Înfiinţarea celor două companii integrate din domeniul energetic va presupune ştergerea datoriilor societăţilor existente în sistem, după o serie de consultări în acest sens cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a participat la Forumul Economic Europa - Rusia de la Bucureşti. Potrivit ministrului Economiei, în cele două companii vor fi implicate societăţile Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Compania Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Centrala de la Iernut poate intra în calcul, însă Romgaz nu, a menţionat Videanu, citat de Agerpres.
Romgaz discută cu Gazprom înfiinţarea unei companii mixte prin care să fie depozitate gaze naturale din Rusia în depozitul Roman - Mărgineni, precum şi privind producţia de energie electrică. Ministrul Economiei a precizat că va purta discuţii şi cu Enel, E.ON, CEZ, Gaz de France privind înfiinţarea companiilor integrate. Domnia sa a subliniat: "Principiile înfiinţării celor două companii vizează stabilirea costurilor unitare actualizate şi stabilirea cotelor de piaţă, pentru a exista o competiţie între cele două societăţi. Costurile cuprind inclusiv investiţiile pentru următorii 15 ani. România nu mai poate produce aşa cum o face de zeci de ani. Trebuie să facă investiţii serioase în domeniul producţiei. Cele două companii vor avea bonitatea şi bancabilitatea suficiente să susţină investiţiile".
Compania mixtă Romgaz - Gazprom va fi deţinută de cele două companii în mod egal, susţine Adriean Videanu. Această colaborare a fost propusă de Rusia, încă din anul 2007. Adriean Videanu a spus: "Vom discuta în cadrul comisiilor mixte româno-ruse, create pentru găsirea unor oportunităţi de colaborare între cele două state, cu privire la detalii în acest sens. Nu excludem, însă, nici o colaborare directă între ele două societăţi, fără intermediari. Deocamdată nu am discutat acest aspect".
Totodată, ministrul Economiei a explicat că Gazprom va aduce importuri de gaze pe timp de vară, iar România va creşte nivelul resurselor pe care le deţine în sistem.