VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / TEOFIL MUREŞAN, PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE E-INFRA: "Focusul consumatorului casnic ar trebui să fie pe preţ"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2021

Teofil Mureşan

Teofil Mureşan

Focusul consumatorului casnic în contextul liberalizării pieţei de energie electrică ar trebui să fie pe preţul oferit de furnizori, a afirmat Teofil Mureşan, preşedintele Consiliului de Administraţie al E-INFRA, compania care deţine furnizorul de electricitate şi gaze naturale Nova Power & Gas. Compania are una din cele mai ieftine oferte concurenţiale, potrivit datelor din comparatorul de preţuri pus la dispoziţie de ANRE, autoritatea ce reglementează piaţa de energie.

Mureşan a precizat: "Cred că focusul consumatorului ar trebui să fie pe preţ, desigur, fiindcă costul e foarte important. De asemenea, pe perioada de garantare şi pe alte clauze din contract. Perioada aceasta mai lungă până la sfârşitul lunii iunie pentru a trece pe piaţa concurenţială ajută foarte mult consumatorii casnici să nu fie presaţi să ia o decizie fără să înţeleagă bine ofertele. Cred că e un moment foarte important în piaţa de energie electrică, odată cu liberalizarea, aşa cum a fost şi pe piaţa gazului. Am văzut că în final preţurile la consumatorul casnic au scăzut în piaţa gazului. Cred că la fel se va întâmpla cel puţin pe perioada de timp cât va dura această competiţie acerbă între furnizori şi în piaţa de energie electrică. Dar desigur că furnizorii nu pot să aibă influenţă majoră asupra preţului. Preţurile depind de preţurile din piaţă, care în general sunt preţurile producătorilor sau preţurile energiei din import şi desigur de tarifele pe care ANRE le supraveghează încercând să optimizeze cât mai mult costurile cu tarifele".

Mureşan a subliniat că preţul cel mai bun este atunci când există competiţie pe piaţa respectivă: "În primul rând, în economiile libere preţul cel mai bun este atunci când oferta este generoasă, când sunt mulţi competitori. În timp consumatorul va fi cel care câştigă din această bătălie a jucătorilor mai mulţi pe piaţă. Al doilea lucru: chiar înainte de intrarea în procesul de liberalizare, preţul reglementat la energie electrică, care iniţial a fost gândit să fie mai mic decât preţul pieţei, a început să crească şi s-a apropiat foarte mult de preţul din piaţa concurenţială. Aşa că nu mai erau motive să continue această aşa-zisă protecţie a consumatorului casnic. Ori piaţa liberă trebuie lăsată mai devreme sau mai târziu să joace singură. În plus erau şi reglementările europene în acest sens, a spus Mureşan, făcând referire la obligaţia României de a liberaliza piaţa, proces angajat în faţa Comisiei Europene în 2019".

Acesta a mai prezentat şi modul în care se formează preţul pe care furnizorii îl ofertează în acest moment consumatorului casnic.

"Prima componentă din cele trei este cea de preţ, care vine din preţul de achiziţie, costurile şi marja de profit a furnizorului. Acest cost este în acest moment în jurul lui 250 de lei pe MWh, adică 0,25 lei/kw. La care se adaugă tarifele şi taxele reglementate de către ANRE şi nu o să intru aici în foarte multe detalii ca să spun cât e tariful de transport al Transelectrica, tariful distribuitorului, tariful de cogenerare, certificatele verzi... dar (tot) e în jurul lui 290 de lei pe MWh. Depinde de zona în care se află consumatorul. Şi mai apare o componentă care sunt diferite alte costuri pe care un furnizor le poate pune: abonament, servicii adăugate, etc. Cele trei componente, adică preţul energiei, preţul tarifelor reglementate, care sunt aceleaşi la fiecare furnizor, şi aşa-numitele costuri care nu se văd, acestea sunt cele trei componente. Şi se ajunge la un preţ pe MWh la consumatorul casnic alimentat din joasă tensiune undeva între 340 şi 600 de lei pe MWh. Adică 0,54-0,6 lei pe KWh. Acestea sunt componentele care concură la preţul final pe care consumatorul casnic trebuie să îl plătească către consumator. Cred că atenţia maximă pe care consumatorul casnic poate să o aibă pe aceste componente de preţ este pe preţul energiei şi componenta costurilor care nu fac parte din preţul energiei sau din costul tarifelor", a spus Teofil Mureşan.

Acesta a mai precizat că Nova Power & Gas, furnizorul de energie deţinut de E-INFRA, a reuşit prin prisma ofertelor ieftine propuse consumatorilor să treacă în portofoliul propriu peste 10.000 de consumatori casnici în luna ianuarie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de ce focus numai pe pret?

    pt ca este mai simplu?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb