VIDEOCONFERINŢA BURSA "EXPORTURILE, ÎN PRIMUL RÂND!" / MIHAI PĂSCULESCU, PREŞEDINTELE FEPAIUS: "Guvernul nu a acordat niciun sprijin pentru salvarea acestei industrii"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 26 februarie 2021

Mihai Păsculescu

Mihai Păsculescu

Guvernul nu a acordat niciun sprijin producătorilor de textile şi confecţii în timpul pandemiei Covid-19 pentru a salva industria, a punctat Mihai Păsculescu, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS).

Mihai Păsculescu a declarat: "Sectorul a fost cel mai afectat de pandemia de anul trecut, pentru că au dispărut cam 30% dintre firme iar restul lucrează la o capacitate de 20% până la 50%. Problema principală este că Guvernul nu a acordat niciun sprijin ca să salvăm această industrie. Să ne dea comenzi de stat aşa cum lucrăm pentru Franţa, Germania, Italia - echipamente militare pentru jandarmerie. Au zis că nu au bani. Inclusiv echipamentele medicale pe care le facem la ora actuală le exportăm sută la sută. Este adevărat cu materia primă a clienţilor, pentru că nu avem materie primă în ţară. Statul nu a comandat absolut nimic de la aceste fabrici".

Preşedintele FEPAIUS a adăugat: "Privind programul de export (...) moda este ceva inovativ, creativ, care se schimbă de la an la an. Pentru programul de primăvară-vară, trebuie să te duci la târg în primul trimestru, pentru a avea de lucru în primul trimestru al anului următor. Dacă te duci în toamnă, ai de lucru în toamna anului viitor. Tocmai de aceea am insistat să ni se dea acele 75 de milioane (n.r. de lei) credite de angajament, care nu înseamnă cheltuieli în anul acesta, ci înseamnă că, potrivit procedurii, putem să facem licitaţiile în septembrie-octombrie pentru primul trimestru din 2021, ca să avem de lucru în 2022. Vă daţi seama că, în felul acesta, riscăm să nu avem de lucru nici în 2022 şi, efectiv, să dispară această industrie".

Un alt lucru la care preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei a făcut referire ţine de schema de organizare de la Ministerul Economiei.

"S-au separat instrumentele de promovare, de comerţ exterior, de consilierii economici. Nu mai sunt în acelaşi departament ca până acum, şi am impresia că se vrea desfiinţarea singurului parteneriat public-privat din România, care este consiliul de export, în care de o parte a mesei stau patronatele exportatoare, iar de cealaltă, conform legii, stau miniştrii, secretari de stat (...). Refuză să vină la această şedinţă, să se informeze măcar despre ce se întâmplă în economia reală", a spus Mihai Păsculescu, adăugând: "Domnul ministru a aruncat în piaţă nişte lucruri total neadevărate. Numai în sectorul pe care-l reprezint, ca să mergi la un târg, să faci o colecţie, sunt cheltuieli de 20-25.000 de euro pe materii prime, design şi altele, iar statul vine cu 3-4.000 de euro, cât costă închirierea spaţiului. A zis că se face turism. Este o nebunie să spui aşa ceva".

De asemenea, Mihai Păsculescu s-a referit la Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Zilele acestea am început să lucrăm, cu Ministerul Economiei, cu patronatele, pentru programul de rezilienţă. Trebuie să încercăm să facem ceva strategic, care ar trebui discutat şi în CSAT, pentru a avea o filatură, o ţesătorie de lână, una de bumbac. Măcar să fie sub egida armatei, dar să fie ceva strategic", a spus Mihai Păsculescu.

Din punctul său de vedere, reabilitarea culturilor de in şi cânepă ar fi un demers care s-ar încadra perfect în programul de rezilienţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb