Tunisia, o ţară nord-africană nu foarte prezentă până acum câţiva ani printre alegerile turiştilor, devine o opţiune tot mai căutată de către iubitorii de aventură. Şi acest lucru se întâmplă mai ales datorită faptului că în Tunisia nu mergi doar să faci plajă, ci şi să cunoşti cultura locului, să descopri misterele deşertului şi să dai frâu liber adrenalinei.
Desigur că Tunisia oferă plaje minunate, cu nisip fin şi briză blândă, oraşe autentice, colorate şi primitoare şi obiective istorice şi culturale impresionante, însă toţi turiştii sunt dornici să ajungă în primul rand în Sahara. De aceea, despre perlele tunisiene care nu se află printre şi pe lângă dunele imense de nisip voi povesti în alt articol, iar astăzi îmi voi aminti cu plăcere despre experienţa trăită, zilele trecute, în deşertul Sahara.
Deşi pare departe, nu se ajunge atât de greu în mijlocul pustietăţii, Sahara - cel mai mare deşert uscat - este la câteva ore de oraşul tunisian Monastir, unde aterizează charterele Christian Tour şi care se află la o distanţă de numai două ore şi 40 de minute de Bucureşti.
Excursia în Sahara se întinde pe două dintre cele şapte zile de sejur în ţara nord-africană şi este opţională.
Cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge, aşa că pentru a reuşi să se bucure de aproape tot ceea ce oferă deşertul, turiştii trebuie să pornească din vreme la drum, cu voie bună şi chef de aventură. Este impresionantă autostrada perfectă care traversează deşertul şi care te cheamă să pătrunzi tot mai adând în inima pustiului.
• Răsăritul în deşert - de neratat
Răsăritul în deşert este deosebit şi scoate la orizont culori calde şi dulci, care vin în ajutorul iubitorilor de fotografie inedită.
Noi ne-am bucurat de răsărit pe marginea lacului Chott el Jerid, care este o vastă depresiune sărată din sud-vestul Tunisiei, în regiunea Sahel. Chott El Jerid înseamnă "Laguna din Ţara Palmierilor" şi este una dintre cele mai impresionante caracteristici geografice ale ţării şi una dintre cele mai mari lacuri sărate temporare din lume. Numele "chott" este derivat din limba arabă, unde se traduce "lac sărat".
• Jeep safari în Sahara
Odată ajunşi în deşert, în mod clar nu trebuie ratată experienţa plimbării cu jeepurile - o aventură unică ce te face să simţi cu intensitate salturile pe care maşina de teren le face printre dune.
Noi am străbătut zona Tozeur şi am oprit de câteva ori să admirăm peisajul, să facem fotografii şi să vizităm unele locuri renumite pentru faptul că au servit ca platouri de filmare pentru filme cunoscute.
Tozeur este un oraş-oază în Tunisia - reşedinţa guvernoratului cu acelaşi nume.
• Cu jeepul pe Planeta Tatooine din Star Wars
Foarte mulţi fani ai seriei de filme Star Wars ar da orice să ajungă pe Planeta Tatooine, unul din spaţiile în care au evoluat personajele lor favorite şi care se află în Sahara tunisiană. O serie dintre elementele care au alcătuit platoul de filmare sunt încă în picioare şi pot fi vizitate în timpul plimbării cu jeepul. Construcţiile realizate acum zeci de ani pentru filmarea seriei Star Wars seamănă foarte mult cu cele ale berberilor troglodiţi din deşert, multe dintre "igluu-rile" în care trăiau berberii la vremea respectivă fiind modificate pentru a deveni decoruri de film. Filmările pentru Star Wars au început în urmă cu aproape 50 de ani, în Tunisia, casa personajului principal Luke Skywalker fiind construită în opt săptămâni, în zona Tozeur din Sahara.
• Cămilă şi ATV, pe tunete şi ploaie torenţială în mijlocul deşertului
Nu poţi pleca din deşert până când nu faci o plimbare cu cămila şi nu te aventurezi cu ATV-urile printre dunele nisipoase. Dromaderii din Sahara mi-au inspirat atât supunere, cât şi mândrie, plimbându-i ascultători pe turişti la semnele berberilor care îi conduceau, dar ţinând mereu capul sus şi părând că sunt liniştiţi şi că ei au ultimul cuvânt. Este o plăcere să-i admiri, să-i mângâi, să-i adapi, să-i fotografiezi.
Experienţa este completată de plimbarea cu ATV-urile, care presupune curaj şi adrenalină şi care te face să te simţi liber în bătaia vântului din deşert, pierdut între dunele de nisip, unde orice turist ce vine dintr-o metropolă ar dori să rămână câteva ore să asculte liniştea, să simtă nisipul cald pe piele, să se bucure de pustietate.
Toate aceste activităţi din deşert fac ca excursia în Sahara să fie una minunată şi de neratat, dar când ai norocul să te prindă o ploaie torenţială în mijlocul pustiului, în timp ce străbaţi dunele cu ATV-ul, atunci simţi că trăieşti ceva unic, ireal, că eşti în locul acela exact în momentul în care trebuia să fii. În Sahara plouă o dată la foarte mulţi ani; ghidul nostru ne-a spus că de 15 ani de când face turism în zonă nu a prins nicio ploaie acolo, iar unul dintre ghizii locali ne-a povestit că este a doua oară în 17 ani când îl plouă în deşert.
