Victor Ponta: "Voi rămâne în funcţia de prim-ministru"

V.B.
Ziarul BURSA #Politică / 17 noiembrie 2014

Victor Ponta: "Voi rămâne în funcţia de prim-ministru"

Actualizare 21:04 Peste 100 de constănţeni cer demisia lui Ponta, a ministrului de Externe şi a primarului Mazăre

Peste o sută de persoane protestează, în această seară, în Constanţa, solicitând demisia premierului Victor Ponta, a ministrului de Externe şi a primarului Radu Mazăre, transmit surse din presă.

Oamenii, în marea majoritate tineri, s-au strâns în jurul orei 19:00 în faţa Prefecturii Constanţa având asupra lor steaguri şi pancarte pe care scrie: "Jos Guvernul Ponta", "Mazăre, du-te în Madagascar!", "Mamaia siliconată, Constanţa bombardată", "Mazăre ţine-ţi promisiunea", "Măzărică, vrei nu vrei, te aşteaptă ani grei".

Protestatarii cer demisia premierului Victor Ponta şi a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, pentru modul cum au organizat alegerile prezidenţiale în străinătate, dar şi a primarului Radu Mazăre, nemulţumiţi de modul în care arată oraşul.

Manifestanţii au pornit în marş de la Prefectură până la sediul PSD Constanţa, unde s-au oprit câteva minute şi au scandat: "Mazăre, vino încoa', aşteptăm demisia", "Mazăre şi Nicuşor în acelaşi dormitor", "Măzărică, vino încoa' să-ţi depui demisia", "Fără amnistie, toţi la puşcărie", "DNA, nu uita, Constanţa-i de partea ta", "Jos Guvernul", "Ghinion, ghinion s-a trezit ţara din somn".

La un moment dat, ei au intonat un fragment din imnul de stat al României, după care au pornit în marş pe principalele bulevarde din Constanţa, aşa cum au făcut şi ieri seară.

Protestatarii sunt însoţiţi de mai multe echipaje de jandarmi.

Victor Ponta a pierdut alegerile în judeţul Constanţa, obţinând 42,93 la sută din voturi, în timp ce Klaus Iohannis a fost preferat de 57,06 la sută din alegători.

Ca urmare a acestor rezultate, doi vicepreşedinţi PSD Constanţa, printre care şi senatorul Nicolae Moga, coordonator al campaniei electorale în judeţ, au demisionat din funcţii din cauza rezultatului alegerilor prezidenţiale, urmând să rămână doar simpli membri de partid.

----------

Actualizare 20:05 Ponta: "Bineînţeles că sunt trist"

Premierul Victor Ponta a declarat, azi, că este "trist", că îi pare foarte rău pentru cei care l-au sprijinit în alegeri şi a arătat că în zilele următoare "o să stea puţin cu familia sa, care suferă mai mult decât el".

"Bineînţeles că sunt trist, îmi pare foarte rău pentru cei care m-au sprijinit, pentru cei care au crezut. În acestă seară, zilele următoare, o să stau puţin cu familia mea, care suferă mai mult decât mine, dar mâine avem şedinţă de Guvern şi de săptămâna viitoare ne facem datoria", a precizat Ponta.

El i-a rugat pe ziarişti să nu se supere dacă nu o să răspundă la întrebări, arătând că toate întrebările acum sunt pentru noul preşedinte Klaus Iohannis.

"Vă rog să nu vă supăraţi, dar n-aş vrea să mai stau la întrebări acum, cu siguranţă o să vă răspund la toate întrebările, acum însă toate întrebările sunt pentru noul preşedinte, domnul Iohannis, iar eu pot doar să vă asigur de faptul că mi-am dorit cel mai mult ca în România preşedintele şi primul-ministrul să lucreze împreună pentru ţară, eu pot să fac lucrul ăsta şi cred că va putea să-l facă şi domnul Iohannis", a adăugat Victor Ponta.

Klaus Iohannis a obţinut 54,5% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegătorii care s-au prezent la urne, conform rezultatelor parţiale anunţate azi de BEC, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale.

------------

Actualizare 19:57 Dragnea: "E posibil să ajungem şi la excluderi în PSD"

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, azi, despre faptul că sunt colegi din PSD care îi cer demisia, că o să le răspundă acestora în partid şi nu prin presă, el arătând că în PSD trebuie făcută o analiză cum nu s-a mai făcut până acum şi că este posibil să se ajungă la excluderi, potrivit surselor din presă.

"Eu am vorbit cu foarte mulţi colegi ieri toată ziua, azi-noapte şi astăzi, în legătură cu cei care au cerut ce spuneţi dumneavoastră, eu o să le răspund în partid, eu nu răspund niciunui coleg de partid prin presă", a declarat Dragnea.

El a arătat că în PSD trebuie făcută o analiză "cum nu s-a mai făcut până acum niciodată, din păcate", după ce PSD a primit mesajul de la turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Dragnea a fost întrebat şi despre faptul că preşedintele PSD Victor Ponta a arătat că trebuie ca partidul să fie păstrat unit şi dacă ar trebui să plece cineva din partid.

"Eu nu spun acum cine ar trebui să plece dar aceste zile sunt nişte zile importante în care ies la iveală toţi cei, nu ştiu dacă sunt puţini sau mulţi, care au avut poate alt proiect în această campanie şi în precampanie. Şi ne uităm cu atenţie pe rezultate şi pe fapte. Astea sunt lucruri care vor trebui tranşate definitiv în Comitetul executiv de săptămâna viitoare dacă vrem să avem un partid care să poată să solicite data viitoare şi funcţia de preşedinte, pentru că vot politic ia PSD şi ia cel mai mare vot politic tot timpul la fiecare alegeri", a explicat Liviu Dragnea.

El a fost întrebat dacă ar fi posibile excluderi.

"Nu ştiu, e posibil să ajungem şi la excluderi, eu nu aş vrea să ajungem acolo", a adăugat Liviu Dragnea.

------------

Actualizare 18:13 Dragnea: "UDMR susţine fără ezitare guvernarea"

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, azi, că Victor Ponta a vorbit cu liderul UDMR Klelemen Hunor, iar Uniunea susţine în continuare coaliţia de guvernare "fără ezitare", iar acesta nu a venit la şedinţa coaliţiei deoarece nu era în Bucureşti, potrivit surselor din presă.

"Domnul Victor Ponta a vorbit cu Kelemen Hunor şi UDMR susţine în continuare coaliţie, fără ezitare", a spus Dragnea.

El a adăugat că Kelemen Hunor nu a venit la şedinţa coaliţiei deoarece nu era în Bucureşti.

"Nu a venit că nu era în Bucureşti şi decizia pentru această conferinţa de presă a fost luată azi de la ora 13:00 după ce am plecat de la partid", a spus Dragnea.

------------

Actualizare 17:22 Ponta: "Trebuie să avem înţelepciunea să tăcem o perioadă"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, azi, că electoratul a dat la vot un mesaj foarte puternic şi că social-democraţii trebuie să aibă înţelepciunea să tacă o perioadă de timp şi să analizeze bine "ce trebuie schimbat".

"Referitor la partidul pe care-l conduc, şi încă îl conduc, PSD, cred că electoratul ne-a dat ieri un mesaj foarte puternic şi cred că trebuie să avem decenţa şi înţelepciunea să tăcem din gură, o perioadă, toţi. Să ne gândim de ce oamenii nu au vrut să voteze sau au votat mai puţin un reprezentant al PSD, să ne gândim ce trebuie schimbat. Inclusiv cei pe care azi i-am văzut vorbind. Domnul Negoiţă şi domnul Vanghelie au pierdut foarte rău în sectoarele pe care le reprezintă. Deci, cred că toţi trebuie să avem decenţa, bunul-simţ şi înţelepciunea să înţelegem că suntem, PSD, cel mai mare partid din România, dar suntem şi partidul care atrage şi cel mai mare vot negativ. Şi dacă avem mintea necesară să ne gândim ce avem de făcut. Dacă nu, vom pierde cu alte ocazii", a declarat preşedintele PSD.

Ponta a adăugat că se pot trage concluziile şi se pot afirma direcţiile pe care PSD trebuie să continue.

"Peste o săptămână, peste două, după ce ne gândim bine de tot, împreună cu Liviu Dragnea, cel care a fost întotdeauna omul alături de care am făcut echipă şi alături de care am câştigat multe bătălii electorale, iată, acum am pierdut una, şi alături de toţi colegii noştri din ţară şi cei care au câştigat şi cei care au pierdut, putem să tragem concluzii şi să schimbăm PSD în direcţia în care oamenii o aşteaptă. Nu în direcţia în care vrem noi, câţiva lideri. Până atunci, însă, cu toată autoritatea şi sprijinul pe care încă îl am în PSD, voi avea grijă să păstrez acest partid unit şi să ne despărţim drumul de toţi cei care-şi doresc altceva în viaţă sau cei care consideră că acum e momentul să obţină vreun avantaj personal", a mai declarat preşedintele PSD.

-------------

Actualizare 15:35 Victor Ponta: Voi rămâne în funcţia de prim-ministru

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că îşi propune să rămână în funcţia de prim ministru, atât timp cât are sprijinul coaliţiei.

"Îl felicit pe domnul Iohannis, este un preşedinte legitim şi sunt convins că va face tot ce ţine de domnia sa pentru a face bine României", a spus Victor Ponta.

"Intenţionez să continui actul de guvernare alături de PSD, UNPR, PC, UDMR şi PLR, să adoptăm cât mai repede bugetul. S-a terminat campania, nu schimbăm nici cota unică, nu mărim taxele, astea sunt armele fiecărui partid, dar vreau ca toată lumea să stea liniştită", a adăugat Victor Ponta.

---

Actualizare 15:00 Şova: "Dragnea să facă un pas în spate"

Vicepreşedintele suspendat al PSD, Dan Şova, consideră că Liviu Dragnea trebuie "să facă un pas în spate", din funcţia de preşedintele executiv al PSD, în urma rezultatelor de la alegerile prezidenţiale.

"Rezultatul s-a văzut la urne şi nu este nimic mai mult de comentat, cetăţenii români au decis, este un rezultat pe care îl acceptăm şi, fireşte, aşa cum a subliniat şi Victor Ponta, poporul nu greşeşte niciodată. Când urnele vorbesc, politicienii trebuie să tacă", a spus Şova.

El a adăugat că, din punct de vedere al rezultatului, nu e nimic de spus şi pentru următorii cinci ani vom avea un preşedinte în persoana lui Klaus Iohannis.

Şova a fost întrebat despre opinia exprimată de Robert Negoiţă privind ieşirea de la guvernare a PSD.

"Nu sunt de acord cu acest lucru, Guvernul guvernează în baza programului care a primit în 2012 un vot la urne de 60%. Deci ieşirea de la guvernare, dacă mă întrebaţi pe mine, personal, nu o văd ca fiind fezabilă, dar va fi o analiză în interiorul PSD", a mai spus el.

Dan Şova a declarat că directorul de campanie al lui Victor Ponta la prezidenţiale, Liviu Dragnea, pe care îl ştie ca un om politic serios şi un bărbat serios, ar trebui să facă un pas în spate şi să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al PSD, ca urmare a pierderii alegerilor.

"Dacă mă întrebaţi, eu cred că Liviu Dragnea, pe care îl ştiu ca pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate pentru că, în mod evident, această campanie a fost pierdută în primul rând din vina domniei sale pentru că a fost director de campanie. Dacă am acepta un alt raţionament, ar însemna să ne imaginăm că în momentul în care am fi câştigat, Liviu Dragnea nu ar fi avut niciun merit", a spus Şova.

El a arătat că, în opinia sa, Dragnea ar trebui să facă un pas în spate din proprie iniţiativă şi să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al PSD.

Şova a spus, pe de altă parte, că liderii PSD din teritoriu nu trebuie să demisioneze, arătând că problema a ţinut de coordonarea centrală a campaniei.

"Cred că a fost o situaţie specială şi nu cred că alegerile au fost pierdute de către liderii din teritoriu. Cred că este o situaţie puţin mai complicată pe care o vom analiza. E o problemă de coordonare de la centru şi vă spun, ca o opinie personală - cred că un pas în spate al domnului Liviu Dragnea e necesar în acest moment", a spus Şova.

El a spus că de asta există un director de campanie, respectiv ca să îşi asume cineva meritele sau să răspundă.

În ceea ce priveşte convocarea unui Congres extraordinar al PSD, Şova a spus că s-a vorbit despre convocarea acestui for pentru luna februarie 2015.

"Dacă va fi să-l avem mai repede, vom analiza", a spus Şova.

---------

Actualizare 14:05 Blaga:"Am convocat pentru mâine, împreună cu Iohannis, şedinţa BPN al PNL şi a grupurilor parlamentare"

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, copreşedinte al noului PNL a declarat că împreună cu Klaus Iohannis a convocat reuniunea BPN al PNL şi a grupurilor parlamentare, pentru mâine, unde se va discuta pe marginea strategiei politice de urmat după câştigarea prezidenţialelor, potrivit surselor din presă.

"Am convocat împreună cu încă copreşedinte Klaus Iohannis şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL, la care sunt invitaţi toţi copreşedinţii din ţară pentru mâine, la ora 13:00, urmând ca la ora 14:00 să avem întâlnirea cu grupurile parlamentare, care să insiste pentru punerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind amnistia şi să cadă şi să începem şi discuţiile pentru întreaga legislaţie electorală", a spus Blaga.

Liderul PDL a susţinut că mâine se va discuta şi legat de strategia politică de urmat după câştigarea prezidenţialelor.

El a fost întrebat dacă există o diferenţă de poziţie între el şi Klaus Iohannis în privinţa demisiei solicitate premierului Victor Ponta.

"Nu există niciun fel de deosebire între declaraţia mea şi a domnului Klaus Iohannis. Domnia sa a spus Guvernul să analizeze şi cei vinovaţi să plătească. Păi şeful Guvernului este, după ştiinţa mea, încă, domnul Ponta", a afirmat Blaga.

Liderul PDL a evitat să avanseze ideea unei moţiuni de cenzură, menţionând că acest lucru se va stabili la şedinţa conducerii partidului de mâine.

-----------

Actualizare 12:50 Ion Iliescu: PSD nu a ştiut să gestioneze situaţia

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a analizat rezultatul alegerilor prezidenţiale, declarând că, din păcate, în această confruntare, PSD-ul nu a ştiut să menţină situaţia favorabilă. "Vom vedea ce se întâmplă mai departe", a spus Ion Iliescu, pentru stiripesurse.ro.

Întrebat cum vede rezultatul alegerilor prezidenţiale, Iliescu a răspuns că este o realitate la care orice om politic trebuie să se raporteze cu realism.

Potrivit lui Iliescu, nu votul românilor din străinătate în sine "a dat tonul", dar "influenţa a contat, o anumită influenţă asupra celor din ţară, că au rude".

"Deci orice forţă politică trebuie să analizeze cu atenţie şi cu discernământ lecţiile acestei confruntări şi acestui scor şi să-şi redirecţioneze activitatea. Eu am mai trecut prin această perioadă în 1996 când stânga a pierdut în faţa dreptei, iată, se repetă istoria. Sunt lecţii din care trebuie să tragă toţi învăţămintele necesare", a încheiat Ion Iliescu.

---

Actualizare 12:25 Robert Negoiţă cere retragerea PSD de la guvernare

Preşedintele executiv PSD Bucureşti, Robert Negoiţă, susţine că partidul trebuie să facă un pas în spate şi să lase guvernarea câştigătorilor alegerilor prezidenţiale.

Vicepreşedintele PSD a fost prima voce din partid care a cerut retragerea de la guvernare după pierderea alegerilor prezidenţiale.

"Cred că este o lecţie pentru noi şi cred că ar trebui să facem un pas în lateral, poate chiar în spate, şi da şi noi am simţit nevoia de un altfel de politică. Cred că după acest vot ar trebui să dăm ocazia echipei domnului Iohannis să vină să guverneze şi sper sincer că ne va demonstra cum se poate o altfel de politică de unde să învăţăm cu toţii. Nu mai trebuie să ţinem de această guvernare, ci dimpotrivă", a declarat în această dimineaţă vicepreşedintele PSD.

"În urma acestui vot, părerea mea este că ar trebui să respectăm voinţa românilor, care tocmai şi-au exprimat-o", a adăugat el.

Robert Negoiţă a mai spus că va spune aceste lucruri şi în interiorul PSD.

---

Actualizare 11:35 Băsescu îl felicită pe Iohannis şi îi urează succes în exercitarea mandatului

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, îl felicită pentru victoria în alegerile prezidenţiale pe domnul Klaus Werner Iohannis şi îi urează succes în exercitarea mandatului de preşedinte al României.

---

ACTUALIZARE 11:00 BEC - rezultate parţiale, ora 10.20: Iohannis - 54,50 %, Ponta - 45,49 %

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,50 % din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,49 %, potrivit datelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central, luni dimineaţa, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale.

---

Actualizare 09:00 BEC - rezultate parţiale, ora 7.00: Iohannis - 54,66 %, Ponta - 45,33 %

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,66 % din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,33 %, potrivit datelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central, luni dimineaţa, după centralizarea proceselor verbale din 18.188 secţii de votare, reprezentând 96,50 %.

---

Actualizare 07:00 Rezultate BEC: Klaus Iohannis - 54,81%, Victor Ponta - 45,18%, după numărarea voturilor din 76,53% din secţii

Klaus Iohannis a obţinut 54,81 % din voturi, iar Victor Ponta a obţinut 45,18%, după numărarea voturilor din 76,53% din secţii.

Au fost introduse în sistemul de calcul, potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, rezultatele din 14.424 de secţii de votare, din cele 18.847, adică, 76,53%.

Astfel, au fost înregistrate rezultate finale în 12 judeţe.

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele permanente este de 14.255.470, iar voturile valabil exprimate sunt de 8.904.685 (98,55%), în timp ce 130.887 au fost voturi nule (1,44%).

Klaus Iohannis a obţinut 4.881.140 de voturi (54,81%), iar Victor Ponta a obţinut 4.023.545 (45,18%).

Informaţiile au avut în vedere situaţia de la ora 03.00.

Următoarea raportare a BEC va fi făcută luni dimineaţă la ora 09.00.

---

Chiar dacă urnele abia se închiseseră, iar singurele rezultate erau cele furnizate de exit poll-uri (unele contradictorii), candidatul Victor Ponta a declarat, ieri seară, că îl sunase pe adversarul său electoral, Klaus Iohannis, şi îl felicitase "pentru victorie", adăugând că "poporul are întotdeauna dreptate".

Ponta a afirmat, puţin după ora 23: "Poporul are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat pentru victorie şi eu şi toţi colegii mei, cât timp vom fi în poziţii publice, ne vom face datoria faţă de ţară. În rest, am spus: poporul are întotdeauna dreptate şi e normal să fie aşa şi îmi doresc un singur lucru: ca să înţelegem că suntem o ţară democratică şi, aşa cum eu accept rezultatul, sper să-l accepte şi cei care vor să protesteze şi nu au de ce să protesteze", a afirmat Ponta.

La scurt timp după declaraţiile lui Victor Ponta, Klaus Iohannis şi-a schimbat fotografia de copertă de pe Facebook. Noua imagine înfăţişa, pe fundal albastru, mesajul cu litere albe: "Am câştigat! Ne-am luat ţara înapoi!"

Ponta nu demisionează din fruntea Guvernului

Premierul Victor Ponta a respins "categoric" ideea demisiei din fruntea Guvernului cât timp colegii nu îi cer acest lucru.

Candidatul PSD-UNPR-PC a afirmat, ieri seară, în jurul orei 23:30, la Antena 3: "Am făcut şi noi numărătoare paralelă, nu cred că era cazul să ne contestăm. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat, asta e, viaţa merge mai departe".

Întrebat care este rezultatul cu care a pierdut alegerile, Ponta a răspuns că nu ştie exact, adăugând: "Domnul Dragnea ştie exact".

"În orice caz, domnul Iohannis a fost votat în cea mai mare participare de după 1996 încoace", a adăugat Ponta.

Victor Ponta a conchis: "Resping categoric că îmi dau demisia, atât timp cât nimeni dintre colegi nu mi-a cerut acest lucru".

Toate cele cinci exit poll-uri publicate ieri seară imediat după încheierea votării dădeau rezultate apropiate între cei doi contracandidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, diferenţele variind între 0 şi 3%.

Astfel, ARP a fost singurul sondaj care anunţa egalitatea între candidatul PSD-UNPR-PC şi cel al ACL (50%-50%), în timp ce rezultatele CURS / Avangarde arătau o diferenţă de 3%: 51,5% pentru Iohannis şi 48,5% pentru Ponta.

La rândul lor, exit poll-urile Sociopol şi IRES dădeau aceleaşi procentaje, dar pentru candidaţi diferiţi: 50,9% Ponta şi 49,1% Iohannis (Sociopol), respectiv 49,1% Ponta şi 50,9% Iohannis (IRES).

Sondajul CSCI indica 50,7% pentru Victor Ponta şi 49,3% pentru Klaus Iohannis.

Iohannis: "Votul a decurs fenomenal, o prezenţă enormă, vă mulţumesc tuturor"

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a declarat, după închiderea urnelor, că "votul a decurs fenomenal" şi le-a mulţumit tuturor românilor, cerând, în acelaşi timp, Guvernului "să facă un efort" şi să prelungească scrutinul în diaspora. Prezidenţiabilul a adăugat că Executivul trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru modul de organizare a alegerilor şi a opinat că modul în care au decurs alegerile demonstrează că legislaţia electorală trebuie îmbunătăţită, dar rezultatul este "foarte bun".

"Mai am emoţii. Voi avea emoţii până când Curtea Constituţională dă verdictul final. Din acest motiv, i-am rugat pe cei din secţii: mare atenţie, mare atenţie la numărare, mare atenţie la raportare, alegerile se termină exact atunci când Curtea Constituţională le validează", a mai spus Iohannis.

Pe Facebook, candidatul ACL a scris că, "pentru prima dată, online-ul a făcut diferenţa", adăugând: "Dragi români, aţi fost nişte eroi astăzi! (ieri - n.r.)".

Ponta, laconic pe Facebook: "Azi am făcut România puternică"

Candidatul PSD-UNPR-PC a fost mult mai laconic, Victor Ponta mulţumindu-se să publice, ca primă reacţie, o fotografie pe pagina de Facebook, care conţine cuvintele: "Azi (ieri - n.r.) am făcut România puternică! Vă mulţumesc pentru sprijin!" Deasupra textului, Ponta apare alături de Daciana Sârbu, Liviu Dragnea, Daniel Constantin şi alţi susţinători care flutură mici drapeluri tricolore şi steaguri roşii cu sigla PSD.

Proteste anti-Ponta şi antiguvernamentale, unele contracarate cu gaze lacrimogene

Mai multe proteste au izbucnit ieri seară, cu puţin timp înainte de închiderea urnelor, împotriva lui Victor Ponta şi a Guvernului, pe fondul nemulţumirilor privind desfăşurarea votării la secţiile organizate pentru românii din străinătate, manifestanţii cerând în principal prelungirea programului de votare pentru diaspora, potrivit Mediafax.

Astfel, în Capitală, participanţii la demonstraţie au pornit, de la Guvern, pe şoseaua Kiseleff, către sediul PSD, cântând: "Ole, ole, ole, ole! Mickey Mouse nu mai e" şi "Daciana, dragostea mea", fiind opriţi de jandarmi în Piaţa Regelui. Manifestanţii au pătruns pe şoseaua Kiseleff, dar jandarmii le-au împiedicat accesul spre sediul PSD, înconjurând Piaţa Regelui. De acolo, cele câteva mii de manifestanţi blocaţi au început să strige: "Ruşine să vă fie", "Jandarmeria apără hoţia", "PSD, ciuma roşie" şi "Libertate".

Tot în Bucureşti, demonstranţii au cerut în Piaţa Universităţii şi la sediul Guvernului (Piaţa Victoriei) ca românii din diaspora să poată vota şi după ora 21:00. Principalele sloganuri scandate în acest sens au fost: "Ieşi din casă dacă îţi pasă", "Tot pentru vot, tot pentru ţară", "Lăsaţi diaspora să voteze", "Votul nu e o lozincă" şi "Anual, diaspora aduce miliarde de euro/dolari, Po(a)nta le fură dreptul de vot!". Alte lozinci strigate au fost: "Cozile de la Paris sunt la fel ca-n comunism", "Daţi ordonanţa, să voteze Franţa", "Tovarăşi, prelungiţi votul" şi "Democraţia e votul, nu hoţia".

În provincie, proteste similare se desfăşurau în Braşov, Sibiu, Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Galaţi, Târgu Mureş şi Oradea.

Până la închiderea ediţiei, zeci de mii de români stăteau la cozi la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând încă de la orele 5:00-6:00 dimineaţa, înainte de deschiderea secţiilor de votare. Astfel, la Paris, peste 5.000 de oameni aşteptau să voteze la cele două secţii de votare, unde cozile se formaseră înainte de deschiderea urnelor. În Germania, peste 10.000 de români stăteau, ieri seară, la coadă la secţiile de vot din Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin şi Hamburg. În Londra, peste 12.000 de români se aflau la coadă, la cele trei secţii din capitala britanică, oamenii aşteptând de ore întregi şi fiind hotărâţi să nu plece, chiar dacă nu sunt convinşi că vor ajunge să voteze.

