Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că Executivul are în vedere continuarea reducerii numărului angajaţilor din sectorul bugetar, astfel că, în 2011, vor fi disponibilizaţi 20.000 de bugetari. Liderul social-democrat a explicat, ieri: "Se prevede continuarea reducerii personalului bugetar - concedieri de 20.000 de persoane în 2011 - fără însă a exista niciun fel de măsură care să arate cum se poate absorbi această forţă de muncă. Nu este vorba doar despre pensionări şi acolo, sigur, greutatea trece pe bugetul asigurărilor sociale, pe bugetul pensiilor. Este vorba despre persoane active care, dacă sunt concediate din sectorul bugetar, Guvernul are obligaţia, prin măsuri stimulative ale pieţei private, să găsească soluţii". Potrivit acestuia, în România vor mai exista încă câteva zeci de mii de şomeri, care nu vor avea o şansă reală în a-şi găsi un loc de muncă.
Potrivit lui Victor Ponta, Guvernul continuă să realizeze majoritatea ajustărilor, prin reducerea cheltuielilor sociale şi de personal: "Ajustarea era necesară, deoarece există un nivel al datoriei publice mare pentru România, 36-37% din PIB este prevăzut în perioada următoare şi acest nivel este considerat pe pieţele de capital internaţionale ca o datorie nesustenabilă. Potenţialul României de a-şi plăti aceste datorii este considerat nerealist şi probabil că aceste datorii vor fi rostogolite în anii care vin, ceea ce, în mod sigur, înseamnă o îndatorare mai mare a României".
Liderul PSD a mai preciazat că, în noua înţelegere cu FMI, Guvernul s-a obligat să elimine subvenţiile privind preţul gigacaloriei, ceea ce va creşte cheltuielile cu căldura şi apa caldă ale persoanelor care locuiesc în apartamente racordate la reţele termice centralizate, cu un procent între 70 şi 100% faţă de costurile din toamna anului 2010.
• Boc cere prefecţilor să combată, în discuţii cu electoratul, "diversiunile" USL şi ale TV
Premierul Emil Boc a cerut, ieri, prefecţilor să discute cu electoratul pentru a explica măsurile pozitive adoptate de Guvern pentru relansarea economiei şi a încerca pe cât posibil să combată "diversiunile" lansate de USL şi televiziunile Realitatea şi Antena 3. El a susţinut că cele două televiziuni au evitat să anunţe că 1,5 milioane de pensionari încadraţi în grupele I şi II au beneficiat, de la 1 ianuarie, de o majorare a pensiilor în medie cu 93 lei. Premierul Boc a arătat totodată că declaraţiile reprezentanţilor USL privind evoluţia negativă a economiei nu se justifică în condiţiile în care deficitul bugetar înregistrat anul trecut a fost sub ţinta estimată iniţial. "Cu cât semnele bune apărute în economie încep să se multiplice, cu atât adversarii politici ai noştri devin mai disperaţi. Din punctul nostru de vedere este treaba lor. În privinţa deficitului bugetar, oricât ar încerca cei de la Alianţa Socialistă să nege realităţile, ele sunt scrise negru pe alb în concluziile FMI şi ale CE: România încheie anul 2010 cu un deficit de 6,5%, şi nu de 6,8%", a spus Boc.