VICTOR PONTA:  "Vom avea un grad de absorbţie a fondurilor europene de 30%, până la sfârşitul anului"

Alexandra Oancă, Vlad Pîrvu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 2 decembrie 2013

Ţara noastră va avea un grad de absorbţie a fondurilor europene de 30% până la finele anului curent, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta. Domnia sa a spus: "Suntem la 27% grad de absorbţie, suntem încă ultimii din Europa, avem foarte mult de recuperat. Am pornit de la 7%. Suntem ţara care, în 2013, a avut cea mai mare creştere semnificativă, dublă faţă de Italia, care e pe locul doi, sau Grecia. Obiectivul de 30% până la sfârşitul anului va fi atins".

Victor Ponta a mai declarat: "Vreau să felicit reprezentanţii autorităţilor de management, ministerul, pentru faptul că, anul trecut, au moştenit 5.000 de dosare din 2010 nedeschise, aruncate într-un colţ - apropo de cum s-a lucrat şi de ce nu am avut absorbţie a fondurilor europene. Printr-un efort extraordinar s-a reuşit ca toate aceste 5.000 de dosare să fie evaluate, o parte importantă dintre ele merg spre contractare, iar 400 de dosare la rambursare. Este un efort uriaş pe care, dacă am fi fost mai inteligenţi ca ţară, n-ar fi fost nevoie să îl facem în această fugă. Puteam să facem lucrurile într-un ritm normal, în trei, patru sau cinci ani, nu aşa pe fugă".

Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI): "Peste 50 de contracte în valoare de peste 600 de milioane de lei"

Mai multe contracte (52) de finanţare prin fonduri structurale în domeniul TIC (Tehnlogia Informaţiei şi Comunicaţiilor), în valoare de peste 140 de milioane de euro, au fost semnate la finalul săptămânii trecute. Potrivit MSI, contractele au fost semnate în urma evaluării cererilor de finanţare depuse de solicitanţi ca răspuns la apelurile lansate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) în perioada aprilie-iulie 2013.

Astfel, au fost semnate 44 de proiecte pentru implementarea unor Registre Agricole Electronice în 36 de judeţe, cinci proiecte de e-guvernare şi trei proiecte de inter-operabilitate. Valoarea totală a finanţării pentru cele 52 de proiecte este de peste 628 de milioane de lei.

De menţionat că, vineri, nu au fost semnate contracte cu judeţele Alba, Argeş, Cluj, Maramureş, Mureş. Conform Ghidului Solicitantului, beneficiarii eligibili au fost Consiliile Judeţene ca lideri de proiect, în parteneriat cu alte unităţi administrativ-teritoriale. Sistemele vor conţine o cantitate vastă de informaţii despre fiecare gospodărie din cuprinsul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, precum: numărul membrilor gospodăriei, suprafeţe, tipuri de culturi, maşini, instalaţii, unelte.

Potrivit MSI, în Ghidul Solicitantului au fost introduse standarde de inter-operabilitate cu sistemele instituţiilor care au un rol major în cadrul proiectului: primării, consilii judeţene, Ministerul Afacerilor Interne etc.

Totodată, au mai fost semnate cinci contracte cu o valoare totală a finanţării de 199 de milioane de lei pentru proiecte de e-guvernare. Astfel, s-a semnat contractul pentru proiectul implementării infrastructurii de tip cloud pentru instituţiile publice din ţara noastră (76 milioane de lei, nerambursabili). Pe lângă acesta, au mai fost semnate proiecte ale Minis­terului Afacerilor Externe, Oficiului Român pentru Adopţii sau Inspecţiei Muncii.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a primit suma nerambursabilă de 97 de milioane de lei pentru proiectul "Sistemul Naţional de Protecţie a Infrastructurilor IT&C de Interes Naţional Împotriva Ameninţărilor Provenite din Spaţiul Cibernetic". Pentru SRI, obiectivul principal al proiectului este implementarea unui sistem informatic care asigură inter-operabilitatea între componentele informatice de securitate şi care, prin funcţiunile sale, să contribuie la protecţia sistemelor informatice şi a informaţiilor vehiculate de la nivelul autorităţilor publice. Tot­odată, acesta va asigura eficientizarea şi minimizarea timpului dedicat activităţilor de recuperare/restaurare ca urmare a unui incident sau atac cibernetic.

Măsurile din cadrul acestor programe vor viza inclusiv combaterea muncii la negru, prin creşterea eficienţei, eficacităţii şi calităţii serviciilor oferite la nivel naţional de către Inspecţia Muncii, implementarea unei infrastructuri moderne în vederea creşterii eficienţei, performanţei, securităţii şi siguranţei serviciilor electronice oferite de instituţiile publice, cât şi asigurarea unui mecanism eficient de verificare a conflictului de interese în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice finanţate din fonduri comunitare, prin implementarea şi operaţionalizarea unui sistem informatic integrat în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), pentru prevenirea şi identificarea situaţiilor care determină un conflict de interese.

Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) este organizat la nivel de direcţie generală în cadrul MSI, având ca scop gestionarea proiectelor finanţate din Fonduri Structurale în domeniul TIC, prin implementarea operaţiunilor Axei III din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. OIPSI asigură susţinere companiilor sau autorităţilor publice româneşti interesate să elaboreze proiecte în domeniul TIC, informează MSI.

Totodată, Agenda Digitală pentru România ar putea să fie adoptată, prin hotărâre de guvern, la sfârşitul acestei luni, a spus Dan Nica, la sfârşitul lunii octombrie, adăugând: "Agenda Digitală a României presupune că oamenii vor putea să facă totul online, fără să fie nevoiţi să mai meargă la ghişeele primăriilor sau ale instituţiilor: să plătească taxe şi impozite, să depună documente, să li se elibereze documente etc. Noi trebuie să intervenim acolo unde piaţa nu face acest lucru".

Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România îşi propune să contribuie la dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii României, atât prin acţiuni directe, precum susţinerea sectorului de e-Commerce, cât şi prin acţiuni indirecte precum creşterea eficienţei şi reducerea costurilor sectorului public din România.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb