Videanu: Ţintele de reducere a pierderilor şi arieratelor, îndeplinite

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iulie 2010

Videanu: Ţintele de reducere a pierderilor şi arieratelor, îndeplinite

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sus­ţine că ţintele de reducere a pierderilor şi a arieratelor la companiile din subordinea ministerului au fost îndeplite. Anunţul a fost făcut de către oficial, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce ministrul a avut o rundă de discuţii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, la sediul ministerului.

Societăţile de stat la care a făcut referire ministrul Videanu sunt Termoelectrica, Elcen şi Compania Naţională a Huilei (CNH), toate fiind sub monitorizarea FMI. Adriean Videanu a declarat: "Pentru cele trei companii, am constatat că au fost rea­lizate ţintele de reducere a arieratelor. Dar problema datoriilor rămâne deschisă. Am convenit ca, în contextul OUG 39, care stabileşte penalităţi suplimentare pentru neachitarea datoriilor într-un anumit număr de zile, să facem o reevaluare a acestora, fiind vorba şi de datorii istorice, iar ţintele să fie revizuite".

În ceea ce priveşte Termoelectrica, ministrul Videanu a anunţat că termenul limită pentru scoaterea unităţilor profitabile din companie va fi martie 2011. Potrivit ministrului, partea din Termoelectrica cu datorii va intra în faliment şi, astfel, poate să înceapă şi procesul de îndestulare a creditorilor.

De asemenea, în ceea ce priveşte CNH, ministrul Videanu a anunţat că oficialii Comisiei Europeane discută despre un proiect prin care huila să beneficieze de subvenţii în anii următori, dar pentru lucrări de închidere. Ministrul a evidenţiat că nu exis­tă resurse pentru plata datoriilor restante ale companiei, componentele viabile din CNH urmând să fie incluse în Hidroenergetica, iar restul activelor neperformante urmând să intre în faliment.

În context, ministrul a subliniat că Electra şi Hidroenergetica ar urma să fie înregistrate în toamnă, înfiinţarea lor nefiind afectată de situaţia companiilor care ar urma să fie integrate, ci de blocarea proceselor de înregis­trare.

Tot privind companiile din subordinea ministrului, Adriean Videanu a mai anunţat că, în şedinţa de guvern de miercuri, au fost aprobate bugetele rectificate pentru toate societăţile din subordine. Noile bugete prevăd o reducere cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Companii de stat, scoase la mezat

Ministrul Adriean Videanu a mai anunţat, ieri, că urmează să fie scoase la privatizare următoarele companii: Avioane Craiova, IOR, Şantierul Naval Mangalia, Cuprumin, Moldomin. În ceea ce priveşte Cuprumin, ministrul a precizat că mai este necesară o evaluare în acest sens. De asemenea, ministrul a mai menţionat că urmează să fie scoase la vânzare, pe bursă, şi pachete de acţiuni minoritare la anumite companii de stat. Banii obţinuţi în urma procesului de privatizare ar trebui să fie folosiţi pentru investiţii şi nu pentru finanţarea deficitului bugetar, mai spune Videanu.

Discuţii pentru vânzarea participaţiei de la Krivoi Rog

Participaţia ţării noastre la combinatul ucrainean Krivoi Rog urmează să fie vândută. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a precizat că, momentan, mai mulţi experţi au fost angrenaţi să rezolve condiţionalităţile de natură juridică. Potrivit ministrului, situaţia juridică este foarte complicată: "De trei luni am început această procedură. Experţii descifrează condiţionalităţile juridice pentru vânzarea participaţiei statului la Krivoi Rog". Videanu a mai spus că statul român mai suportă, în prezent, cheltuieli cu paza activelor şi a reconfirmat interesul "Arcelor Mittal" pentru achiziţia participaţiei statului la combinatul ucrainean.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb