Singura speranţă a exportatorilor, în situaţia actuală, este adoptarea amendamentului depus la Legea bugetului de stat, care să "aducă lucrurile la normalitate", susţine Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi co-preşedinte al Consiliului de Export, explicând: "Amendamentul care s-a făcut la sugestia noastră de către fostul ministru al Economiei Ştefan Radu Oprea precizează clar că sursa bugetului nu va încărca deficitul bugetar, ci va fi din redistribuirea fondurilor alocate Ministerului Economiei, care sunt aproape de trei ori mai mari faţă de cele de anul trecut. Vorbim se 75 de milioane de lei credite de angajament şi 55 de milioane de lei credite bugetare. Este o sumă care se pierde după virgulă, în limbajul celor de la finanţe".
Un leu investit de exportatori în acţiunile de promovare înseamnă încasări la buget de o sută de ori mai mari, aspect demonstrat în studiile realizate de autorităţi, a subliniat Mihai Ionescu, care evidenţiază că, mai nou, s-a creat un curent anti-exportatori. Mihai Ionescu a reiterat că ministrul Economiei Claudiu Năsui, care a tăiat fondurile pentru susţinerea acţiunilor de promovare a produselor româneşti la târgurile şi expoziţiile din afara ţării, refuză să stea de vorbă cu exportatorii.
Domnia sa a subliniat: "Remarc opacitatea, lipsa de dialog, aerul de superioritate a noii conduceri a Ministerului Economiei, care ne «onorează» cu lipsa deprezenţă la această dezbatere. De două luni de zile ne chinuim să avem un prim contact profesional cu noul ministru aterizat, cred eu, din greşeală la acest minister. Pe CV nu are nimic comun cu economia, în viaţa lui nu a lucrat într o unitate de producţie, a fost orice dar nu lucrător într-o firmă de unde să înţeleagă mecanismele economiei. Este vina celor care l-au prous şi acceptat. Acest om închis ermetic în biroul lui în care nu acceptă nici dialogul cu subalternii, cu secretarii de stat, cu directorii din minsiter, hotărăşte nişte lucruri care nu au nicio legatură cu realitatea".
Mihai Ionescu a mai menţionat că, după anul 2020, marcat puternic de pandemie, după o scadere drastică a exporturilor cu 10% şi după majorarea deficitului balanţei comerciale cu peste 1 miliard de euro, exportatorii se aşteptau ca, în 2021, să reia legăturile cu partenerii, să poată ieşi peste graniţe, să refacă legăturile şi să găsească noi parteneri de afaceri: "Deşi avem un cadru legal în acest sens, acest personaj ajuns vremelnic, sper, la Ministerul Economiei a sugrumat acest drept al exportatorilor. Amintesc că în 2002, când Guvernul încerca să încheie dosarele de negociere cu UE pentru aderarea României, unele dintre dosarele grele erau cele privind fiscalitatea. Noi, exportatorii, aveam atunci un regim fiscal special, adică o cotă redusă de 5% a impozitului pe profit, în timp ce în resul UE era de 24%. Or, în UE nu e posibil sa aplici cote diferenţiate mai ales la export. Acum, se vehiculeaza de către acest personaj că se va veni cu alte facilităţi pentru exportatori. Subliniem că este exclus acest lucru, pentru că sunt interzise în UE. Am inţeles, în 2002, că nu putem să ne opunem parcursului normal de intrare în UE, am acceptat condiţiile şi am negociat cu Ministrul Finanţelor de atunci, Mihai Tănăsescu, şi cu premierul vremii, Adrian Năstase, să ni se mărească impozitul, dar, la schimb cu această împovărare a bugetului firmelor, banii colectaţi de Guvern din majorarea impozitului pe profit să se regăsească în pachete de sprijin de genul celor care se acordă în toate ţările UE. Noi nu am cerut nimic special, nimic aparte faţă de celelalte ţări din UE, am cerut acele facilităţi, care s-au aplicat nu neapărat aşa cum ne-am fi dorit, nu la nivelul fondurilor la care am fi avut dreptul conform legii, de 0,1% din volumul exporturilor, ne-am lovit şi de incapacitatea administrativă a autorităţilor abilitate, dar aveam aceste instrumente reglementate prin lege. A veni acum să tai şi apoi să numeri, cum se spune, fără măcar ca în programul de guvernare să se specifice acest lucru, este de neconceput".
Ideea vehiculată de Claudiu Năsui potrivit căreia cheltuielile companiilor exportatoare vor fi deductibile este un lucru firesc care se întâmpla şi până acum, mai arată Mihai Ionescu, adăugând: "Şi până acum era la fel, nu trebuie să ne spună acest lucru Năsui. De asemnea, şi înainte erau companii care mergeau pe banii lor la târguri, dar sunt firme care au nevoie de susţinere, care sunt la început de drum şi care au nevoie de sprijinul aceasta. Practic, înseamnă chiria pentru standul firmei şi amenajările respective, care reprezintă circa 80% din cheltuieli. O firmă la început de drum nu îşi permite câteva zeci de mii de euro pentru spaţiu şi amenajarea standului, plus alte mii de euro cu alte cheltuieli - pentru oferta comercială etc. Facilitatea ca aceste cheltuieli să fie deductibile este o copilărie, pentru că şi până acum erau deductibile. Noul ministru a tăiat fără să pună ceva în schimb, astfel încât să putem ajuta economia şi bugetul de stat".
1. De curiozitate
(mesaj trimis de Dan în data de 26.02.2021, 04:41)
Dle Ionescu, aveti niste date statistice despre eficienta acestor actiuni? De genul, atata a cheltuit statul roman, atata a primit prin exporturi. Puteti sa ne dati cateva studii de caz?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Sorin în data de 26.02.2021, 07:42)
Tataie, mai bine ti-ai vedea de pensia grasa decat sa mai incurci tineretul Romaniei! Mare viitor are Romania cu oameni ca voi la export. De IT ati auzit? Dar de AI? Ca sa nu mai zic de BC technologies! Ne facem de bafta cu voi in standul Romaniei! Lasati-i pe tineri sa conduca, este viata lor acum, voi ati avut o viata dulce in comunism!
3. Sa vedem realitatea
(mesaj trimis de Genu în data de 26.02.2021, 08:01)
Dle Ionescu, in tara exista un INS care are evidenta exporturilor din Romania. Nu am gasit nici o firma promovata de dvs. in top 100 de exportatori din Romania. Puteti sa explicati de ce? Si atunci, ce rol mai are consiliul dvs.?
4. Ce chestie anacronica
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 09:16)
Tu ca firma nu stai dupa stat sa iti dea ceva. Daca ai ceva de vandut si crezi ca poti face export, iti faci un plan si incerci.
Ce firma care nu-si permite un stand are capacitatea de a face export la nivelul ala? Clar ca are probleme de venituri, poate de management, nu are o linie de credit, etc. Practic, poate, un stand ar fi un soi de loterie de unde castigi. Dar cu loterii nu faci afaceri.
Si lasati-ne cu standuri. In pandemie nu mai faci tu standuri sa vina lumea sa ia un pliant si sa-ti guste vinul din pahare abia clatite cu apa.
Industria IT ce fel de fonduri de standuri primeste. Se poate deconta un site?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de grf în data de 26.02.2021, 12:02)
Industria IT ar trebui sa plateasca intregul impozit cuvenit.
4.2. Nu am nimic impotriva (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 13:04)
Dar sa nu-i uitam si pe cei din constructii.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de grf în data de 26.02.2021, 19:22)
Evident, din pacate ultima incercare de impozitare cu un amarat de 16% o fost un esec si un mare scandal... E de atat timp in vigoare a devenit o cutuma.
So acu se merge in cealalta directie, lipsesc constructori impozit zero, lipsesc medici impozit zero, in viitor profesori, pompieri etc. Pana la urma nu ar fi un lucru rau pentru oameni, TVA o venit pe aripile razboiului, razboiul s-a terminat, taxarea a ramas.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 09:29)
au iesit iarasi u sri istii sa faca spume ! mai furati voturi noaptea cu rucsacul ?
6. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 26.02.2021, 20:31)
USR vrea Romania strangulata economic, ce e greu de inteles?