Mai mulţi români care aşteptau să voteze în faţa secţiei din Torino, în jurul orei locale 20:45, au necesitat îngrijiri medicale, după ce, potrivit unor martori oculari, jandarmii ar fi intervenit cu gaze lacrimogene. La Consulatul român din Torino, peste 5.000 de oameni stăteau la coadă ca să-şi exercite dreptul de vot. Mai mulţi jandarmi italieni s-au deplasat acolo, să asigure ordinea, în contextul în care oamenii începuseră să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi de timpul de aşteptare.

Şi la Paris, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, în faţa secţiilor de vot, unde sute de oameni protestează, din cauză că nu au putut să voteze, secţiile de votare închizându-se.

BEC: Prezenţă de 62,04% până la ora 21:00

Peste 11 milioane de români s-au prezentat ieri la urne până la ora 21:00, reprezentând 62,04% din totalul celor înscrişi pe listele electorale, informa Biroul Electoral Central (BEC) la 22:30. În primul tur, prezenţa la 21:00 a fost de 52,31%. În turul al doilea din 2009, până la 21:00 îşi exprimaseră opţiunea 56,99% dintre electori.

În mediul urban, prezenţa a fost, ieri, până la 21:00, de 61,41%, iar în cel rural de 62,88%.

Pe primul loc, s-au situat judeţele Ilfov (80,17%), Cluj (69,56%), Olt (67,57%), Giurgiu (67,16%) şi Sibiu (66,61%), iar pe ultimele - judeţele Harghita (47,82%), Covasna (49,87%), Satu Mare (52,97%), Vaslui (53%) şi Neamţ (55,37%).

În Capitală, au mers la vot 65,53% dintre alegători, cei mai mulţi în Sectorul 1 (72,6%), iar cei mai puţini în Sectorul 3 (59,98%).

Diaspora: Aproape 300.000 de români la urne până la 19:00

Un total de 284.970 de români au votat ieri, până la ora 19:00, la cele 294 de secţii amenajate în străinătate, informează BEC.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. insa Brutele au facut-o mai puternica. Sa stai 9 ore in frig pentru o singura stampiluta numai pentru ca dvs. nu ati dorit sa mariti numarul sectiilor de votare va poate face sa intelegeti ca cu niste boi nu este de glumit :-)

    1. Propaganda repetata pe nemestecate. Intelect 0, sunteti IQ100.

    Naucitor; oare nu s-a gresit cand s-au anuntat rezultatele in primul tur iar diferenta a fost invers?. 

    1. Toata mass-media (cu exceptia celor doua TV-uri PSD-iste), audio-video, online, scrisa, s-a declansat intre cele doua tururi. Aseara la TVR1 cine comentau exit-pollurile? Nistorescu si inca unul, ambii anti-Ponta declarati.

      Eu nu stiu daca am vazut vreodata asa dezechilibru mediatic. Si nu pot sa nu ma gandesc ca astea sunt guri care trebuie hranite si eventual au tinut post cat a fost PSD-ul la guvernare. 

      De ce te miri ca " Toata mass-media (cu exceptia celor doua TV-uri PSD-iste), audio-video, online, scrisa, s-a declansat intre cele doua tururi." ? este nrmal sa fie asa daca spunem si vrem s-o rupem cu trecutul, iar exceptia - cele doua posturi pesediste, confirma regula; ramasitele se agata cu dintii de ce mai pot.  

      La care trecut te referi? '90 sau 2000? Este departe. Sau la 2010-11 cand PDL avea mana larga si camioane de pomeni? Ai uitat? Sau PDL a deveni campionul anti-pomeni de cand este in opozitie? A stat prea putin in opozitie?

    Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea ?! de parca ar fi avut o alta alternative..... 

    Preşedintele executiv PSD Bucureşti, Robert Negoiţă, susţine că partidul trebuie să facă un pas în spate şi să lase guvernarea câştigătorilor alegerilor prezidenţiale.

    Foarte de acord, iata ca trec pe stanga. Sloganul (sau po(a)nta) lui Ponta a fost "Schimbarea pana la capat" si tot el ne comunica ieri ca "Azi am facut Romania puternica" , de acord si/mai ales cu asta; intradevar a facut Romania puternica si pe cale de consecinta ar trebui sa-si tina cuvantul si sa faca schimbarea (plecarea) pana la capat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb