VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / DUMITRU CHISĂLIŢĂ, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ENERGIA INTELIGENTĂ: "Am avut un eşec al liberalizării pieţei de energie"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2021

Dumitru Chisăliţă

Dumitru Chisăliţă

Scandalul iscat privind liberalizarea pieţei de energie este cauzat de un eşec de comunicare şi de lipsa de pregătire a consumatorilor, afirmă Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. "Se vorbeşte foarte mult despre punerea consumatorului în centru atenţiei, dar sunt foarte multe vorbe, destul de goale de conţinut. Suntem în situaţia în care ar trebui să recunoaştem în ceasul al doisprezecelea că am avut un eşec al liberalizării pieţei de energie. Ceea ce a însemnat pregătirea pieţei pentru liberalizare a fost un eşec de comunicare şi de pregătire a consumatorilor. Dacă tot vorbim că liberalizarea pieţei a început din 2007, a continuat în 2010, 2012 şi 2014, care au fost activităţile întreprinse în privinţa consumatorilor? De ce nu s-au respectat obligaţiile asumate de România în anul 2012 privind dereglementarea pieţei de gaz şi energie unde erau 53 de programe de informare, mai bine zis de educare sau pregătire a consumatorilor, privind liberalizarea pieţelor respective? Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să plecăm de la adevărurile esenţiale, pentru că altfel riscăm să muşamalizăm totul şi să mergem cu mizeria mai departe", a declarat Dumitru Chisăliţă.

El a precizat că în momentul de faţă, când suntem deja într-o piaţă concurenţială trebuie accentuată pregătirea consumatorilor pentru că doar o informare a acestora nu este suficientă.

"Nu poţi să ceri unui furnizor să îşi taie singur craca de sub picioare. Orice furnizor va informa într-o limită necesară, dar nu neapărat şi suficientă. Există oferte manipulative pe piaţă, care vorbesc despre preţul final, dar ce reprezintă preţul energiei active şi al tarifelor şi nu include nicidecum celelalte taxe, care îi măresc preţul cu 15-20% mai mult decât ofertele existente acum pe piaţă. Vorbim despre o proastă gestionare a procesului de liberalizare care a creat o mare neîncredere la nivelul consumatorilor în instituţiile publice şi în companiile din domeniu", a spus Dumitru Chisăliţă.

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a menţionat că a propus principalilor jucători din piaţa de energie şi autorităţilor din domeniu înfiinţarea unei academii a consumatorilor care să se preocupe de pregătirea acestora, de diseminarea informaţiilor şi de educarea lor prin cursuri fizice, online sau prin intermediul mijloacelor de presă audio-vizuale. Proiectul reprezintă o iniţiativă a Asociaţiei demarat în urmă cu cinci ani, timp în care au fost instruiţi voluntar 1200 de consumatori din 22 de locaţii, cu menţiunea că anul trecut informaţiile prezentate online au avut peste 100.000 de vizualizări.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Infiinţarea unei academii a consumatorilor?

    La români îți trebuie doctorat ca să înțelegi factura de curent?

    Important e prețul final - acela când împarți total factură la numărul de kilowatti, atunci îți dai seama de abuzul și lacomia tzeparilor din energie. 

    De ce acceptă : în CONSUMUL PROPRIUL TEHNOLOGIC (CPT) să intre furtul + autofurtul = prețul se umflă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb