VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / ZOLTAN NAGY-BEGE, VICEPREŞEDINTE ANRE: "Scandalul liberalizării pieţei de energie - cauzat de creşterea de preţ, nu de lipsa informării"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2021

Zoltan Nagy-Bege

Zoltan Nagy-Bege

Furnizorii, singurii obligaţi la informarea consumatorilor

Vicepreşedintele ANRE susţine că obligarea furnizorilor la oferirea celui mai mic preţ existent pe piaţa liberă ar fi echivalat cu o nouă OUG 114

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) nu are nicio culpă în actualul scandal al liberalizării pieţei la energie electrică, susţine Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei publice, care s-a declarat nemulţumit de presiunea pusă asupra acesteia în ultimele două luni.

"Deşi toată lumea a încurajat teoria că scandalul liberalizării a fost cauzat de lipsa informării consumatorilor, eu cred că scandalul este datorită creşterii de preţ, care poate fi şi de 20%. Legal, autoritatea nu avea cum să oblige furnizorul de ultimă instanţă să aplice alt preţ de la 1 iulie. Noi avem 6 furnizori de ultimă instanţă calificaţi în 2020, care sunt singurii îndreptăţiţi să furnizeze acest serviciu universal cu preţul aferent şi acest preţ este singurul la care puteau fi obligaţi să preia consumatorii care nu au optat pentru piaţa concurenţială.

În opinia mea, în cursul actualei liberalizări, consumatorii casnici au primit incomparabil mai multe informaţii legate de liberalizarea pieţei decât cu ocazia liberalizării pieţei pentru consumatorii noncasnici. Recunosc, ANRE nu şi-a asumat acest rol de a informa direct consumatorii, dar nu o putem face, pentru ca nu avem această obligaţie, ci doar furnizorii, prin licenţele de furnizare. Pot să spun că până acum furnizorii s-au achitat de această obligaţie şi informaţiile respective au ajuns la consumatori, dar e nevoie şi de minimul interes al acestora pentru luarea unei decizii şi de a nu fi serviţi 100% de alţii", a precizat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

El a mai arătat că Autoritatea nu avea cum să impună furnizorilor preluarea clienţilor la cea mai mică ofertă de preţ, pentru că ar fi încălcate normele europene în materie de energie.

"Cu ocazia multiplelor presiuni la care ANRE a fost supusă în cursul lunilor decembrie şi ianuarie prin care ni se solicita să obligăm furnizorii să încadreze cei 5,7 milioane consumatori casnici la cele mai mici preţuri din portofoliul de oferte, ar fi fost ilegal să facem acest lucru pentru că încalcă regulamentul şi directiva europeană din domeniu. Aceste două acte normative europene prevăd clar că preţul se formează în funcţie de cerere şi ofertă, că nicio autoritate nu are dreptul să intervină în formarea preţurilor şi că statele membre iau măsuri pentru a asigura concurenţa între furnizori. O asemenea intervenţie ar fi încălcat atât regulamentul 943/2019 cât şi directiva 944/2019 şi aş risca să spun că ar fi echivalat cu o nouă OUG 114/2018 cu aceleaşi efecte. Pentru ca a obliga un număr de furnizori să asigure energie ieftină pentru 5,7 milioane de clienţi crează pierderi financiare pentru furnizor, care trebuie să fie recuperate de la celelalte categorii de furnizori: cei 3 milioane de consumatori casnici aflaţi deja în piaţa liberalizată şi consumatorii noncasnici", a spus Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreşedintele ANRE a precizat că, din cei peste 8,7 milioane de consumatori casnici, aproape 3 milioane sunt deja în piaţa concurenţială, adică peste o treime, iar 5,7 milioane nu şi-au exercitat dreptul de a semna un contract nereglementat şi au rămas pe vechile contracte.

"Ne aşteptăm la o dinamică, ne aşteptăm ca interesul de schimbare să fie mare din partea consumatorilor, pentru că în piaţa concurenţială sunt oferte mai avantajoase decât cea de la serviciul universal oferit de furnizorii la care se află în acest moment. Sunt 4,5 milioane de consumatori casnici cu un consum mediu de sub 80 kilowaţi, adică de 55 kilowaţi pe lună, care înseamnă o factură lunară de 30 de lei, care ar urca, în urma liberalizării şi menţinerii la serviciul universal, la 36 lei. Diferenţa de 6 lei este o sumă pentru care mulţi cetăţeni nu se vor mai deplasa la sediile furnizorilor pentru schimbarea contractelor actuale", a precizat Zoltan Nagy-Bege.

În privinţa alocării cantităţilor de energie, vicepreşedintele ANRE a arătat că, având deja o piaţă liberalizată, achiziţia de energie a acestor furnizori nu se face pentru consumatorii casnici într-un fel şi pentru cei necasnici în altfel, cantităţile nemaiputând fi separate ca anul trecut, când aveam o piaţă reglementată.

"ANRE nu se mai poate băga în treburile furnizorilor; acum fiecare alocă aşa cum vrea, din moment ce piaţa este liberalizată. ANRE nu a avut niciun cuvânt de spus nici în privinţa datei la care a intervenit liberalizarea pieţei de energie, deoarece acest lucru a fost decis prin OUG 1/2020 şi reconfirmat prin OUG 74/2020. În spatele celor două acte normative au fost negocieri cu Comisia Europeană, iar după OUG 114/2018 a fost o presiune din partea oficialilor europeni pentru o liberalizare rapidă a pieţei de energie. Ar fi fost mai înţelept ca liberalizarea să se fi produs la 1 iulie 2020 pentru că evoluţia preţului ar fi fost mai favorabilă consumatorilor decât în acest moment", a spus Zoltan Nagy-Bege.

Domnia sa a precizat că, până la 30 iunie 2021 trebuie continuată campania de informare a consumatorilor casnici, iar de la 1 iulie aceştia vor avea oricând posibilitatea să treacă în piaţa concurenţială.

"După această perioadă iniţială de tranziţie, ne-am dori să ne implicăm cu mijloacele legale în informarea consumatorilor. Am solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului să aprobe un mesaj public pe tema liberalizării pieţelor de energie care ar urma să fie difuzat gratuit în mass-media şi sperăm ca în această perioada de 6 luni să ajungă cât mai multe informaţii la consumatori", a menţionat vicepreşedintele ANRE.

El a mai arătat că, dacă preţul mediu de achiziţie a energiei electrice a fost în anul 2020 aproximativ 120 lei pe Megawatt oră, la care s-au adăugat costurile cu furnizarea şi profitul - 40-50 lei - rezultând un preţ mediu final de 220 lei -230 lei pe Megawatt, începând cu 1 ianuarie 2021 aceste preţuri au dispărut de pe piaţă fiind înlocuite cu tarifele concurenţiale.

"Chiar şi preţurile de serviciu universal (n.red. - la care sunt facturaţi acum cei 5,7 milioane de consumatori casnici ce nu şi-au ales furnizorul de electricitate) sunt preţuri concurenţiale, pentru că ANRE nu mai are nicio atribuţie în sensul fixării acestora", a spus Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreşedintele ANRE a menţionat că, dacă liberalizarea pieţei de energie pentru consumatorii noncasnici şi pentru o parte a consumatorilor casnici s-a produs în patru ani şi jumătate, cu ajustări semestriale de preţuri, în privinţa ultimei liberalizări ajustările privind cantităţile şi preţurile nu mai pot avea loc, pentru că avem o piaţă concurenţială.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, ieri, printr-un vot de principiu, solicitarea formulată de ANRE privind difuzarea în regim de campanie de interes public a unor spoturi audio şi video referitoare la liberalizarea pieţei de energie electrică.

"Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică s-a liberalizat. Ai dreptul să alegi un furnizor din piaţa concurenţială, în mod gratuit, fără costuri sau modificări de ordin tehnic. Pentru alegerea unei oferte de furnizare optime, clientul casnic poate adresa o cerere de ofertă oricărui furnizor sau să utilizeze comparatorul de oferte de pe site-ul ANRE. Campanie de informare susţinută de ANRE", se precizează în spotul autorităţii de reglementare în energie.

Recomandarea CNA pentru difuzarea spoturilor urmează să fie adresată televiziunilor şi radiourilor după ce va fi operată o modificare pentru afişarea şi a numărului de telefon call center unde consumatorii să primească informaţii privind liberalizarea pieţei de energie electrică.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Toți acești indivizi repeta ca o moara stricată aceeași placă.

    Adevărul este că ENEL, spre exemplu, a manifestat pasivitate in privința promovării ofertelor de piata concurențială - nu a trimis oferte clientului acasă împreună cu factura, nici pe mail, la telefoane nu a răspuns și nici la cererile de contractare online, având tot interesul sa factureze la preț de serviciu universal începând cu 1 ianuarie 2021. 

    In prezent, daca un client își schimbă furnizorul actual nu mai primește nicio reducere fata de prețul universal (mai mare) cu care a fost facturat începând cu 01.01.2021. Se caviar o țeapă de proporții biblice de la corporatii, cu concursul statului român.. 

    Toți din piata de energie + cei de la ANRE = o adunătură de escroci !!!

    Daca voiai să facă piata concurențială, clientul primea oferte de piata concurențială încă din octombrie anul trecut. Au vrut intenționat să agațe clienții în oferta de serviciu universal. 

    Trebuie sa fi prea prost ca sa nu intelegi ce inseamna liberalizare dd piata sau serviciu.

    Inseamna alte carteluri si mai multe venituri si taxe la buget din cresterile viitoare de pret. 

    Se face atata galagie ca vai preturi mici, dar stim cu totii ca defapt preturile se vor duce in tavan. 

    La motorina ... de a sarit la pompa cu 8-10% pretul in nici un an in timp ce salariul minim a stagnat si scazut in termeni reali; toate astea vor reflecta in diferite scumpiri ce se vor propaga pe lantul alimentar, servicii etc. 

    Statul nu o sa apere in veci interesele cetateanului consumator ci intotdeauna interesele corporatiilor - companiilor caci de acolo se intoarce grosul de bani. 

    Cine vorbeste de liberalizare cred ca nu stiu isoria de prin alte tari. 

    Ia studiati va rog liveralizarile de servicii de prin alte tari... sa vezi acolo cate zile din at tre sa munceasca un om doar ca sa plateasca curent, apa, mancare, gunoi, taxe, impozite, etc servicii ca la sfarsit sa traga linie si sa vada ca a ramas maxim cu 1-2 luni de venit dit an. 

    Se stie foarte bine ca romanii au incarcat conturile cu banii munciti in alte tari.Pe Banii ai vrea guvernul sa puna mana, fortandui usor sa iasa in piata odata cu cresterile viitoare de preturi. 

    semnat comenturi “ cretine” 

    Scandalu cu liberalizarea a ieșit pentru că marii furnizori de energie trebuiau să trimită clienților oferte bune de piață concurențială și n-au trimis i-a durut undeva.

    Stă clientul de la țară sa caute pe internet oferte la Enel? Sa fim serioși. 

    Nu ne convine ca ne fura corporațiile, dar tot lor le suntem clienți. Ne ciupesc 2,3 luni cu preț mare (compensare pentru clienții care fug, făcuta de statul roman). Hai sa ne mutam la altii la energie hidro-verde. E ce ziceti puteti sa deveniti clienti la alta companie sau platiti in continuare la praduitori ajutati de statul roman.

    DRAGUTA CU BUZUNARELE DOLDORA

    ESTI L A M E N TA B I L ! 

    Nu stiu daca este o intamplare dar aceasta campanie mediatica cu liberalizarea pretului energiei intervine in momentul in care capacitatea sistemului energetic national este la limita de rupere. vor urma majorari semnificative ale preturilor pt a acoperi importurile de urgenta . Lipsa unor investitii pentru cresterea capacitatii de generare concomitent cu criza financiara a productiei de curent pe carbune agraveaza situatia.

    Ofertele in sistemul liberalizat sunt destul de sumare se indica exclusiv pretul fara taxe si nimeni nu face o evaluare a costurilor *cogenerare, taxa ect care inainte erau practic incluse in pretul total 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb