheie un nou acord cu FMI. "Tot ceea ce am discutat cu FMI rămâne valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, după ce expiră actualul acord de tip preventiv, să avem în continuare un acord cu FMI, CE, pentru că este până la urmă în interesul nos-tru".

O delegaţie a FMI, condusă de şeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti în perioada 6-14 noiembrie pentru discuţii cu autorităţile române despre evoluţiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscală şi monetară şi reformele structurale. Echipa FMI va fi însoţită de experţi de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

"România trebuie să meargă pe drumul Poloniei"

Întrebat dacă este de acord cu declaraţiile guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, potrivit cărora trecerea la moneda euro în anul 2015 nu intră în discuţie, în acest moment, însă încercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv menţinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exerciţiu de disciplină economică, Victor Ponta a afirmat că ţara noastră trebuie să meargă pe drumul Poloniei, fiind în favoarea unei Europe închegate, fără a considera 2015 "bătut în cuie".

Domnia sa a precizat: "De cele mai multe ori sunt de acord cu guvernatorul Mugur Isărescu. Cred că este important să ne menţinem mai departe eforturile pentru a îndeplini criteriile de convergenţă, criteriile nominale, care ţin de deficit - şi asta am respectat - care ţin de inflaţie - şi respectăm - care ţin de criteriile nominale, însă criteriile reale, cele care arată care este puterea de cumpărare a românilor faţă de ţările din zona Euro şi celelalte, care ţin de oportunitate - trebuie să le gândim cu foarte mare atenţie".

Premierul consideră că ţara noas-tră ar trebui să adopte conduita Poloniei în privinţa adoptării monedei unice. "România trebuie să meargă pe drumul pe care a mers Polonia şi anume: spune foarte clar că este în favoarea unei Europe cât mai bine închegate, că doreşte să intre în Euro, însă anul 2015 nu este un reper bătut în cuie, ca să fiu foarte diplomat", a declarat domnia sa.

"Cotele diferenţiate pot ajunge la 8% şi 12% pentru persoanele cu venituri foarte mici"

Cotele diferenţiate de impozitare pentru persoanele cu venituri foarte mici ar putea să scadă până la 8% şi 12%, în perioada 2012-2016, potrivit lui Victor Ponta. "Cotele diferenţiate în perioada 2012-2016 pentru cei cu venituri foarte mici pot scădea până la 8 şi 12%, însă cota principală rămâne 16%", a declarat domnia sa.

Întrebat dacă măsura aplicării TVA de 9% la alimente va fi inclusă în programul de guvernare, premierul a răspuns afirmativ, el precizând că impactul bugetar al acestei măsuri trebuie negociat cu partenerii financiari internaţionali.

"Da, dar, după cum ştiţi, în proiectul de buget pe 2013 impactul bugetar al acestei măsuri trebuie prezentat foarte clar şi trebuie negociat cu partenerii noştri internaţionali", a arătat Victor Ponta, care a precizat că, în conformitate cu studiile şi evaluările pe care USL le-a făcut, pe termen scurt, respectiv în câteva luni, TVA diferenţiată în procedura în care se emite factură de 24%, după care pe baza acelei facturi producătorul primeşte înapoi 15%, va scoate la fiscalizare piaţa neagră a produselor agricole, ar urma să încurajeze producţia internă şi va sprijini mult investiţiile în agricultură.

"Azi prezint în faţa colegilor programul de guvernare, pentru că sunt principalul responsabil, alături de domnul Chiţoiu, şi joi avem o prezentare oficială a programului pe care USL îl propune pentru perioada 2012-2016, de fapt până în 2019, pentru că, după cum ştiţi, agenda noastră 2019 este o agendă pe termen lung", a adăugat primul-ministru.

"Reducerea CAS, doar într-un proiect sustenabil 2012-2016"

Reducerea contribuţiilor pentru asigurări sociale (CAS) este inclusă doar într-un proiect sustenabil 2012-2016, a declarat Victor Ponta. Domnia sa a adăugat că, pentru anul viitor, prioritatea zero în discuţiile cu FMI şi CE o reprezintă introducerea cotei diferenţiate la producător pentru produsele agricole.

"Acolo, conform studiilor făcute de noi - trebuie să-i convingem şi pe cei de la FMI şi CE şi domnul ministru Constantin va fi foarte persuasiv în acest sens - nu se pune problema unei scăderi - vorbesc de ani, anul 2013 - al unei scăderi de încasări la bugetul statului", a precizat premierul. După două-trei luni de aplicare a taxei, ar urma să fie scoasă la suprafaţă economia care în acest moment este nefiscalizată, astfel încât pe încheierea anului vor exista venituri suplimentare la buget, potrivit lui Victor Ponta. "În plus, avem un sprijin real şi consistent pentru unul din cele două motoare de creştere economică - unul este energia, celălalt este agricultura", a precizat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb