"Observatorul Preţurilor" este un demers administrativ de informare corectă a consumatorilor, de prevenire a comportamentelor neconcurenţiale pe timp de criză şi nu un instrument de intervenţie în deciziile comerciale ale firmelor sau opţiunile consumatorilor. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Nicio autoritate a statului nu va interveni în decizia unui comerciant sau a unui consumator, dacă evident aceştia respectă legea. Observatorul se doreşte a fi o măsură de natură administrativă şi preventivă pentru corecta informare a cetăţeanului, în ideea de a lua deciziile cele mai corecte, pentru că în perioadă de criză pot să apară speculaţii în piaţă. Cred că acest observator va avea eficienţa scontată. Grecia a aplicat un astfel de proiect şi s-a constatat o scădere de circa 7% a preţurilor medii".
Practic, "Observatorul Preţurilor" este un portal informatic unde Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va transpune toate preţurile colectate, la nivel naţional, pentru mai multe categorii de produse şi mărfuri. Potrivit ministrului Videanu, sunt vizate preţurile produselor comercializate în supermarketuri, hipermarketuri, pieţe şi micile magazine de cartier. "Proiectul este încă în evaluare şi nu pot să estimez când poate fi implementat efectiv, deşi eu doresc să îl facem în acest an", a mai spus Videanu.
Ministrul Economiei susţine că ANPC nu va face angajări şi nici nu va înregistra cheltuieli suplimentare pentru că oricum inspectorii îi controlează pe comercianţi şi cu această ocazie vor colecta şi preţurile. În plus, portalul Observatorului va permite comercianţilor să-şi introducă singuri preţurile.
Obiectivele propuse în acest proiect sunt de creare şi/sau menţinere a competiţiei reale între comercianţi, informarea corectă a consumatorilor asuprea evoluţiei preţurilor şi, dacă este cazul, identificarea practicilor neconcurenţiale, caz în care ANPC sau Consiliul Concurenţei pot interveni dacă se constată astfel de lucruri. Observatorul va beneficia de 1.400 de puncte de monitorizare.