Şi senzaţia de dinaintea ploii a fost fenomenală - norul care a acoperit nisipul şi tunetele care se auzeau în timp ce cămilele ne purtau agale ne-au creat sentimente de nedescris.
• Berberii troglodiţi şi preparatele lor tradiţionale
Peisajele şi experienţele din deşert prind suflet odată ce ajungem în satele troglodite ale berberilor, care întâmpină turiştii cu preparatele lor culinare tradiţionale. Originali, autentici, simpli, sinceri - aşa sunt locuitorii satelor din deşert.
Matmata este unul dintre aşezările tunisiene, alcătuită din două zone - Matmata Veche (zona troglodiţilor, a locuitorilor cavernelor subterane) şi Matmata Nouă (zona noilor locuinţe supraterane). Unii localnici berberi traiesc şi acum în subteran, în construcţii realizate sub forma unor mari gropi săpate în pămât, în jurul cărora sunt peşteri artificiale folosite drept camere. Matmata este o atracţie turistică, cea mai mare parte a locuitorilor săi trăind din turism şi din vânzarea de produse tradiţionale.
De-a lungul celor şapte zile petrecute în Tunisia am avut ocazia să mănânc tot felul de produse, mai mult sau mai puţin tradiţionale, dar nimic nu a fost mai gustos decât Shakhuka - specialitate a bucătăriei nord-africane preparată ca un sos din ceapă, ardei iute şi roşii, în care se pun ouă, şi servită cu pită caldă, ulei şi miere, fără tacâmuri, toţi din acelaşi vas, în soare, pe o măsuţă mică, rotundă. Şi aceasta este o experienţă unică în viaţă.
În apropiere de deşert se află şi rezervaţii imense de palmieri, care ascund grădini zoo cu animale din partea locului.
• Cea mai veche moschee din vestul lumii arabe - la Kairouan
În drumul către deşert, turiştii au ocazia să viziteze spaţii comerciale specifice zonei, să asiste la prezentări de covoare şi să cumpere carpete, covoare şi produse din piele de cămilă şi de oaie. Tot farmecul este negocierea cu micii comercianţi, care sunt dispuşi să facă discounturi considerabile la orice produs.
Unul dintre aceste magazine este în oraşul Kairouan - reşedinta guvernoratului Kairouan. Construit în secolul al VIII-lea, este unul dintre cele mai importante centre religioase islamice din Africa, fiind capitala ţării până în secolul al XII-lea, când această funcţie a fost preluată de Tunis. Centrul vechi Medina din Kairouan (inclusiv moscheile din interiorul Medinei) sunt înscrise în lista UNESCO. Marea Moschee din Kairouan a fost fondată în anul 670 şi este cea mai veche moschee din vestul lumii arabe. Aceasta a fost extinsă în perioada 817-863. În cadrul Moscheei Sidi Sahab se află mormântul lui Abu Zam'a al-Balawî, unul dintre însoţitorii profetului Mohammed.
În Kairouan se află şi fabrica unde sunt produse automobilele Isuzu.
• Amfiteatrul El Jem - al doilea cel mai mai mare coloseum roman
Un alt obiectiv de neratat în cadrul excursiei de două zile în Sahara este Amfiteatrul El Jem, situat în oraşul modern cu acelaşi nume. Obiectiv UNESCO, amfiteatrul a fost construit în jurul anului 238 şi este al doilea cel mai mai mare coloseum roman după cel din Roma, fiind una dintre cele mai bine conservate ruine romane de piatră din lume, unică în Africa. Capacitatea estimată a Coloseumului El Jem este de 35.000 de persoane, amfiteatrul fiind construit din blocuri de piatră. Al treilea amfiteatru construit în acelaşi loc, obiectivul istoric a servit drept cetate, iar populaţia şi-a căutat adăpost aici în timpul atacurilor vandalilor din 430 şi arabilor din 647. În 1695, în timpul revoluţiilor de la Tunis, Mohamed Bey El Mouradi a făcut o deschidere într-unul dintre ziduri, pentru a opri rezistenţa adepţilor fratelui său Ali Bey al-Muradi care s-au adunat în amfiteatru. A fost prezentat în filme precum Monty Python's Life of Brian şi în serialul de televiziune Long Way Down, dar şi în reclame de televiziune, iar acum au loc din când în când manifestări culturale în amfiteatru. Turiştii pot admira coloseumul şi din afară, în timp ce savurează o cafea sau un fresh dulce de portocale, la una din terasele de viz-a-viz.
El Jem este un oraş cu circa 18.000 de locuitori din Tunisia.
Drumul pe care turiştii îl parcurg cu autocarul din oraşele în care sunt cazaţi în restul vacanţei şi până la deşert oferă privelişti deosebite - zeci de km de livezi de măslini, palmieri şi culturi de cactuşi imenşi, infloriţi.
Excursia în Sahara costă 122 de euro pentru adulţi şi 70 de euro pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 11 ani, preţul incluzând transportul, cazarea, mesele pentru cele două zile (băutura este extra) şi Jeep safari.
Cu 12 milioane de locuitori, Tunisia ocupă numărul unu în lume în exportul de curmale şi locul al treilea în exportul de ulei de măsline, după Grecia şi Italia, având o cultură de 70 de milioane de măslini. De asemenea, tunisienii, vorbitori de limbă arabă şi franceză, în această ordine, folosesc florile şi fructele de cactus în industria cosmeticelor anti-aging. Ocupaţiile tunisienilor sunt agricultura, industria şi abia apoi turismul, care contribuie cu doar 14% la PIB-ul ţării.