VICTORIE ROMÂNEASCĂ: UE reintroduce taxele vamale la importul de cereale

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 20 octombrie 2008

UE reintroduce taxele vamale la importul de cereale

Uniunea Europeană va reintroduce, în zilele următoare, taxele vamale la importul de cereale din statele terţe. Decizia a fost adoptată la insistenţele producătorilor agricoli din România şi din alte state din Europa Centrală şi de Est, întruniţi la lucrările "Copa-Cogeca", şi ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc în cadrul Consiliului Miniştrilor din Agricultură şi Pescuit ai UE, în perioada 29-30 septembrie, la Bruxelles.

Printre statele care s-au opus acestei măsuri au fost Marea Britanie, Cipru, Malta şi Spania, iar printre susţinători regăsim România, Polonia, Ungaria şi Cehia.

Astfel, după ce a suspendat acum un an taxele vamale la importurile de cereale din state non-UE, ca SUA, Argentina, Rusia, Ucraina, Bruxelles-ul a apreciat că reintroducerea lor ar asigura reglarea şi echilibrul pieţei comunitare.

Uniunea explicase, atunci, că decizia de suspendare a taxelor reprezintă o consecinţă directă a scăderii producţiei comunitare, a creşterii preţurilor şi a cererii mondiale, precum şi a dezvoltării producţiei de biocarburanţi.

Potrivit producătorilor agricoli, taxele vamale la importul de cereale ar urma să aibă o valoare apropiată de cele încasate acum un an (când a avut loc eliminarea lor), de circa 20%-30% din valoarea importului.

Decizia Bruxelles-ului ne-a fost confirmată şi de Adrian Rădulescu, directorul de cabinet al ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş.

Fermierii jubilează

Producătorii agricoli din ţară noastră salută decizia Uniunii Europene şi susţin că, în mare parte, reintroducerea taxelor la importul de cereale se datorează lor. Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), ne-a declarat că măsura Uniunii Europene va regla piaţa internă şi va asigura totodată echilibrul acesteia.

"Cererea noastră a fost acceptată, iar în două - trei zile, decizia va intra în vigoare", a afirmat Matei.

La rândul său, Daniel Botanoiu, directorul executiv al FNPAR, ne-a declarat că, datorită suspendării taxelor la importul de cereale, producătorii agricoli din ţara noastră nu mai vindeau nimic.

"Se importau cereale din state ca Rusia şi Ucraina, unde agricultorii beneficiază de preţuri la carburanţi mult mai mici, iar noi, agricultorii români, practic nu mai vindeam nimic, sau o făceam sub costurile de producţie", ne-a explicat Botanoiu.

De aceeaşi părere este şi Tudor Dorobanţiu, secretarul general al Federaţiei "Agrostar", care ne-a declarat că agricultorii noştri vor putea să-şi valorifice mult mai eficient producţia şi să nu-şi mai vândă cerealele la preţuri foa­r­te mici.

Dorobanţiu a precizat că măsura Bruxelles-ului va încuraja producătorul european­, întrucât în statele din care se importă cereale, ca SUA, subvenţiile sunt de două-trei ori mai mari, iar în Argentina exporturile sunt subvenţionate, şi costurile cu forţa de muncă sunt mici.

În plus, secretarul general al "Agrostar" a afirmat că sus­pendarea taxelor facilita importul plantelor modificate genetic pe piaţa comunitară, a căror cultivare este interzisă.

Mâncăm mai scump?

Producătorii agricoli au dat asigurări că reintroducerea taxelor la importul de cereale nu va duce la o scumpire a produselor agro-alimentare.

Însă, în rândul procesatorii părerile par împărţite deşi toţi susţin că preferă să achiziţioneze cerealele de la producătorii noştri şi să nu apeleze la importuri.

Mai mulţi procesatori contactaţi de noi ne-au declarat că vom asista la o creştere a preţurilor proporţională cu cantitatea de grâu importată.

În opinia lor, reintroducerea taxelor vamale la importuri ar putea genera creşteri de preţ la produsele de panificaţie.

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie "ROMPAN", susţine însă că "nu vom asista la o creştere a preţului, dar vom consuma o pâine de o calitate mai proastă".

Mai avem grâu din recolta-record?

Anul acesta am avut o producţie agricolă record, cu 153% mai mare faţă de cea de anul trecut.

Aceasta, teoretic, ar trebui să asigure necesarul de consum până la finele anului curent, cu toate obiecţiile procesatorilor faţă de calitatea cerealelor şi în pofida rapoartelor Ministerului Agriculturii care arată că doar 54% din recoltă este de bună calitate.

"Avem grâu, se exportă grâu furajer, dar cel de panificaţie se găseşte din ce în ce mai greu", a afirmat Aurel Popescu.

Preşedintele "ROMPAN" a infirmat însă că, până la finele anului, ţara noastră ar trebui să importe cereale pentru satisfacerea consumului intern.

La rândul său, Tudor Dorobaţiu ne-a declarat că "preţul grâului s-ar putea să crească uşor", întrucât grâu pentru panificaţie ar mai avea doar cei ce deţin hambare sau unităţi de depozitare.

Cod de bune practici între producători şi procesatori

Producătorii agricoli şi procesatorii ar putea relua discuţiile pentru stabilirea unui cod de bune practici pe sectorul vegetal similar celui existent în relaţia cu operatorii de retail.

Secretarul general al "Agrostar" ne-a explicat că producătorii agricoli au cerut procesatorilor în nenumărate rânduri să semneze un document care să stabilească printre altele un preţ minim de achiziţie sau contracte de prefacturare.

"Vom relua cu siguranţă discuţiile cu procesatorii, cu toate că, lor le convine de minune haosul actual", a afirmat Tudor Dorobanţiu.

Iniţiativa unui cod de bune practici pe sectorul vegetal este susţinută şi de preşedintele "ROMPAN", acesta afirmând, însă, că producătorii agricoli sunt cei care au tergiversat negocierile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb