Criza cauzată de pandemia de coronavirus a fost ca un roller coaster de emoţii şi de acţiuni concrete a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.
Domnia sa a precizat că de la începutul lunii martie, de la instituirea stării de urgenţă, din punct de vedere angajatori şi angajaţi a fost un picaj liber, mai exact s-a simţit o scădere de 70-80% a locurilor de muncă, dar şi a activităţii angajaţilor pe platforma eJobs.
Bogdan Badea a mai spus că după anunţul de începere a relaxării şi mai ales după Paşte, a fost o explozie a candidaturilor, însă numărul acestora nu sunt la nivelul anului trecut.
Domnia sa a adăugat: "În acest moment locurile de muncă de pe platforma noastră sunt cu 50% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din păcate, efervescenţa candidaţilor este imensă şi uşor neaşteptată. Terminăm luna mai cu peste 1 milion de aplicări, în condiţiile în care anul trecut nu am trecut de 600.000. Este o creştere de 50% a numărului de aplicări. Dar partea care nu este bună este că aceste aplicări sunt pe minus 50% locuri de muncă".
Bogdan Badea a mai spus că, potrivit datelor Ministerului Muncii, din cei 600.000 de români aflaţi în şomaj tehnic, cei mai mulţi sunt din industria prelucrătoare cu 160.000, iar HORECA este pe locul doi sau chiar trei cu 100.000 de şomeri.
"Noi vorbim doar de HORECA pentru că implică multă lume şi vorbim de terase deschise, dar realist vorbind producţia nu a revenit la muncă astfel încât economia să-şi revină", a completat domnia sa.
Reprezentantul eJobs a mai atras atenţia asupra încrederii care este extrem de delicată în această perioadă.
"Am lansat un site unde am adăugat şi job-urile de la stat. Am remarcat că între joburi la stat, la privat sau antreprenor, joburile la stat sunt pe primul loc, fiind văzute ca cele mai sigure, urmate de jobul la privat şi abia la final antreprenor", a explicat Bogdan Badea.
Domnia sa consideră că este nevoie de o comunicare mai bună pentru că altfel antreprenorii la început de drum se pot speria de ceea ce se întâmplă în piaţă
Reprezentantul eJobs a oferit şi o statistică legată de românii întorşi în ţară. Potrivit datelor prezentate de acesta, anul trecut au fost pe platforma eJobs 10 milioane de aplicări în total, dintre care 2 milioane au fost pentru joburi în străinătate.
"Anul trecut cam 20% dintre românii care erau aici sau în străinătate căutau joburi în afară. În ultimile 2 luni de zile am trecut de la 20% la 2%. Din acest milion de aplicări în luna mai avem doar 20.000 de aplicări pentru joburi în afara ţării. Dacă ar fi un moment în istorie în care să-i ţinem pe români în ţară cred că acesta este. Dar trebuie comunicate măsuri, încrederea în economia României trebuie comunicată, statul trebuie să vină mai rapid cu soluţii concrete - un plan de proiect care să ofere predictibilitate", a explicat Bogdan Badea.
Domnia sa a mai afirmat că angajatorii ar trebui susţinuţi astfel încât să poată transmită mai departe şi să ofere încredere angajaţilor: "Nu trebuie să susţinem consumul, să cumpere case şi maşini fără siguranţa unui loc de muncă. Răspunsul la întrebarea dacă voi avea un loc de muncă este la actualul sau viitorul angajator, nu la proiectul prima casă".