VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / BOGDAN BADEA, PREŞEDINTELE DIRECTORATULUI HIDROELECTRICA: "Anumite zone de interes şi-ar dori să continuăm cu piaţa reglementată"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2021

Bogdan Badea

Bogdan Badea

"Resimţim şi astăzi efectele Ordonanţei 114/2018"

Apariţia Ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 114/2018 a dus piaţa energiei electrice acolo unde era anterior liberalizării din anul respectiv, spune domnul Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, subliniind: "Constat că anumite zone de interes şi-ar dori să continuăm cu piaţa reglementată pentru că este foarte uşor să ai o intrare de marfă la un preţ reglementat, fără să ai vreun risc; este foarte uşor să ai un portofoliu de clienţi la un preţ reglementat şi un profit reglementat, numai că eu cred că nu mai suntem într-o astfel de epocă, iar asemenea metode de a gestiona anumite pieţe sunt mai degrabă specifice anilor 1990. Suntem în anul 2021, discutăm despre o piaţă unică europeană, despre regulamente europene tot mai stricte, care toate concură către o piaţă liberă. Cred că este general acceptat faptul că cel mai corect preţ pe care îl poţi obţine pentru un anumit produs este cel stabilit de cerere şi ofertă, fără intervenţii arbitrare, fără distorsiuni în piaţă şi fără să avantajezi anumiţi participanţi ai pieţei".

Potrivit domnului Bogdan Badea, efectele generate de apariţia Ordonanţei de Urgenţă 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, care a creat mari deservicii pieţei de energie, respectiv distorsiuni foarte mari în această piaţă, le resimţim chiar şi astăzi. Domnia sa declară: "După nişte ani de la apariţia, peste noapte, fără niciun fel de dezbatere publică, a Ordonanţei 114, încă discutăm cum să revenim la piaţa liberă la care revenisem deja în anul 2018, când aceasta a fost complet liberalizată. Calendarul de liberalizare s-a făcut în cinci ani de zile, cu scăderi progresive ale cantităţilor de energie pe care producătorii mari, inclusiv Hidroelectrica, trebuiau să le livreze către marii furnizori de energie. Arhitectura pieţei a plecat de la separarea între producători şi distribuitori, între distribuitori şi furnizori, şi ulterior portofoliul de clienţi finali s-a împărţit între marii furnizori de energie".

"Trebuie să ştim ce a generat costurile suplimentare care cresc facturile la energie"

Reprezentantul Hidroelectrica aduce în atenţia discuţiile generate de noua liberalizare a pieţei energiei electrice, respectiv panica generală creată de creşterea costurilor. "În opinia mea, sunt două chestiuni care au generat această efervescenţă: mai întâi, faptul că nu s-a explicat mult mai din timp care este mecanismul de revenire la piaţa concurenţială, iar apoi, că nu au fost explicate tarifele majorate". Domnul Badea continuă: "Brusc ne-am trezit cu tarife mai mari cu sute de lei la serviciul universal, iar de aici a apărut panica. Ce a stat la baza stabilirii acestor preţuri?

Dacă tarifele pentru serviciul universal erau comparabile cu cele din regimul concurenţial, nu mai era nicio problemă. Trebuie să ştim ce a generat aceste costuri suplimentare. Nu am înţeles de unde a apărut ecartul uriaş pentru cele două categorii de consumatori. Cred că ar trebui explicat mai bine şi verificat în detaliu cum s-a ajuns la aceste tarife".

"Am sesizat coincidenţe înainte de ambele liberalizări - cea actuală şi cea din 2018"

Anularea liberalizării din 2018 a generat "multă frustrare", spune domnul Badea, considerând că această situaţie a fost nedreaptă pentru Hidroelectrica, dat fiind că societatea a făcut eforturi "ca să-şi revină după ce a trecut prin agonie atunci când «băieţii deştepţi» jupuiau câte o bucăţică din aceasta". Bogdan Badea declară: "A fost nevoie de nişte măsuri extrem de energice, de mult curaj odată cu intrarea în insolvenţă, ca să decuplăm toate aceste grupuri de interese de la spolierea companiei, iar partea bună, pe lângă faptul că Hidroelectrica a ajuns unde a ajuns astăzi, este că şi-a dezvoltat «anticorpi» la ceea ce numim «băieţi deştepţi». Am sesizat coincidenţe înainte de ambele liberalizări. În 2017 a fost o presiune foarte mare inclusiv pe noi, pe finalul anului, că Hidroelectrica nu livrează suficientă energie, deşi acela a fost un an extrem de secetos. A fost o întreagă campanie împotriva companiei noastre, care ne arăta că ne îndreptăm către o zonă în care se încearcă păstrarea anumitor privilegii. Nu a trecut multă vreme şi a apărut OUG 114, în condiţiile în care în 2018 eram complet liberalizaţi".

Bogdan Badea susţine că Hidrodelectrica avea încă din 2019 o ofertă de energie pentru consumatorii casnici în regim concurenţial, care, potrivit domniei sale, era mai mică decât preţurile reglementate.

Bogdan Badea aminteşte că societatea pe care o conduce este prezentă pe piaţa de furnizare a energiei electrice de circa trei ani şi încearcă să-şi dezvolte această linie de business.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl.presedinte Badea,

    Faceti ceva cu departamentul de contractare energie electrica pentru consumatorii casnici! 

    Sunt cereri pentru contracte noi de furnizare depuse de aproape 1 luna si care nu au fost onorate nici acum! 

    Cum e posibil asa ceva? Cata indolenta exista in Hidroelectrica? 

    Va rog sa luati masuri pentru remedierea situatiei. 

    Am sesizat situatia la numerele de telefon existente si nu s-a intamplat nimic. 

    Daca doriti va pot da informatii reale. 

    Infiintati un numar de telefon pentru reclamatii si le veti primi! 

    In acest timp consumatorii casnici platesc preturi uriase pentru energia livrata prin serviciul universal. 

    Inainte de a discuta despre liberalizarea pietei de energie electrica, onorati cererile de contractare! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb