Preocuparea actuală din sectorul energiei electrice este ca toţi consumatorii să treacă pe piaţa concurenţială, iar cel mai important este ca aceştia "să se elibereze de captivitate", potrivit lui Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Domnia sa declară: "Arhitectura specială a pieţelor de energie şi gaze naturale, în care câţiva furnizori dedicaţi, impliciţi, au un portofoliu ca urmare a unor politici anterioare, au făcut milioane de consumatori captivi. Poate că, aşa cum pe piaţa gazelor naturale s-a impus un program de «gas release», poate ar fi fost necsară o politică de «customer release» şi pe piaţa electricităţii. Să eliberăm mai întâi consumatorii, ca să le dăm apoi posibilitatea să îşi aleagă furnizorul. Acest lucru este imposibil de făcut acum, singura eliberare pe care o putem face este cea a consumatorilor captivi în zona serviciului universal.
Dacă rămân în zona serviciului universal, ei vor fi captivi pe mai departe, dar dacă schimbă situaţia şi intră în zona concurenţială, ei se eliberează. Aceştia rămân la consumatorul implicit, dar odată fiind schimbată calitatea lor, de consumator în piaţa concurenţială, automat şi apetitul de verificare a preţurilor la alţi furnizori va creşte. Trebuie să facem toate eforturile ca toţi consumatorii să iasă din captivitatea serviciului universal şi să aleagă o ofertă concurenţială".
Potrivit domnului Havrileţ, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu trebuie văzută drept "vinovatul de serviciu" în contextul discuţiilor actuale legate de liberalizarea pieţei electricităţii, pentru că aceasta a trebuit "să repare" ceea ce a stricat Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018, care a reglementat din nou preţurile, în 2019. "ANRE a trebuit să repare ce a introdus OUG 114 în mod abrupt, în 2019. ANRE a intervenit într-un moment în care Ordonanţa 114 a fost desfiinţată, iar liberalizarea impusă şi mai pregnant de apariţia Regulamentului UE 943/2019 care prevedea formarea liberă a preţurilor, conform cererii şi ofertei", spune domnul Havrileţ.
• "Odonanţa 114 a sfărâmat o piaţă funcţională, lichidă şi transparentă"
Niculae Havrileţ aminteşte că, în 2018, energia electrică pentru consumatorii casnici se tranzacţiona pe piaţa concurenţială fără ca acest lucru să creeze turbulenţe sau discuţii, aşa cum se întâmplă acum, iar toată situaţia curentă a fost generată de apariţia Ordonanţei 114/2018, care a readus măsuri de reglementare pentru consumatorii casnici. "Această ordonanţă nu avea acoperire; a sfărâmat o piaţă funcţională, lichidă şi transparentă, a intrat foarte tare cu picioarele în piaţa liberă".
• "Cine ar vrea să investească într-o capacitate de producţie, ştiind că preţul de vânzare a energiei electrice este reglementat de stat?"
Piaţa liberă nu este un deziderat politic, ci o lege a naturii, conform domnului Niculae Havrileţ, care subliniază că fără liberalizarea pieţelor în orice sector nu vom vedea niciodată interes pentru investiţii din partea companiilor.
Domnia sa spune: "Cine ar vrea să investească într-o capacitate de producţie energetică, ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei electrice este reglementat de stat, fără să i se asigure dreptul de recuperare a investiţiilor? Aşa cum prevede şi Constituţia, economia României este liberă, de piaţă. Acest lucru este cu prisosinţă exemplificat în funcţionarea pieţelor energetice, în general. Dacă nu ai o piaţă energetică liberă, care nu funcţionează corect, nu o să ai investiţii. Dacă nu ai investiţii, se întâmplă exact ceea ce se întâmplă în acest moment: nu există interes în investiţia în noi capacităţi de producţie a energiei electrice. Atunci, în momentul în care piaţa solicită un consum mai mare de 8.500 de MW, avem probleme în a asigura adecvanţa sistemului energetic naţional".
• "Trebuie să învingem sechelele centralizării execesive"
Niculae Havrileţ anticipează că vor apărea jucători noi pe piaţa furnizării de energie electrică, declarând: "Îi încurajez să intre în piaţă pentru că acesta este viitorul, al creşterii numărului de furnizori. Este destul de greu pentru ei să pătrundă pe piaţă pentru că arhitectura acesteia este una favorabilă marilor furnizori. Este o problemă istorică, care izvorăşte din concentrarea economiei în perioada comunistă - o centralizare execesivă care s-a transmis mai departe. Urmează să învingem, într-o perioadă de timp rezonabilă, aceste sechele care provin din supracentralizare. Numărul furnizorilor va creşte, aşa cum observăm şi pe comparatoarele de preţuri, atât la ANRE, cât şi la Consiliul Concurenţei. Au preţuri foarte bune, oferta este mare, însă problema pe care o au noii furnizori este că nu pot extinde la un număr important de consumatori aceste preţuri, deocamdată".
Domnul Havrileţ mai spune că, în timp, până spre sfârşitul anului, noii furnizori vor cuceri "portofoliu după portofoliu", iar când vor ajunge la 100.000, 200.000, 300.000 de clienţi, vor deveni foarte importanţi.
1. Captivitate e in capul lu Havrileţ
(mesaj trimis de Cristian în data de 27.01.2021, 07:10)
Captivitate e in capul lui Havrileţ.
Lumea nu trece în piața concurențială din motive de captivitate ci cauza prețului exagerat, specula pură la buzunar al corporațiilor din energie.
Ce înseamnă pentru Havrileţ "preturi foarte bune"?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Victor în data de 27.01.2021, 09:16)
citat: "Dacă rămân în zona serviciului universal, ei vor fi captivi pe mai departe, dar dacă schimbă situaţia şi intră în zona concurenţială, ei se eliberează."
adica de ce raman captiv ? nu am voie sa optez mai tarziu? acum ori niciodata?
1.2. Nu te lua după ăștia (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 27.01.2021, 10:49)
Așa văd alde Havrileţ masa de consumatori de energie din Romania, ca pe niste sclavi captivi, dar captivitatea a dispărut cu multi ani in urma, acum e vorba doar de preț.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2021, 09:36)
zona concurentiala , este ceva iluzoriu . in Romania nu exista concurenta reala , toti sint intelesi intre ei , statul neexistand practic . consiliul concurentei , mimeaza ,cu masuri si amenzi ridicole . toti , absolut toti , sint in genunchi in fata capitalului strain . flecareala , fara rost !
3. Captivi
(mesaj trimis de gogu în data de 27.01.2021, 12:05)
Captivi din 2004, ce afacere, sa primesti piata cu clienti cu tot 14 ani de zile, unic furnizor, iar acum vor trage pe noi la preturi cat mai mari sa le creasca profiturile pana la cer "pentru ca pot". Distributia este si ea privatizata din 2004, surpriza cu unic distribuitor (de la statul nostru la alt stat). Unde este concurenta in cazul distributiei? Nu exista si nu va exista, se numeste monopol. Vine UE sa ii traga de urechi, in nici un caz pentru ca profiturile ajung la ei. La gaz la fel, pretul trebuia sa fie cu cel putin 30% mai ieftin si ei l-au lasat la fel sa fure cat pot, ca le este permis. Ne fura cu ajutorul statului nostru, care in loc sa ne apere ei sunt in cardasie cu hotii.
3.1. Da (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 27.01.2021, 12:39)
Da, ideea este ca alde ENEL au o frustrare ca nu au putut sa scumpeasca la timp, inca din 2019, la cat voia muschiul lor. Cine a fost la inceput in piata concurentiala stie bine ca trimiteau oferte clientului cu preturi cu 36% mai mari decat in anul precedent, deci nesimtire maxima. Asta a fost contextul in care clientii cu consum de pana in 100Kwh pe luna au fugit la loc in piata reglementata de OUG 114.
Acu, vor sa-si scoata parleala si au parte de un covor rosu intins de gasca trandatorilor de tara (gasca lu Iohannis)
Abordarea clientilor a fost si va ramane una abuziva. Daca am avea ANPC, Consiliul Concurentei si nu ar fi vandute corporatiilor, ar curge amenzi cu carul.
4. libertatea... de a fi jumulit
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2021, 12:07)
Tara cu petrol, gaze naturale și uraniu in care preturile sar cu 30% de concurențială ce e.
Producători majori de cereale, importatori de pâine congelata, etc.
Clar ceva nu se leagă. Captiva e populația...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2021, 12:26)
stimate NICULAE HAVRILEŢ
abordarea propusa este cel putin discutabila
lipsa de transparenta in posibilitatea unui demers comparativ, pe de o parte si stufosenia plina de capcane aruncate in ochii partenerilor consumatori sunt mai mult decat discutabile
va doriti peste noapte o putere decizionala imposibila a consumatorului
tranasparenta contractelor este jenanta
dupa ce rezolvati aceste probleme fundamentale putem sa discutam despre pretul si serviciile atasate acestora in asa zisele oferte catre consumatorii casnici/mici, cum vreti sa-i numiti
abordarea dvs este cel putin jenanta si persiflatoare la dresa milioanelor de parteneri consumatoeri
aveam alte asteptari ref la abordarea atat de delicata a problemei
SI UN SINGUR EX IN PLUS: PROFITUL SUBSTANTIAL OBTINUT DE FURNIZORI VA FI COTA PARTE IN OFERTA?
NU CRED
ASA CA IAR SUNTETI CU LECTIILE NEFACUTE!
PACAT SI JENANT IN EGALA MASURA IAR AGENTAIA NATIONALA DE REGLEMENTARE ESTE UN MARE TOCATOR DE SLARII NESIMTITE!
5.1. Nu a existat o transparenta, o comunicare cu clien (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cristian în data de 27.01.2021, 12:42)
Nu a existat o transparenta, o comunicare cu clientii. Daca exista, clientul primea acasa sau pe e-mail o oferta de piata concurentiala de inceput de relatie contractuala.. buna, rea.. primea ceva. In schimb nu a primit nimeni nimic .. a aflat din presa si lumea care stie cu calculatorul a inceput sa se agite pe net si a constatat ca ENEL nu raspunde nici macar pe net propunerilor de contractare.
Asa ca sunt niste TEPARI astia intervievati de ziarul BURSA, pentru ca traiesc intr-o bula a lor.. realitatea cruda este ca clientii NU au nicio comunicare cu corporatiile din energie.. doar primesc facturi umflate.
6. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai în data de 27.01.2021, 17:34)
Nu va fi nici-o piață liberă! Seamănă izbitor cu concurența de la furnizorii de carburanți unde diferențele de preț sint nesemnificative, cresc toți odată, de scăzut foarte greu și tot nesemnificativ! Este vorba de cartel, un fenomen pe care statul îl ignoră pt. că are de cistigat! Același fenomen va apare și la electricitate unde statul este parte! Asta cu piața liberă este o lozinca pt. a masca jefuirea consumatorului! Doar orbii nu văd ce se intimpla!
7. SEN vs SEE
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2021, 21:19)
SEN (SEE) E UNIC : EL ALIMENTEAZĂ FURNIZORII . PREȚUL ÎN FUNCȚIE DE CPT. CPT UNIC PT. TOȚI ȘI-L APROBĂ ANRE. CUM ???????????????
8. Liberalizare
(mesaj trimis de Daniel Viorel în data de 28.01.2021, 06:47)
Pentru modul cum a fost concepută aceasta liberalizare,pentru modul cum a fost adusa in atentia consumatorilor,pentru dispzitiile aiuritoare,pentru imposibilitatea de a lua legatura telefonica sau pe net cu asa zisii furnizori ,cu dispozițiile care se schjmba in fiecare zi............cine raspunde?
9. Căpușe
(mesaj trimis de Yo în data de 28.01.2021, 16:56)
Alți păduchi, ploșnițe, para?iți care vor face averi din energia ceaușistă!
Capitalismul nostru nu a construit nimic !
Câteva eoliene,câteva panouri solare !?
Praf în ochi pentru a suge niște fonduri dela contribuabil.